Πώς να διαβάζω πιο γρήγορα;


της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Διάβασμα δεν σημαίνει αποστηθίζω στείρες γνώσεις. Διάβασμα δεν σημαίνει αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει ο συγγραφέας του βιβλίου. Διάβασμα σημαίνει κάνω την γνώση κτήμα μου, δικιά μου καθότι καταφέρνω να συσχετίσω αυτά που διάβασα με όλο το συμβολικό πληροφοριακά χαρακτήρα της διαδικασίας της Ανάγνωσης.


Για να κατανοήσει κανείς αυτό που διαβάζει χρειάζεται να αφομοιώσει με επιτυχία τα πιο κάτω επτά στάδια:

1. Αναγνώριση των αλφαβητικών συμβόλων

2. Αφομοίωση της φυσικής διαδικασίας της «Ανάγνωσης»

3. Κατανόηση όλων των πληροφοριών

4. Η επιτυχής έκβαση των παραπάνω λειτουργιών καθιστούν δυνατή την «Γνώση»

5. Συγκράτηση είναι η διαδικασία της σωστής αποθήκευσης των πληροφοριών

6. Ανάκληση είναι η διαδικασία της σωστής ανάκλησης των πληροφοριών την δεδομένη στιγμή

7.Επικοινωνία είναι η χρήση των πληροφοριών που απέκτησε κανείς

Όταν κανείς ολοκληρώσει με επιτυχία τα στάδια αυτά τότε το διάβασμα γίνεται ευκολότερο!

Η υποφωνητικοποίηση, η δακτυλοδειξία, το πισωγύρισμα μπορούν από προβληματικοί τρόποι ανάγνωσης να μετατραπούν σε τρόποι υποβοήσης της αναγνωστικής διαδικασίας.

Η τάση να προφέρει ο μαθητής σιωπηρά τις λέξεις είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της Ανάγνωσης. Η τεχνική αυτή είναι ένα μνημονικό βοήθημα καθώς ενισχύει κανείς με την τεχνική αυτή αυτό που διαβάζει. Η δακτυλοδειξία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μάθει να διαβάζει πιο γρήγορα καθότι βοηθά στο να συγκεντρώνεται ο μαθητής καλύτερα σε αυτό που δείχνει το χέρι του. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσεις ένα λεπτότερο αντικείμενο μπορείς να βοηθηθείς ακόμη περισσότερο. Το πισωγύρισμα βοηθά πολύ στο διάβασμα καθότι γυρίζοντας πίσω σε λέξεις ή παραγράφους που δυσκολεύτηκες να κατανοήσεις σε βοηθά να τα εμπεδώσεις καλύτερα.
 
 
 
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου - She studied Psychology at Aristotle University on scholarship from IKYK. She has 5 postgraduate specializations: in counseling psychology in the School-Evolutionary Psychology, in Educational Administration units, in Art Therapy, in Shipping and Finance and PhD in Developmental Psychology from Aristotle University.. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the February of 2017. Read More