Πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013)




ΕΡΕΥΝΑ του
Χρήστου Κάτσικα


Ενώ έχει απομείνει περίπου ενάμισης μήνας από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια κυριαρχούν στους πάνω από 100 χιλιάδες φετινούς υποψηφίους όλων των κατηγοριών, οι οποίοι, εκτός από το «πετσοκομμένο» και «ανακατωμένο» νέο μηχανογραφικό (76 τμήματα λιγότερα από πέρσι), έχουν να αντιμετωπίσουν και τον διαφοροποιημένο –σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές– προσφερόμενο αριθμό εισακτέων που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η ανίχνευση του «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που λειτουργούν ως «πύργος ελέγχου» του σκαμπανεβάσματος των βάσεων και πριμοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους.
 
Αναφερόμαστε, βεβαίως, στις συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων που είναι:
α. Ο «βαθμός δυσκολίας – ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
β. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.
γ. Η σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ), κυρίως, «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε Τμήματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.

Σημαντικές μεταβολές

Στην κινητικότητα των βάσεων ο πιο σημαντικός παράγοντας ειδικά φέτος είναι ο προσφερόμενος αριθμός εισακτέων καθώς, τόσο με τις «αποσύρσεις» τμημάτων όσο και με τις συγχωνεύσεις, υπάρχουν σημαντικές μεταβολές. Με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, οι φετινές μεταβολές στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων θα δυσκολέψουν την πρόσβαση, σε σχέση με πέρσι, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και ιδιαίτερα στις ήδη υψηλόβαθμες και περιζήτητες Νομικές Σχολές. 



Για τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», δές εδώ

ΣΧΟΛΕΣ 1ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ 2013


Αντίθετα, θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 4ο και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο η πρόσβαση θα είναι ευκολότερη -σε σχέση πάντα με πέρσι- στα πανεπιστημιακά τμήματα και δυσκολότερη στα τμήματα των ΤΕΙ. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα στις Ιατρικές Σχολές, που αποτελούν τις ναυαρχίδες της ζήτησης των αριστούχων υποψηφίων και βεβαίως των πολύ υψηλών βάσεων εισαγωγής.

Ζήτηση τμημάτων

 
Οσον αφορά τη ζήτηση των τμημάτων από τη μεριά των υποψηφίων, δεν αναμένεται διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν (λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που εκτός των άλλων έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχηση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση) θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ από την άλλη όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φανερώνουν ότι δεν έχει αναδειχθεί καμιά σχολή ή ομάδα σχολών στις οποίες να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων με διαφορετικούς όρους σε σχέση με πέρσι. Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Στρατιωτικές Σχολές μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα θα τρυγήσουν και φέτος την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων και από αυτή την άποψη ο παράγοντας ζήτηση δεν μπορεί να γίνει ο τροχονόμος της κίνησης των βάσεων εισαγωγής όπως παλιότερα.

Αυτό, σε μια πρώτη ανάγνωση, σημαίνει ότι θα είναι αυξημένος και φέτος ο ανταγωνισμός, όχι μόνο στις πρωτοκλασάτες – υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ –ΤΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε τμήματα μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών των δύο αυτών μεγάλων αστικών κέντρων στα οποία συνωστίζεται η πλειονότητα των υποψηφίων. Την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρχουν και φέτος αυξημένες ευκαιρίες (χαμηλές βάσεις) για τους υποψηφίους που διεκδικούν περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς προς τα εκεί θα κατευθυνθεί μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Θέματα: ο άγνωστος Χ

Είναι φανερό ότι ο δημόσιος λόγος περί εύκολων ή δύσκολων θεμάτων έχει κάποια αξία μόνο ως συγκριτικό στοιχείο, καθώς για τη διαμόρφωση των βάσεων (άνοδος ή κάθοδος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) έχει σημασία όχι το «τι» έγραψαν γενικά οι υποψήφιοι, αλλά το «τι» έγραψαν σε σχέση με τους υποψήφιους της προηγούμενης χρονιάς.
Ο βαθμός ευκολίας / δυσκολίας των θεμάτων εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρσι. Και αυτό κυρίως διότι τις προηγούμενες χρονιές, με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα), βρέθηκε ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια «στρατηγική διαχείρισης» του μαθητικού πληθυσμού, που έχει ως σταθερά ορισμένες «εξωτερικές δεσμεύσεις». Από αυτή την άποψη είναι εύλογο να περιμένει κανείς ελάχιστες διαφοροποιήσεις στον βαθμό ευκολίας / δυσκολίας των φετινών θεμάτων. Κι αν ένα μάθημα έχει πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας από τον περσινό, ένα άλλο θα έχει σίγουρα μικρότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στατιστικό ισοδύναμο.
Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ακόμα ένας λόγος που είναι σίγουρο ότι λαμβάνεται υπόψη τόσο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ όσο και συνειδητά ή ασυνείδητα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Θεμάτων: Εάν δοθούν στους υποψήφιους σαφώς δυσκολότερα θέματα από τα περσινά, τότε με τη φετινή αναλογία υποψηφίων – προσφερόμενων θέσεων εισακτέων θα έχουμε νέα ισχυρή πτώση των βάσεων, η οποία θα συνοδευτεί με νέα τεχνητή αύξηση του ήδη μεγάλου αριθμού των υποψηφίων που θα εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (ιδιαίτερα στις ειδικές κατηγορίες).
Στην περίπτωση αυτή χιλιάδες υποψήφιοι θα πετύχουν την εισαγωγή τους στα τριτοβάθμια Ιδρύματα με βαθμολογίες μεγάλου… βάθους, κάτω από 9.500 μόρια και μέχρι και τα 2.000 μόρια… υπό του μηδενός! Από την άλλη, εάν τα θέματα είναι σαφώς ευκολότερα από τα περσινά, τότε για τους ακριβώς αντίθετους λόγους θα βρεθούμε στα δυσθεώρητα ύψη των βάσεων, π.χ. του 2009 ή του 2010 που δημιούργησαν χιλιάδες αριστούχους χωρίς αντίκρισμα. Από αυτή την άποψη, και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο βαθμός ευκολίας – δυσκολίας των θεμάτων όχι μόνο δεν θα είναι ανεξέλεγκτος αλλά θα έχει σαφή χαρακτηριστικά, τέτοια που να μη δίνουν τη δυνατότητα σοβαρών αποκλίσεων από την προηγούμενη χρονιά.

Τι περιμένουμε το 2013

Το 2012 η κύρια, σχετικά πλειοψηφική, τάση των βάσεων εισαγωγής ήταν η άνοδος, τόσο στις γενικές κατηγορίες όσο και στις ειδικές. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αφορούσε όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς ήταν αυξημένος το 2012 σε σχέση με το 2011 ο αριθμός των αριστούχων της Θεωρητικής και της Θετικής Κατεύθυνσης που οδηγούν στα παραπάνω Πεδία.
Φέτος περιμένουμε διαφορετικές ταχύτητες στην κίνηση των βάσεων ανάμεσα κυρίως στα Επιστημονικά Πεδία (π.χ. άνοδος στο 1ο και πτώση στο 2ο) αλλά και ανάμεσα στα τμήματα των ίδιων Επιστημονικών Πεδίων. Παράλληλα, περιμένουμε ότι θα παραμείνει ανοικτή η ψαλίδα στις βάσεις εισαγωγής, παρόλο που το νέο μηχανογραφικό δεν περιλαμβάνει πολλά από τα τμήματα που «παραδοσιακά» ανοίγουν την είσοδό τους με λιγότερα από 8.000 μόρια. Επίσης, επειδή η οικονομική κρίση καθορίζει και φέτος τις επιλογές των υποψηφίων, αναμένουμε ότι τα τμήματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης θα έχουν μεγαλύτερη πίεση.
Το τέταρτο συμπέρασμα ήταν η αναμενόμενη άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές. Ο λόγος; Η μείωση των εισακτέων φέτος σε σχέση πάντα με πέρσι. Οσον αφορά τις Αστυνομικές Σχολές, το γεγονός της χρονικής μετάθεσης της φοίτησης όσων εισαχθούν είναι πιθανόν να επηρεάσει τη ζήτηση.

***


Εδώ και καιρό έχουμε δει ότι οι βάσεις των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων θα επηρεαστούν από το σχέδιο Αθηνά. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το protothema.gr, άνοδο των βάσεων προκαλεί η «Αθηνά» , καθώς σύμφωνα με τη «μετάφραση» του φετινού «χάρτη» των Πανελλήνιων Εξετάσεων, οι βάσεις θα απογειωθούν, κυρίως στις σχολές που έχουν καλή σχέση με την αγορά εργασίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για πρώτη φορά ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος εκτίμησε ότι αναμένεται ανοδική πορεία των βάσεων ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ΤΕΙ θα έχουν μείωση των θέσεων κατά 30% σε αντίθεση με τα ΑΕΙ που «κερδίζουν» θέσεις. Στη φετινή «μελέτη» που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με τις οικογένειές τους πρέπει να προστεθούν και κάποια δεδομένα που αλλάζουν , όπως οι σχολές δασκάλων και νηπιαγωγών που σημείωσαν πτώση των βάσεών τους εξαιτίας των ανέργων εκπαιδευτικών, λόγω της μεγάλης μείωσης των προσλήψεων. Επίσης, δεύτερη σκέψη γίνεται από πολλούς για σχολές που σχετίζονται με την οικοδομή, όπως οι αρχιτεκτονικές σχολές ενώ πολλές καθηγητικές σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική τάση, κυρίως όσες βρίσκονται στη περιφέρεια. Οι περιζήτητες Νομικές αναμένεται να κρατήσουν για ακόμα μία χρονιά «τα σκήπτρα» καθώς οι βάσεις τους όχι μόνο θα παραμείνουν στη θέση τους αλλά μπορεί να ακολουθήσουν και ανοδική πορεία. Στα «συν» των φετινών υποψηφίων είναι και η ρύθμισης της βάσης του «10» που δεν θα ισχύσει τουλάχιστον για φέτος.
Αν και το τελικό σχέδιο της «Αθηνάς» δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα κληθούν να λύσουν ένα «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει αρχικά να αποφύγουν τον συνωστισμό στις σχολές που θα γίνει η μεγάλη «σφαγή» και βέβαια να καταφέρουν να βρουν κάποια σχολή που να έχει σύνδεση με την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που μεταφέρονται στις Σέρρες είναι δύο τελικά και όχι τέσσερα ενώ παραμένουν στο ΤΕΙ Πάτρας κάποια ΤΕΙ που θα πήγαιναν στο Μεσολόγγι. Επίσης, στα πέντε Πανεπιστήμια της Αθήνας που θα δημιουργήσουν το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής πρωτεύουσα, με την ενσωμάτωση πέντε Οικονομικό Αθηνών, Πάντειο, Πειραιώς, Χαροκόπειο και Γεωπονικό, οι δεσμοί αναμένεται να είναι «χαλαροί».
Ολοι οι υποψήφιοι πάντως θα πάρουν από τα σχολεία τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου – θα το συμπληρώσουν τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σε ότι αφορά στους φετινούς υποψήφιους ο Γιάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) τονίζει «Θα ανέβουν οι βάσεις στα περισσότερα ΤΕΙ λόγω των πολλών καταργήσεων πολλών τμημάτων στα ΤΕΙ ενώ ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί πολύ» .
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή οι προτιμήσεις των μαθητών έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία διετία, λόγω κρίσης και δεν περίμεναν το σχέδιο «Αθηνά» να «σβήσει» τμήματα από τον χάρτη γιατί οι υποψήφιοι το είχαν κάνει ήδη πριν από τον υπουργό. Και εξηγεί ότι οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων Εξετάσεων ακόμα και στην περίπτωση που κατόρθωναν να εισαχθούν σε κάποιο ΤΕΙ ή ακόμα και πανεπιστημιακό τμήμα που δεν οδηγούσε σε μία θέση στην αγορά εργασίας δεν πήγαιναν να παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν πήγαιναν ούτε να γραφτούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχολές που παραμένουν ακόμα ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων είναι οι εξής:
- Νομική Αθήνας
- Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας
- Αστυφυλάκων (γενική σειρά)
- Νομικής Θεσσαλονίκης
Τα τμήματα πάντως που συγκέντρωσαν πέρυσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, αφορούν για τα πανεπιστήμια τμήματα Νομικής, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Στα ΤΕΙ τμήματα , όπως Μαιευτικής, Διαιοτολογίας, Λογοθεραπείας και Μηχανικών συγκεντρώνουν τις περισσότερες επιλογές των υποψηφίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στα ΑΕΙ θα υπάρχει αύξηση των θέσεων κατά 15% η οποία ωστόσο, δεν θα επηρεάσει όλα τα τμήματα, και θα εξαρτηθεί με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσεται η κάθε σχολή. Σε σχέση με πέρυσι σε καλύτερη μοίρα είναι όσοι θα επιλέξουν σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή τις φυσικομαθηματικές και τα τμήματα Χημείας ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα του 3ου πεδίου, δηλαδή Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές, ενώ αύξηση των θέσεων υπάρχει στις Πολυτεχνικές σχολές. 




Τα μυστικά του νέου μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το νέο μηχανογραφικό περιλαμβάνει:
  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών), 106 Τμήματα Πανεπιστημίων, 2 τμήματα Στρατιωτικών Σχολών, 6 Τμήματα Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και 12 ΤΕΙ.
Οι αλλαγές στα τμήματα στο 1ο πεδίο
Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα σημεία με βάση και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν :
1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
  • Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Ιονίου: Στο τμήμα της Κέρκυρας καθιερώνεται και ο κλάδος της Μουσειολογίας για πρώτη φορά σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα.
  • Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης & Κοινωνικής Διοίκησης: Σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που συγχωνεύθηκαν, αναμένεται οι απόφοιτοι του τμήματος να έχουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Πολιτικού Επιστήμονα και Κοινωνικού Λειτουργού.
  • Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας: Το τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο μηχανογραφικό
  • Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας: Η κατεύθυνση Ισπανικής δεν προσφέρεται πλέον ως ξεχωριστή επιλογή στο μηχανογραφικό και καταργείται ουσιαστικά το τμήμα.
  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών Δυτικής Μακεδονίας μετατρέπονται σε τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (Πρόγραμμα Ψυχολογίας): Το τμήμα αποτελεί πλέον το τέταρτο τμήμα Ψυχολογίας που θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό στο 1o πεδίο.
  • Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας: Το τμήμα μετονομάστηκε σε τμήμα Βρεφονηπιοκομίας
  • Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας: Καταργείται εντελώς από το νέο μηχανογραφικό.
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΕΙ): Για πρώτη φορά στο 1o πεδίο προσφέρεται και ένα νέο επιστημονικό πεδίο, αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων.
 πηγή: ΕΘΝΟΣ
Τα μυστικά της επιτυχίας στις φετινές Πανελλήνιες
 Δύο εβδομάδες απομένουν για την έναρξη των εξετάσεων και οι υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία, έχοντας ρίξει το βάρος στις επαναλήψεις αλλά και στη μελέτη μαθημάτων στα οποία υστερούν ή είναι αυξημένης βαρύτητας για τις Σχολές που τους ενδιαφέρουν. Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων, ο οποίος ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, σίγουρα σε κάποιες ομάδες Σχολών θα υπάρξουν αυξομειώσεις των θέσεων οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία των βάσεων εισαγωγής για τα Τμήματα των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των θέσεων για όλες τις κατηγορίες θα ξεπεράσει τις 76.000. Από αυτές, σχεδόν 9.600 θα δοθούν για την κατηγορία του 10% (όσοι δηλαδή δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές και θα καταθέσουν μόνο μηχανογραφικό δελτίο), ενώ 9.700 θέσεις θα διατεθούν για τις ειδικές κατηγορίες.
Ευκολότερο έργο αναμένεται να έχουν οι υποψήφιοι που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια.
Μπορεί την περσινή χρονιά οι βάσεις για τις ειδικές κατηγορίες να ανέβηκαν σε σχέση με το 2011 επειδή θεσπίστηκαν ευεργετικές διατάξεις και εντάχθηκαν σε αυτές τις κατηγορίες πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι, ωστόσο εισήχθησαν και πάλι με χαμηλότερες βάσεις συγκριτικά με τους τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων της Γενικής Σειράς (90%). Πιο ευνοημένοι από όλους ήταν τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκαν ακόμη και 2.000 λιγότερα μόρια σε σχέση με όσους διεκδίκησαν θέσεις από την κατηγορία του 90%.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι περσινοί υποψήφιοι της Γενικής Σειράς εισήχθησαν με 16.475 μόρια, όταν οι πολύτεκνοι χρειάστηκαν 12.475 μόρια. Όσοι ανήκαν σε οικογένειες με τρία παιδιά έπρεπε να συγκεντρώσουν 15.913 μόρια, ενώ για όσους εντάχθηκαν στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων η βάση διαμορφώθηκε στα 16.290 μόρια.

Πιο εύκολη η πρόσβαση για πολύτεκνους και τρίτεκνους
Μια ματιά στον πίνακα (εδώ) που πλαισιώνει το δισέλιδο αφιέρωμα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τις διαφορές που παρατηρούνται στις βάσεις εισαγωγής της κατηγορίας 90% των θέσεων με αυτές των ειδικών κατηγοριών είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πόσο ευκολότερη είναι η πρόσβαση στα Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. για περίπου 10.000 υποψηφίους.
Το ευκολότερο έργο από όλες τις ειδικές κατηγορίες το έχουν όσοι εντάσσονται στους πολύτεκνους που είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με τους τρίτεκνους και αυτούς που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι πολύτεκνοι υποψήφιοι χρειάζονται ακόμη και 2.000 λιγότερα μόρια σε σχέση με αυτούς της κατηγορίας 90%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές τους να εισαχθούν στη Σχολή της αρεσκείας τους.

Κοινωνιολογία
Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου οι υποψήφιοι της γενικής σειράς χρειάστηκαν πέρυσι 14.245 μόρια ενώ οι πολύτεκνοι μόλις 11.835.
Δυσκολότερο έργο από τους πολύτεκνους αλλά πάντα ευκολότερο από αυτούς της γενικής σειράς είχαν οι τρίτεκνοι υποψήφιοι και όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια.
Στη Νομική Αθήνας, όπου ακόμη και τα 100 μόρια μπορούν να φανούν εξαιρετικά σημαντικά για το «πλασάρισμα» στη Σχολή, οι πολύτεκνοι εισήχθησαν πέρυσι με 18.189 μόρια όταν η βάση για τη γενική σειρά διαμορφώθηκε στα 18.879.
Αντίστοιχα, στη Νομική Θεσσαλονίκης οι πολύτεκνοι χρειάστηκαν 605 λιγότερα μόρια από αυτούς της γενικής σειράς.
Τεράστια ήταν η διαφορά που παρατηρήθηκε στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.
Οι υποψήφιοι της Γενικής Σειράς εισήχθησαν με 14.638 μόρια, ενώ η βάση των πολυτέκνων δεν ξεπέρασε τα 11.829.
Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου η βάση εισαγωγής ήταν η υψηλότερη στις περσινές Πανελλαδικές, οι πολύτεκνοι εισήχθησαν με 592 λιγότερα μόρια από τους υποψηφίους της Γενικής Σειράς.

Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις βάσεις
Οι φετινές Πανελλαδικές διεξάγονται εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, με τις περισσότερες οικογένειες να έχουν «γονατίσει» από τις μειώσεις μισθών και τους πρόσθετους φόρους. Ως εκ τούτου, εξαιτίας των νέων οικονομικών δεδομένων, τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι οικογένειές τους έχουν αναθεωρήσει ως προς τις επιλογές που θα κάνουν.
Πρωταρχικός στόχος των περισσότερων υποψηφίων είναι να εισαχθούν σε Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Αυτό, σε μια πρώτη ανάγνωση, σημαίνει ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα ο ανταγωνισμός, όχι μόνο στις πρωτοκλασάτες-υψηλόβαθμες Σχολές των Α.Ε.Ι., αλλά και σε Τμήματα μεσαίων βαθμολογίων, ακόμη και αυτών που βρίσκονται κοντά στη βάση των 10.000 μορίων.
Αντίθετα, θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για τους υποψηφίους που επιθυμούν να εισαχθούν σε περιφερειακά Τμήματα των Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι., αφού θα κατευθυνθούν προς τα εκεί μόνο όσοι μένουν κοντά στα ιδρύματα ή έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που απαιτείται για τις σπουδές. Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των βάσεων είναι τρεις:
- Ο βαθμός ευκολίας/δυσκολίας των θεμάτων
- Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων
- Η αναλογία υποψηφίων-εισακτέων
- «Κλειδί» η αναλογία υποψηφίων-εισακτέων

1. Καθοριστικό ρόλο για την κίνηση των βάσεων θα διαδραματίσει ο βαθμός ευκολίας-δυσκολίας των θεμάτων που «ρυθμίζεται» από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
Κάθε χρόνο διατυπώνονται διαμαρτυρίες από μερίδα υποψηφίων αλλά και επιστημονικές ενώσεις για δύσκολα και δυσνόητα θέματα σε ορισμένα μαθήματα.
Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει, καθώς η κατεύθυνση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων είναι να βάζει θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, ώστε να ξεχωρίζει ο «κακός» από τον «μέτριο» μαθητή και ο «μέτριος» από τον «άριστο» που κυνηγάει την εισαγωγή στα υψηλόβαθμα Τμήματα.
2. Η σχέση ζήτησης και προσφοράς θέσεων αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά κρίσιμο παράγοντα που διαμορφώνει τις βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι θέσεις εισακτέων που θα δοθούν στα Τμήματα των Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο σε αρκετά Τμήματα θα υπάρξουν αυξομειώσεις που θα επηρεάσουν την πορεία των βάσεων εισαγωγής.
3. Η αναλογία υποψηφίων-εισακτέων είναι ο τελευταίος παράγοντας που θα καθορίσει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Τη φετινή χρονιά, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η πλειοψηφία των υποψηφίων θα στραφεί σε Τμήματα των μεγάλων πόλεων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας), γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον ανταγωνισμό. Πιο τυχεροί είναι όσοι μένουν μόνιμα σε επαρχιακές πόλεις στις οποίες λειτουργούν Τμήματα Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. της αρεσκείας τους, καθώς θα επιλεγούν κατά κύριο λόγο μόνο από αυτούς.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him

2 σχόλια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ: οι εκτιμήσεις των βάσεων για όλες τις πανεπιστημιακές σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και προσωπικές εκτιμήσεις θα δίδονται μέσω του ιστοτόπου του VIP ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΕΡΜΗ, έως την ημέρα ανακοινώσεως αυτών

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Κάποιες εκτιμήσεις δόθησαν για κάποια τμήματα στην ανάρτηση του φόρουμ με τίτλον "ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 - ΑΠΟΡΙΕΣ - ΣΧΟΛΙΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ "