Οἰκογένεια καί Σχολεῖο ὡς θεσμοί τῆς ἐκπαιδεύσεως (Ε-ΒΟΟΚ)





Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Dr Ειρήνης Αρτέμη
Phd & MA Θεολογίας
Θεολόγος -Φιλόλογος



ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια πάντοτε κουβαλάει ως κληρονομιά του αρχές. ιδέες και αντιλήψεις για τη ζωή επηρεασμένος από το περιβάλλον που μεγάλωσε. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του σχολείου κάποια πράγματα στον τρόπο σκέψης του αλλάζουν αλλά το πόσο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αρμονική ή μη συνεργασία της οικογένειάς του με το σχολείο του.
Στην παρούσα μελέτη θα προσπαθήσουμε να θίξουμε το ζήτημα αυτό και να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που συνεπικουρούν για την ύπαρξη μίας αγαστής ή ανταγωνιστικής συνεργασίας μεταξύ γονέα και δασκάλου.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

1) Τυπική και Άτυπη Εκπαίδευση

«Ἀρχή παιδεύσεως ἡ τῶν ὀνομάτων ἐπίσκεψις», Επίκτητος

Σημαντικό στοιχείο μίας μελέτης είναι ο αρχικός προσδιορισμός των εννοιών που θα χρησιμοποιηθούν, για να μπορέσει αρχικά ο ίδιος ο μελετητής να κατανοήσει το αντικείμενο που μελετά αλλά και στη συνέχεια να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στον εκάστοτε αναγνώστη να κατανοήσει το τι διαβάζει.
Με βάση αυτό το στοιχείο πρέπει να γίνει προσπάθεια να δοθούν κάποιοι ορισμοί για τις έννοιες, «παιδεία», «μόρφωση», «σχολείο» και «οικογένεια». Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι κάθε έννοια συγκροτείται σε ένα καθορισμένο και συγκεκριμένο (κοινωνικό, ιδεολογικό, πολιτικό, οικονομικό, κ.τ.λ.) πλαίσιο –context. Έχει, δηλαδή, συγκεκριμένους και καθορισμένους συγκροτησιακούς όρους που την προσδιορίζουν ως τέτοια. Αλλά και λόγω αυτού, ή, ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος, κάθε έννοια έχει και ένα καθορισμένο εμπράγματο περιεχόμενο. Συνεπώς, κάθε εννοιολογικός προσδιορισμός έχει ένα εμπράγματο περιεχόμενο, το οποίο είναι καθορισμένο από τις τροπές του πλαισίου στο οποίο αναπτύχθηκε. Ως εκ τούτου, αν το πλαίσιο είναι διαφορετικό, ενδεχομένως, να αποδίδεται ένα διαφορετικό εμπράγματο περιεχόμενο στον ίδιο εννοιολογικό προσδιορισμό.
Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε τη βασική διάκριση μεταξύ «τυπικής» (formal), ή την «άτυπης» (informal) εκπαίδευσης. Ως τυπική εκπαίδευση ορίζεται αυτό το είδος της εκπαίδευσης που λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο και θεσμοθετημένο ίδρυμα, και περιλαμβάνει συγκεκριμένο και συγχρόνως εγκεκριμένο πρόγραμμα μαθημάτων, άρα προϋποθέτει την ύπαρξη αναλυτικού προγράμματος. Η διδασκαλία στην τυπική εκπαίδευση γίνεται βάση των πορισμάτων της παιδαγωγικής από επαγγελματίες εκπαιδευτές, ειδικά εκπαιδευμένους για το σκοπό αυτό. Η τυπική εκπαίδευση οδηγεί σε τίτλους σπουδών, οι οποίοι έχουν ένα αντίκρισμα τόσο στην ευρύτερη κοινωνία, όσο και -κυρίως- στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά προφανές είναι ότι η άτυπη εκπαίδευση δεν προϋποθέτει τις παραπάνω προδιαγραφές και λειτουργεί πέρα και άνευ αυτών…


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ


DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him