ΜΑΛΑΛΑ: ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΠΕΛΑ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ & ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑ



Πρεσβύτερος Γεώργιος Προμπονάς*




Η μάλλον ,ποια ιδιαίτερη σημασία μπορεί να έχει για μας τους Έλληνες η ιερή μνήμη του Αγίου Ανδρέα που γιορτάζομε σήμερα με το Μ. Αλέξανδρο και αυτή την κοπέλα . Αμ’ πως δεν έχει. Έχει και παραέχει μάλιστα ,όπως θα σας εξηγήσω στην πορεία . 

Διαδικτυακοί ,και όχι μόνο ,φίλοι μου ,θα επιχειρήσω , αντλώντας επιχειρήματα από την Αγία Γραφή ,να υποστηρίξω ότι, αυτοί οι δύο μεγάλοι Άνδρες έχουν άμεση πολιτισμική και πολιτιστική ,αλλά γιατί όχι, και θρησκευτική σχέση μεταξύ τους .

Ποια λοιπόν μπορεί να είναι αυτή η σχέση , όχι του φιλοσόφου ,του επιστήμονα ,του διανοούμενου ,αλλά του στρατηλάτη του, εκπολιτιστή , του ιδεολογικού αναμορφωτή και κατεδαφιστή των ανατολικών δυναστειών Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον, με διαφορά ηλικίας τρακόσων χρόνων περίπου , Απόστολο Ανδρέα; 

Την απάντηση την παίρνει κανείς αν εμβαθύνει στο, τι εννοούσε ο Χριστός με την απάντηση που έδωσε στο μαθητή του Ανδρέα, όταν αυτός του μετέφερε το ενδιαφέρον κάποιων Ελλήνων να τον συναντήσουν . Τότε εκείνος είπε στοχαστικά : «ήλθε η ώρα που θα ακουσθεί το μήνυμα μου σε όλο τον κόσμο και θα κατανοηθεί από όλη την ανθρωπότητα».

Επειδή δε είναι άμεσα κατανοητή η απάντηση θα επιχειρήσω να την κάνω , επαναλαμβάνω ,με ένα τρανταχτό, ανάμεσα στα πολλά , στοιχείο που μας διαθέτει η Αγιογραφική Χριστιανική Ορθόδοξη Γραμματεία.

Το Θείο Σχέδιο ,κατ’ αυτό το στοιχείο, για την σωτηρία του ανθρώπου προέβλεπε ότι, θα γεννιόταν ένα γλωσσικός προφήτης που θα καθιστούσε διεθνή την γλυκύτατη, σοφή, πάμπλουτη, ευέλικτη βελούδινη, καλόγνωμη ,πολύγνωμη ,φιλοσοφική, μαθηματική εννοιοφορούσα ,Ελληνική γλώσσα· είναι , κατά την άποψη μου, πολύ ελάχιστα και αδύναμα αυτά τα κοσμητικά επίθετα για να στολίσουν το απύθμενο μεγαλείο αυτής της μαγευτικής γλώσσας την οποία εμείς οι πιθηκίζοντες νεοέλληνες την ξεχάσαμε, ή στη χειρότερη περίπτωση την κακοποιήσαμε βάναυσα- και σαν τέτοια την μόνη που μέσω της οποίας θα μπορούσε να μεταφερθεί και να κατανοηθεί το Ευαγγελικό Μήνυμα σε όλη τη Γη.

Η αγεφύρωτη διαφορά αυτής της γλώσσας με τις υπόλοιπες άλλες είναι ότι ,αυτές είναι καθαρά χρηστικές. Τι θέλω να πω. Για παράδειγμα η αγγλική ορίζει το όνομα ενός πράγματος, ενώ η Ελληνική αναλύει το ,τι είναι αυτό το πράγμα.

Πιο εκλαϊκευμένα αν θέλετε. Αυτός ο Μεγάλος Έλληνας θεόσταλτος Βασιλιάς, γλωσσικός προφήτης ·λέγω γλωσσικός γιατί οι προηγούμενοι του προφήτευσαν το ερχομό του Θεανθρώπου ενώ αυτός το τρόπο διάδοσης και κατανόησης του λόγου του- συνέδεσε με τη σιδηροδρομική γραμμή που λέγεται Ελληνική Γλώσσα όλο τον κόσμο, και που πάνω σ’αυτήν θα ταξίδευε το τραίνο που λέγεται Αναστάσιμο Μήνυμα . Αυτό το επιχείρημα συναντιέται, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην προφητεία του Δανιήλ (Κεφ 10 1-21) ,ο όποιος οκτακόσια χρόνια πριν από την γέννηση του Χριστού προέβλεψε, αλλά και πρόλαβε να δει το τέλος των «χρυσοφόρων Μήδων Σατραπών» ( χαρακτηρισμός Παπαδιαμάντη), με πρώτον αυτόν της Περσίας τον Δαρείο, και την αντικατάσταση τους με την επικράτηση του ελεύθερου στο πνεύμα , και σαν τέτοιου εκπολιτιστή, «Βασιλέα των Ελλήνων». Γράφει λοιπόν ακριβώς τα εξής ο προφήτης Δανιήλ : « …… ενώ είμαι σιδηροδέσμιος του Άρχοντα των Περσών ,βλέπω μια ασυνήθιστη οντότητα που μοιάζει με άνθρωπο και μου λέει: «μη φοβάσαι ,εγώ θα στείλω τον Άρχοντα των Ελλήνων να σε απαλλάξει από τα δεινά σου». Και εγώ ελεύθερος πια, ενώ προχωρώ στο δρόμο ,βλέπω τον Άρχοντα των Ελλήνων να έρχεται…..» . 

Τώρα ήλθε η ώρα να απαντήσω στο εύλογο ερώτημα που κρέμεται στου καθένα σας τα χείλη ,βλέποντας απέναντι σας την ένθετη φωτογραφία μιας κοπέλας : « μα Παπά- Γιώργη τι σχέση μπορεί να έχει με όλα αυτά που μας είπες μέχρι τώρα αυτή την κοπέλα που μας δείχνεις;» .Αμ έχει και μάλιστα παραέχει, όπως σπεύδω να σας εξηγήσω . Αυτή η κοπέλα λοιπόν είναι η ,ανά τον κόσμο ξακουστή πια ,πανέξυπνη ,τολμηρή και διψασμένη για γνώση Μαλάλα . Κατάγεται από το Πακιστάν .Μια πάμφτωχη βασανισμένη χώρα ,στην οποία όλα τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά ,αφού βρίσκεται υπό την επικυριαρχία και την καταδυνάστευση μιας κάστας θρησκευτικά φανατισμένων αιμοσταγών ανθρώπων ,των ξακουστών Ταλιμπάν. Αυτοί απαγορεύουν ,ανάμεσα σε πολλά άλλα , και την γνώση στις γυναίκες , τις οποίες θεωρούν κατώτερα όντα , ή μάλλον υπολογίζουν την αξία τους σαν κατώτερη της κατσίκας. Για παράδειγμα ο πατέρας άνετα μπορεί να δώσει σαν ενέχυρο την κόρη του και ο ενεχυροδανειστής να την πουλήσει στα σκλαβοπάζαρα.

Συγγραφέας: ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΙ ΜΑΛΑΛΑΕκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ


Αυτή η πανέμορφη η γλυκύτατη και τολμηρή κοπέλα τόλμησε να βγει από την παράγκα της και να ανέβει σε ένα σαράβαλο φορτηγό μαζί με άλλα αγοράκια για να πάνε στο σχολείο. Κάποιος απ’ αυτούς ·ένοπλος φρουρός αυτού του φανατισμού- την εντόπισε ανάμεσα στα άλλα παιδιά και άδειασε το πολυβόλο του πάνω στο κορμάκι της .Όμως η Θεία Πρόνοια ·που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους όπου Γης , αναξαρτήτως φυλής, γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, ή καταγωγής- φρόντισε να βρεθεί επιτόπου ένα άγγλος δημοσιογράφος .Άρπαξε το διάτρητο από τις σφαίρες κορμάκι, χωρίς να υπολογίσει αν είναι νεκρό ή όχι, το πήρε στην αγκαλιά του και έτρεξε στην παρακείμενη στρατιωτική βάση της Χώρας του. Σε χρόνο αστραπής, αφού ο ευαίσθητος πιλότος έθεσε σε πλήρη ισχύ τους κινητήρες του, βρέθηκε στην πανεπιστημιακή κλινική της Οξφόρδης στην Αγγλία . Στη συνέχεια ευαισθητοποιήθηκαν και έτρεξαν από όλο τον κόσμο κορυφαίοι γιατροί και έβαλαν στοίχημα ,όχι μόνο να το επαναφέρουν στη ζωή ,αλλά να του αποκαταστήσουν την πολυοργανική βλάβη με κορυφαίο το πολτοποιημένο του εγκέφαλο, ο οποίος για τρία χρόνια ήταν ξέσκεπος .Μετά από έξη χρόνια αυτοί · οι ήρωες της επιστήμης με την αδιάκοπη εποπτεία της ίδιας θείας Πρόνοιας –απεκατέστησαν σχεδόν πλήρως την υγεία της μικρής Μαλάλας.

Από εδώ και πέρα αρχίζει η απάντηση στο ερώτημα της σχέσης της με το θέμα μας .Αγγλίδα λοιπόν μεγαλοδημοσιογράφος, η οποία της πήρε την πρώτη της συνέντευξη, την ρώτησε μεταξύ άλλων : «ποιον έχεις σαν πρότυπο στη ζωή σου κορίτσι μου;» . Και εκείνη απάντησε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη: « Ποιον άλλο από τον τολμηρό, γενναίο, πανέξυπνο και πολιτιστικό Παππού μου Μ. Αλέξανδρο». Αλλά το πιο συγκλονιστικό και συγκινητικό, που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα εμάς τους επιλήσμονες νεοέλληνες, είναι ότι, αυτό το διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ, όταν της επετράπη να ανέβει σ’ αυτό μετά από αίτημα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εκεί λοιπόν είπε τα εξής βαθυστόχαστα και βαρυσήμαντα λόγια: « …εγώ δεν ξέρω να μιλώ ,γιατί δεν πρόλαβα να μάθω γράμματα. Τούτο μόνο έχω να πω: Ένας δάσκαλος , ένα βιβλίο ,ένας μαθητής και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, μέσω μιας Παιδείας σαν εκείνη την ελληνική που εγκαθίδρυσε στην πατρίδα μου πριν από πολλούς αιώνες ο αναμορφωτής και ελευθερωτής μας Μ. Αλέξανδρος» .

Τώρα πιστεύω να αντιληφθήκατε την σκοπιμότητα της ένθετης φωτογραφίας και να καταλάβατε την σχέση της με την δική μας βαριά κληρονομιά, την οποία, ελαφρά τη συνειδήσει, αποτινάξαμε από τους ώμους μας, σαν ενοχλητικό βάρος, τα τελευταία χρόνια της ,με δανεικά, χλιδής. Μήπως ήλθε επιτέλους η ώρα να αναλογισθούμε τι κάναμε, εμείς οι ανάξιοι απόγονοι αυτού του μεγάλου Άνδρα που υποκλίνεται μπροστά του η Παγκόσμια Ιστορία ;

Κατ’ αντιστοιχία σοκάρει το γεγονός ότι, στο ερώτημα που ετέθη σε μαθητές του Λυκείου από δημοσιογράφους ,που τους περίμεναν για αυτό το λόγο στα προπύλαια της Ακρόπολης, σχετικό με τον αν γνωρίζουν ποιος ήταν ο Μ. Αλέξανδρος ,δεν γνώριζε κανένας !!!!!! . Ενώ συγχρόνως στην ερώτηση: ποιός είναι τερματοφύλακας μιας μικρής ξένης ποδοσφαιρική ομάδας, απάντησαν όλοι με μια φωνή !!!!!!!!! .

Η εξαιρετικά εντυπωσιακή, συγκλονιστική και περιπετειώδης Ιστορία αυτή της κοπέλας θα πρέπει να αποτελέσει , ιδιαίτερα για μάς τους νεοέλληνες , ένα ακόμα λόγο για εθνική και θρησκευτική ενδοσκόπηση, περισυλλογή, αυτογνωσία και αναθεώρηση του ξεστρατίσματος , που είναι το αποτέλεσμα του γενικότερου εκφυλισμού που επέφερε σε όλα αυτά η ,με δανεικά επαναλαμβάνω ,χλιδή των τελευταίων χρόνων. 







*Πρεσβύτερος της Γ' Αρχιερατικής Περιφέρειας Νάξου, Τραγαίας - Δρυμαλίας. Συγγραφεὐς κατά το πάλαι και στο ΙΕΡΟ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ» στο Φιλώτι Νάξου


DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him