ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ...!!!!

ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΣΙΑΜΑΝΤΑ


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ            Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που όλοι μας –μικροί και μεγάλοι- περιμένουμε να έρθει! Για το σχολείο, ωστόσο, αυτή η ανυπομονησία συνοδεύεται πολλές φορές από άγχη και κούραση τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα παιδιά!

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και κυρίως στο νηπιαγωγείο, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη μεγάλη γιορτή! Κατασκευές, μπαζάρ, γιορτές, ένας κυκεώνας ατελείωτος που τις περισσότερες φορές όταν τελειώνει μας αφήνει με μια ανάσα ανακούφισης! Αυτό συμβαίνει σε μας, τους ενήλικες. Ας μπούμε και στη μεριά των μαθητών μας!
Όλες οι τάξεις εξ’ορισμού είναι ανομοιογενείς. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ανταποκρίνεται με βάση το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, πολλές φορές τα όσα ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν εν όψει Χριστουγέννων, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις έρχεται σε σύγκρουση με τη Ζώνη Εγγύτερης Ανάπτυξης τους. Για παράδειγμα, κατασκευές με έντονη χαρτοκοπτική, ποιήματα, τραγούδια, συγκεκριμένες χορογραφίες, επεξεργασία παραμυθιών που πραγματεύονται δυσκολονόητα θέματα, όπως είναι αυτό της Γέννησης, φαίνονται στα παιδιά ανοίκεια και μπερδεμένα.
Σήμερα, μάλιστα, που στις περισσότερες τάξεις φοιτούν μαθητές με αναπηρία, μαθητές από άλλες χώρες, όπως και προνήπια που για πρώτη φορά εισέρχονται σε σχολικό πλαίσιο, οι πολύπλοκες αυτές διαδικασίες φαίνεται στην πράξη να οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε!
Πώς μπορούμε να κάνουμε την περίοδο των Χριστουγέννων όντως τη πιο γιορτινή εποχή του χρόνου; Κάποιες ιδέες είναι οι παρακάτω:
Ø      Θεατρικό παιχνίδι – δραματοποίηση ιστοριών σε πλαίσιο τάξης μαζί με τα παιδιά.
Ø      Μουσικοχορευτικά παιχνίδια με βάση χριστουγεννιάτικες ιστορίες.
Ø      Κατασκευές διαφοροποιημένες ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών. Πολυχρωμία, πολυμορφία, διαφορετικά μεγέθη, σχέδια δίνουν το ξεχωριστό μήνυμα του καθενός για τα Χριστούγεννα.
Ø      Παρακολούθηση βίντεο με χριστουγεννιάτικα θέματα, - αν υπάρχει δυνατότητα.
Ø      Συνεργασίες με κοντινά σχολεία για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για ότι τυγχάνει διαπραγμάτευσης εντός τάξης.
Ø      Εργαστήρια ανοικτά προς οικογένειες μαθητών ή άλλα σχολεία.
Ø      Καταιγισμός ιδεών από τα παιδιά για να συναποφασίσετε για τις δραστηριότητες αυτών των εβδομάδων.
Ø      Δημιουργία χριστουγεννιάτικων ιστοριών με τα παιδιά και πιθανότητα επιλογής αυτών για τη γιορτή.
Ø      Γενικά, το θέμα των γιορτών είναι φλέγον σε οποιαδήποτε βαθμίδα. Συνήθως, οι τυποποιημένες γιορτές δε δίνουν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να συμμετέχουν όλοι. Για αυτό, η δημιουργία των γιορτών με τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εμπλοκής όλων στη διαδικασία. Όταν κάτι, εξάλλου, αποτελεί δημιούργημα τους είναι πιο ευχάριστο και πιο εύκολο να το αποδώσουν, χωρίς τις πολύωρες πρόβες, ενώ το κάθε παιδί συμμετέχει με το δικό του τρόπο και ρυθμό. Επίσης, στο πλαίσιο των γιορτών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψεις οι διαφορές των μαθητών, ώστε κανένας τους να μην αποκλείεται από αυτή τη διαδικασία.


Ξεφύγετε από το πρόγραμμα, διαφοροποιείστε τους στόχους σας, ακούστε τους μαθητές σας! Γιορτάστε τα Χριστούγεννα με γέλια δυνατά και μουσικές, χωρίς άγχος και φωνές!!
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Vicky Siamanta - She graduated from the Training and Education Department of Early Childhood Education of the National University of Athens with a degree EXCELLENT while she is also an undergraduate at the Graduate Program "Special Education" of the same department... She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the August of 2016. Read More