Το προφίλ ενός ψυχαναγκαστικού ατόμου


της 
Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Οι άνθρωποι που έχουν ροπή προς τους ψυχαναγκασμούς, σύμφωνα με τις σύγχρονες έρευνες νιώθουν συχνά ανασφάλεια και δυσαρέσκεια και γκρινιάζουν συχνά. Προτιμούν οικείους χώρους, χάνονται εύκολα στις λεπτομέρειες ενώ νιώθουν έντονο άγχος όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Ακόμη έρευνες δείχνουν πώς άτομα με ψυχαναγκασμούς έχουν πτωχές επικοινωνιακές δεξιότητες και δυσκολεύονται να διεκδικήσουν κάτι που επιθυμούν. Η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων είναι το σήμα κατατεθέν τους ωστόσο όταν τελικά αποφασίσουν διαθέτουν αυτές τις ικανότητες που τους καθιστούν σοβαρούς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, αυστηρούς και με αίσθημα αυτοπειθαρχίας. Συνήθως οι άνθρωποι με ψυχαναγκαστικά στοιχεία εξασκούν επαγγέλματα σε διοικητικές θέσεις και λογιστικές υπηρεσίες.

Ένας άνθρωπος με ψυχαναγκαστικά στοιχεία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να σκεφθεί και να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο, θα το ελέγξει πολλές φορές προτού το παραδώσει. Άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ψυχαναγκαστικών ανθρώπων είναι η ισχυρογνωμοσύνη τους. Παρόλο που οι άνθρωποι που επιμένουν και φέρονται με συνέπεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους είναι αρεστοί στους άλλους, τα χαρακτηριστικά αυτά όταν πλαισιώνονται από αποστειρωμένα στεγανά χάνουν τη γοητεία τους. Χρειάζεται να έχει κανείς ευελιξία σε ότι και αν κάνει ή πρεσβεύει προκειμένου να διαχωρίσει πότε επιδέχεται κάτι ευαρμοστία και πότε όχι, κάτι που δεν έχουν οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από καταναγκαστικότητα.

Οι άνθρωποι με ψυχαναγκασμούς είναι σχολαστικοί και ακριβείς, τελειομανείς και τους αρέσει η καθαριότητα. Από τη σκιαγράφηση του προφίλ του ανθρώπου με ροπή προς τους ψυχαναγκασμούς ξεχωρίζουν οι εξής συνιστώσες:

  • Η επιθυμία για έλεγχο
  • Η επιφυλακτικότητα
  • Το πείσμα
  • Η ανάγκη για σιγουριά

Παρακάτω θα αναφερθώ σε κάποιες ασκήσεις για άτομα που έχουν ροπή προς ψυχαναγκασμούς:

Παρακολουθείστε πως ενεργείτε: Όταν νιώσετε την ανάγκη για έλεγχο παρατηρήστε τον εαυτό σας, κατόπιν ενημερωθείτε. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για αυτή την ανάγκη σας τόσο καλύτερα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει. Κατόπιν προσπαθήστε να αναβάλετε όσο περισσότερο μπορείτε τη ψυχαναγκαστική πράξη. Αν ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, ώστε να ξεφύγετε από την έμμονη ιδέα, θα σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τεχνική της αυτορρύθμισης: Όπου γίνεται η καταγραφή ιδεοληψιών και καταναγκασμών (συχνότητα, διάρκεια, τι προηγήθηκε, τι ακολούθησε, σκέψεις και συναισθήματα), καταγραφή αποφυγών.

Μάθε να παίρνεις αποφάσεις: Γύρνα το χρονόμετρο σου 60 λεπτά μπροστά, πάρε ένα χαρτί και γράψε το πρόβλημα που επιδέχεται μια απόφαση, ανέφερε τις εναλλακτικές που έχεις, ψάξε για αυτές όσες λεπτομέρειες μπορείς ούτως ώστε να νιώσεις ότι το έψαξες με επάρκεια το θέμα. Ανάλογα με τις επιλογές που έχεις προσπάθησε να γράψεις τα υπέρ και τα κατά της κάθε εναλλακτικής. Δες το χρονόμετρο και επέλεξε προτού τελειώσει ο χρόνος. 
 
 
 
 
DMCA.com Protection Status