Κ. Ασωπίου: Εισαγωγή εις την ελληνικήν σύνταξιν


Εισαγωγή εις την ελληνικήν σύνταξιν
Υπό του ιππότου Κ. Ασωπίου,
καθηγητού των ελληνικών γραμμάτων
εν τη Ιονίω Ακαδημία.
Κερκύρα :Εν τη Τυπογραφία της Κυβερνήσεως 1841


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ



Τον ονόμασαν «πρύτανι των Ελληνικών Γραμμάτων»*, κι ο τίτλος δικαιωματικά του ανήκει. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο φιλολογικό και γραμματολογικό έργο, ενώ η συμβολή του στη νεώτερη Παιδεία μας έχει αφήσει ακόμη τα ίχνη της. Γεννήθηκε στο μικρό χωριό της Ηπείρου, Γραμμένο (που θεωρείται χωριό καταγωγής του Κοσμά του Αιτωλού και που ανάδειξε πολλούς άλλους λόγιους, όπως τον Φιλητά, τον Γούδα και τον  Χριστοδουλίδη). 
 
Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στα Γιάννενα, κοντά στο Δάσκαλο του Γένους Ψαλλίδα. Αργότερα βρέθηκε στην Κέρκυρα να παραδίνη ιδιωτικά μαθήματα. Ύστερα (στα 1813) αναλαμβάνει το κοινοτικό σχολείο της Τεργέστης, όπου η προσωπικότητα του κινεί την προσοχή του Άγγλου λόρδου Γκίλφορντ, που τον παίρνει στην προστασία του και τον στέλνει στην Ευρώπη για ανώτερες σπουδές. Όταν ο Γκίλφορντ έγινε αρμοστής στην Κέρκυρα ιδρύει την Ιόνιο Ακαδημία και καλεί τον Ασώπιο να διδάξη εκεί. Στα 1842 ο Ασώπιος καλείται στην Αθήνα ν' αναλάβη την έδρα της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο. Εκεί θα διδάξη για τριάντα χρόνια, μέχρι το θάνατο του κι εκεί θ' αναπτύξη την κύρια φιλολογική του δραστηριότητα. 
 
Παρόλο που ο Ασώπιος έγραφε στην καθαρεύουσα, ήταν απ' τους πρώτους που υπερασπίσθηκαν τη δημοτική γλώσσα σε μιά εποχή συντηρητισμού στους φιλολογικούς κύκλους που έφθανε μέχρι το σκοταδισμό. Έδωσε αγώνες για τη δημοτική, τέτοιους που του χάρισαν την αγάπη του σπουδαστικού κόσμου και της νεολαίας, έτσι που την ημέρα του θανάτου του να κλείσουν όχι μόνο όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και τα μαγαζιά της Αθήνας, γεγονός πρωτοφανέρωτο, τότε. Ο Ασώπιος έγραψε κι έξέδωκε πλήθος βιβλία. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουμε τ' ακόλουθα: «Περί Αλεξάνδρου του Μεγάλου» (1858), «Εις Πίνδαρον Εισαγωγή» (1840), «Ιστορία των Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων» (1850), «Τα Σούτσεια» (1853). Ακόμη έχει και μεγάλο γραμματολογικό έργο σε χειρόγραφα που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.








DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him