ΝΗΣΤΕΙΑ…ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ;;



Καλλιόπη Ζιώγου
θεολόγος


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Στην Ορθόδοξη πίστη μας υπάρχει και η 40ήμερη νηστεία των Χριστουγέννων, το ήξερες; Μπα..όχι, δε νομίζω..Ναι..υπάρχει Σαρακοστή και πριν τα Χριστούγεννα, η οποία μας προετοιμάζει για μια βαθιά πνευματική βουτιά τη νύχτα της Γέννησής Του..τη νύχτα αυτή που γεννιέται ο Χριστός γινόμαστε σύναιμοι και σύσσωμοι μαζί Του, γευόμενοι τη Θ. Κοινωνία. Καλούμαστε λοιπόν να προετοιμάσουμε κατάλληλα τη ψυχή μας. Το πρώτο σκαλί στον αγώνα μας για πνευματική ανάταση είναι η νηστεία. Μα γιατί; Γιατί να ξεκινά από τη νηστεία η προσπάθειά μας; Για έναν απλούστατο λόγο: Η νηστεία ήταν το πρώτο και τελευταίο πράγμα που ζήτησε ο Θεός από τους Πρωτόπλαστους..τίποτε μα τίποτε άλλο..μόνον την εγκράτεια τους ζήτησε για να ζουν αιωνίως τον Παράδεισο..

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό κείμενο της Γένεσης ( το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, που σημαίνει αρχή, δημιουργία ): Όταν ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο στον παράδεισο του έδωσε αυτήν την εντολή: « Απ’ όλα τα δέντρα του κήπου μπορείς να τρως. Από το δέντρο όμως της γνώσης του καλού και του κακού να μη φας. Γιατί την ίδια μέρα που θα φας απ’ αυτό, εξάπαντος θα γίνεις θνητός »… Ο Θεός χάρισε απλόχερα στον άνθρωπο τα πάντα, μα πάνω απ’ όλα τον έπλασε ελεύθερο να επιλέξει αν θέλει να είναι κοντά Του ή όχι και συνάμα τον συμβούλεψε να εξουσιάσει στα πάντα, με σύνεση κι εγκράτεια: «…Από το δέντρο όμως της γνώσης του καλού και του κακού να μη φας…». 

Πρωτίστως, λοιπόν εγκράτεια στο φαγητό..Πολλοί σήμερα λένε: « Σιγά μη νηστέψω..μια χαρά είμαι, δεν έχω σκοτώσει δα και κανέναν..!! ». Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα.. Εάν δεν ελέγχω το τι βάζω στο στόμα μου αλλά συμπεριφέρομαι λαίμαργα και ίσως να ταλαιπωρούμαι και από το πάθος της γαστριμαργίας, εάν η ζωή μου έχει νόημα μόνον, όταν αντικρίζω γεμάτα πιάτα, τότε πώς θα ελέγξω το τι βγαίνει από το στόμα μου;; Πώς θα ελέγξω το τι εκστομίζω εις βάρος των συνανθρώπων μου, πώς θα ελέγξω την κατάκριση και την καταλαλιά μου; Είναι αδύνατον κάποιος να είναι εγκρατής σε όλα τα άλλα και όχι στο φαγητό.. 

Άρα από κάπου πρέπει να αρχίσει ο αγώνας..από κάτι εύκολο, από τη νηστεία στο φαγητό και σιγά-σιγά αρχίζουν να τιθασεύονται και τα λόγια και τα έργα.. Ο Μέγας Βασίλειος μας εξηγεί για το τι είναι η νηστεία: « Η νηστεία, είναι η ομοίωση των Αγγέλων, η συγκάτοικος των δικαίων, η εγκράτεια της ζωής. Αυτή τον Μωυσή έκαμε νομοθέτη· ο Σαμουήλ είναι καρπός της νηστείας. Αφού νήστεψε η Άννα, προσευχήθηκε στον Θεό· “ Κύριε, Κύριε, Θεέ των Δυνάμεων, εάν πράγματι εισακούσεις την δούλη σου και μου δώσεις τέκνο αρσενικό, θα σου το αφιερώσω ενώπιόν σου ” (Α' Βασιλ. 1, 11). “ Δεν θα πιει oίνο και σίκερα έως την ημέρα του θανάτου ” (Κριτ. 13, 14). Αυτή ανέθρεψε τον μεγάλο Σαμψών, και έως τότε που εσυντρόφευε τον άνδρα, κατά χιλιάδες εφονεύονταν οι εχθροί, και κατακρημνίζονταν οι πύλες των πόλεων, και τα λιοντάρια δεν άντεχαν την δύναμη των χεριών του (Κριτ.14, 6· 15, 16· 16, 3) », ενώ ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει για την μεγάλη αρετή της Νηστείας τα εξής : « Η Νηστεία ταπεινώνει το σώμα και χαλιναγωγεί τα σκιρτήματα της σαρκός, καθίστα την ψυχή πιο καθαρή, της δίνει φτερά, την ανεβάζει ψηλά καί την κάνει ανάλαφρη » (P.G.53,83). 

Τι γίνεται όμως σήμερα;; Οι νέοι τα έχουν όλα εύκολα, γι’ αυτό και δεν αντέχουν στα δύσκολα..ή τουλάχιστον μέχρι πρότινος ίσχυε κάτι τέτοιο. Σαφώς και ευθύνονται οι μεγαλύτεροι γι’ αυτήν την κατάσταση. Τι παραδείγματα έχουν οι νεότεροι σήμερα; Όλους εμάς τους μεγαλύτερους ιθύνοντες να έχουμε απλωμένο το χέρι μας και να ζητούμε μόνο οικονομική βοήθεια δεξιά και αριστερά, σε διάφορες χώρες-δυνάμεις της εποχής και δεν σηκώνουμε λίγο το κεφάλι μας να κοιτάξουμε ψηλά, να δούμε το χέρι του Θεού που είναι ήδη απλωμένο να μας τραβήξει από το βούρκο, παρά μόνο ψάχνουμε ικετευτικά δεξιά αριστερά..Μα γιατί δεν βοηθάει ο Θεός;; Θα μου πείτε.. Γιατί πολύ απλά δεν του το ζητάμε..είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε, σέβεται την ελευθερία μας και επεμβαίνει ακόμη και όταν εμείς νομίζουμε πως είναι απών. Δεν θα έλθει με το ζόρι, διότι και πάλι θα του ζητήσουμε ευθύνες, πως παραβίασε την ελευθερία μας..Ένα μικρό βήμα να δει από μας και ξέρει Εκείνος..αυτό το πρώτο μικρό βήμα μπορεί να γίνει με τη Νηστεία..





DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More