ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ


της
Αγγελικής Μουστάκου
- φιλολόγου


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Απέναντι απ'το νότιο άκρο της Λακωνίας βρίσκεται η τουριστική Ελαφόνησος. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς απλώνεται η γαλανή θάλασσα . Και κάτω απ'τα κύματα, σε βάθος τεσσάρων μέτρων, έχει βυθιστεί μια αρχαία πόλη, ηλικίας 5000 ετών-Παυλοπέτρ την λένε. Ανακαλύφθηκε το 1967 απ'τον Nicholas Flemming και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Παράξενη μοίρα -πάντα να σπεύδουν οι ξένοι κι Έλληνες ν'αδιαφορούν. Μαράζι για την χώρα του τόσου φωτός.

Τα ευρήματα μαρτυρούν πως η πόλη είχε κατοικηθεί στην αρχή της εποχής του Χαλκού, ήδη πριν από το 2.800 π.Χ. Πρόκειται για μια πόλη κανονική και συνάμα ιδιαίτερη. Κανονική γιατί έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δεκαπέντε κτίρια και η έκτασή της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ,εκτείνεται στα 9 στρέμματα.

Το πιθανότερο είναι πως βυθίστηκε γύρω στα 1000 π. Χ. Έτσι το μυστήριό της κράτησε μια μοναδική αμεσότητα. Τίποτ' άλλο δεν χτίστηκε επάνω της και ούτε η έκταση χρησιμοποιήθηκε σαν καλλιεργίσιμη γη. Μόνο το θαλασσινό νερό επέφερε τις όποιες φυσικές καταστροφές. Η διάταξη της πόλης παρέμεινε όπως ήταν στη προϊστορική εκείνη εποχή.

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ

Το 2009 η πόλη χαρτογραφήθηκε εκ νέου με σύγχρονες τεχνικές. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Επιστήμονες διεθνών πανεπιστημίων σε συνεργασία με ελληνικές υπηρεσίες έχουν διενεργήσει έρευνες και κάποιες ανασκαφές στην περιοχή. Απεδείχθη πως το Παυλοπέτρι ήταν ένα εμπορικό κέντρο με ακμάζουσα κλωστοϋφαντουργία. Αμέτρητα βαρίδια από αργαλειούς βρέθηκαν στον βυθό.

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε το 2011 σ'ένα ντοκιμαντέρ το 2011 και μεταδόθηκε από το BBC και το CNN σε Αγγλία και Αμερική.

Στην Ελλάδα δεν προβλήθηκε ο ντοκιμαντέρ ποτέ. Κανένας ελληνικός επίσημος κρατικός φορέας δεν μίλησε ποτέ για τις έρευνες στην περιοχή. Η υπόθεση της ανάδειξης της βυθισμένης πόλης μπλέχτηκε στα δίχτυα της γραφειοκρατίας-δηλαδή της σιωπής- κι ας αποτελεί αυτή ένα απ'τα πλουσιότερα ιστορικά μνημεία υπό την αιγίδα της UNESCO.

Σκοπός αυτών των λίγων που έγραψα εδώ ( και το 'χα μέγιστη ανάγκη) είναι να κινητοποιήσω και το ελάχιστο ενδιαφέρον για γνώση. Και να επισημάνω πως εσκεμμένα αποσιωπάται ό,τι ανατρέπει την στημένη και προσβλητική για την Ελλάδα ινδοευρωπαϊκή θεωρία. Συχνά η ανάγκη να ερευνούμε το παρελθόν εξυγιαίνει και λυτρώνει το παρόν. Σαφώς και το μέλλον μας.

DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Αγγελική Μουστάκου - She was born in Mani and grew up in Munich, in Germany, where she finished school. She studied Greek literature at the Aristotle University of Thessaloniki and she teaches for the past twenty years. She studies thoroughly the ancient Greek thought, through language and the secretariat. She seeks her views in a novel in which she's been working on lately. She also likes to write essays... She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2017. Read More