ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016: Τα SOS θέματα των Αρχαίων Ελληνικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

ἐπιμελεία τοῦ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
-πτυχιούχου κλασσικῆς φιλολογίας
πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
-μεταπτυχιακοῦ ἐφηρμοσμένης παιδαγωγικῆς
πανεπιστημίου Ἀθηνῶν


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ

 
Πάμε να δούμε και φέτος τι μπορούμε να κάνουμε στο να δώσωμε κάπου πιο έμφαση στο διάβασμά μας και για το μάθημα των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ.

Καλό είναι να ξαναθυμηθούμε τι γράφουμε σε αυτές τις εποχές εμείς οι δάσκαλοι. Δηλαδή τα εξής:

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Δεν λέω επουδενί να κάνουμε πρόβλεψη. Αυτά είναι αστεία. Προβλέψεις και προγνώσεις και Πυθίες είναι στην σφαίρα της φαντασίας.

Μαθητής που επιθυμεί αύριο να κληθή Πανεπιστήμονας, έπρεπε από καιρό τώρα να έχει δοκιμάσει τον εαυτόν του σε αυτόν τον κάματο που θα του αποφέρη όμως την πληρωμή που προσδοκά. Ο κάματος της προετοιμασίας δεν αναπληρώνεται επουδενί με χιλίων ειδών μαγικά και σοφίσματα.Σας έχω δώσει δε σε ανύποπτη στιγμή και την εξής ανάρτηση…


Όπου και με όμορφο τρόπο κάνουμε μια σωστή τελευταία επανάληψη με ορθόν σχεδιασμό χρόνου.

Αλλά είπαμε σημασία για όλους έχουν τα SOS.. Αλλά εδώ χρειάζεται να ξαναπούμε τα εξής…

«Τελικώς ο Έλλην είναι πολύ μικρός. Ζητά αγωνιωδώς και μετά μανίας sos... "δώσ' μου sos δάσκαλε" κραυγάζει... και όταν του τα δίδης και αποτυγχάνης είσαι είς αποτυχημένος. Αλλά κι όταν του τα δίδης στο πιάτο και του λές "παρ' το και πέρασε πανεπιστήμιο παιδί μου" πάλι αρχίζει τα πικρόχολα σχόλια "δεν θέλουμε Πυθία, Δάσκαλο θέλουμε"... Τα sos θέματα εφεξής όσα και όποια θά ναι θα ναι για τους μαθητές μου και τα μέλη του ΕΡΜΗ και πάντα κλειδωμένα (ίσως να ελευθερώνονται δια λίγο πρίν τις εξετάσεις σαν σήμερα και θα κρατούνται ανοικτά δια μίαν ημέρα περίπου, οπότε και θα ξανακλειδώνονται). Υπάρχουν δάσκαλοι και καλύτεροι του Ερμή. Ο καθείς ας απευθυνθή στον δάσκαλό του να βοηθηθή. Εγώ θα πώ τα εξής πάλι…

Προέχει να ξαναδούμε ποια είναι η ύλη για φέτος. Η ύλη έχει ως εξής:

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015-2016

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
(Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών)

(Απόσπασμα από το ΦΕΚ 1186/2015 με την εξεταστέα ύλη ημερήσιων λυκείων 2015-2016)


Aριθμ. 96080/Δ2
Καθορισμός εξεταστέας − διδακτέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015−2016.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
(...)
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ι. ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Από το βιβλίο «Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφικός Λόγος», Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης, των Μ. Κοπιδάκη, Δ. Λυπουρλή, κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) "Διόφαντος".

Α. Εισαγωγή:

Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ:
Κεφ. Δ2: Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική μέθοδος και η ηθική.
Κεφ. Δ3 : Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη.
ΙΙ. Ο ΠΛΑΤΩΝ:
Κεφ. Ε1: Ο βίος του.
ΙΙΙ. Πλάτωνος Πρωταγόρας:
α) (Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα: «Εισαγωγή…» έως και «Η απάντηση του Πρωταγόρα…» και ο μύθος για τη δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας»)
β) (Β. Η φιλοσοφική σημασία του διαλόγου).
IV. Πλάτωνος Πολιτεία: Εισαγωγή στην Πολιτεία
α) (1. Νεανικές φιλοδοξίες και απογοητεύσεις, 2. Η συγγραφή της Πολιτείας και 3. Η σκηνοθεσία και τα πρόσωπα του διαλόγου)
β) (6. Οι τρεις τάξεις, 8. Η αγωγή των φυλάκων, 12. Οι φιλόσοφοι-βασιλείς, 13. Η δικαιοσύνη και 14. Οι φαύλες πολιτείες).
γ) (Η αλληγορία του σπηλαίου).
V. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Βίος και έργα):
α) («Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης-Λίγα λόγια για την καταγωγή του» και «Ο Αριστοτέλης στην Ακαδημία του Πλάτωνα: μαθητής πρώτα, δάσκαλος στη συνέχεια»).
β) («Ο Αριστοτέλης στη Μακεδονία: δάσκαλος του Αλεξάνδρου», «Επιστροφή του Αριστοτέλη στην Αθήνα: αρχίζει η τρίτη περίοδος της φιλοσοφικής του δραστηριότητας. Ο Αριστοτέλης διδάσκει στο Λύκειο» και «Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει οριστικά την Αθήνα-Το τέλος της ζωής του»).
VI. Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια, Εισαγωγή (ολόκληρη)
VII. Αριστοτέλη Πολιτικά, Εισαγωγή (ολόκληρη)

Β. ΚΕΙΜΕΝΑ:

Ι. ΠΛΑΤΩΝ
Πρωταγόρας: οι ενότητες 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7.
Πολιτεία: οι ενότητες 11, 12 και 13
ΙΙ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
 
Ηθικά Νικομάχεια: οι ενότητες: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10.
 
Πολιτικά: οι ενότητες: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 και 20.

ΙΙ. ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

1. ΚΕΙΜΕΝΟ
Αδίδακτο πεζό κείμενο αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων της αττικής διαλέκτου.
2. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ
α. Η ύλη που περιλαμβάνεται στα βιβλία του Γυμνασίου «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα» Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, έκδοση 2015.
β. Ολόκληρη η ύλη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου «Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας», έκδοση 2015 (ενότητες 1 - 21).

Ας ξεκινήσωμε τώρα την ιστορική μας αναδρομή στις εξετάσεις του μαθήματος. Θα την βρείτε στην περυσινή ανάρτησηΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015: Τα SOS θέματα των Αρχαίων Ελληνικών της Θεωρ. Κατεύθυνσης


Λοιπόν κατά τα φαινόμενα εφέτος δεν φαίνεται τίποτα άλλο στον ορίζοντα παρά τα Ηθικά του Αριστοτέλους… Και αν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε όλες τις ενότητες, τότε εγώ προσωπικά για τον έναν ή τον άλλο λόγο θα επέλεγα την ενότητα 1 & ενότητα 2. Ήδη ανέβηκε στον Ερμή Κριτήριον Αξιολογήσεως για την 1η ενότητα και θα ακολουθήση και για την 2η αλλά μην μείνετε εκεί μόνο.

Δώστε έμφαση εις τα εξής:
       


Καλή σας επιτυχία
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him

2 σχόλια:

Isadora είπε...

Θα βγάλετε σος για την λογοτεχνία ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Αξίζει άρα γε τον κόπο ή ως άλλος κόραξ μέλλω φωνήσαι: Oleum et operam perdidi;;

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Παιδείας το ποσοστό των φετινών υποψηφίων που διάλεξε το παλιό σύστημα ανέρχεται μόλις στο 5%