ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Αίτια πολέμου)



ΕΚΘΕΣΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


ΚΕΙΜΕΝΟ


Αίτια πολέμου

Ο πόλεμος είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτος. Ηθικά, γιατί με τον πόλεμο καταστρέφεται η ζωή και ο πολιτισμός, καταρρακώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επικρατούν το μίσος και η κακία. Πολιτικά, γιατί καταργούνται ανθρώπινα δικαιώματα και στις σχέσεις των ανθρώπων δεν επικρατεί ο διάλογος, η συνεννόηση και η αλληλοκατανόηση, αλλά και η δύναμη που διαθέτει ο ισχυρότερος, για να επιβάλει με τη βία τη θέλησή του στους άλλους. Γι’ αυτό η ανθρωπότητα στο σύνολό της καταδικάζει τον πόλεμο.

Παρ’ όλα αυτά ο άνθρωπος δεν έφτασε ακόμα σε τέτοιο επίπεδο ηθικής και πολιτικής ωριμότητας, για να λύνει τις διαφορές που έχει με τους άλλους ειρηνικά. Γι’ αυτό εξακολουθούν να γίνονται πόλεμοι σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας. Οι πόλεμοι γίνονται, για να επιβάλουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και κράτη την ιεραρχία τους σε περιοχές του κόσμου και να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους. Είναι γνωστό πως αυτή ήταν πάντα η βασική αιτία για την οποία γίνονται πόλεμοι.

Επιπλέον, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ξεσπούν πόλεμοι ανάμεσα σε κράτη είναι γιατί οι λαοί, με την κατάλληλη προπαγάνδα που δέχονται, τυφλώνονται και φανατίζονται εναντίον άλλων λαών που έχουν διαφορετική θρησκεία, διαφορετικές αξίες και διαφορετικό πολιτισμό.

Ο πόλεμος υποκινείται από τις πολεμικές βιομηχανίες, που έχουν τεράστια συμφέροντα από την κατασκευή και την εμπορία νέων οπλικών συστημάτων. Τα κράτη, για να εκσυγχρονίσουν το οπλοστάσιό τους, δαπανούν αμύθητα ποσά τα οποία, εάν χρησιμοποιούνταν για ειρηνικούς σκοπούς, θα έλυναν πολλά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, η πείνα, ο αναλφαβητισμός, η ελλιπής περίθαλψη.

Για να γίνει, όμως, αυτό και να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τον εφιάλτη του πολέμου, χρειάζεται να επικρατήσει μια νέα ηθική και πολιτική αντίληψη που θα έχει σκοπό της την εξυπηρέτηση του ανθρώπου και την προστασία της ζωής. Αυτήν την αντίληψη μπορούν να επιβάλουν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που είναι αντίθετες προς τον πόλεμο.


Α΄ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ξεσπούν ακόμη πόλεμοι σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με την άποψη του συγγραφέα;

ΜΟΝΑΔΕΣ 2,5

2) Να βρείτε τα δομικά μέρη (θεματική περίοδος, λεπτομέρειες ή σχόλια, κατακλείδα) της πρώτης παραγράφου και να δώσετε ένα σύντομο πλαγιότιτλο.

ΜΟΝΑΔΕΣ 2,5

3) Να χαρακτηρίσετε τις υπογραμμισμένες δευτερεύουσες προτάσεις (ονοματικές-επιρρηματικές) του κειμένου και να βρείτε το συντακτικό τους ρόλο.

ΜΟΝΑΔΕΣ 2,5


4α) εξακολουθούν, ισχυροί, αιτία, δαπανούν, ελλιπής:

Να γράψετε από ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις του κειμένου.

ΜΟΝΑΔΕΣ 1,25

4β) Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κενά επιλέγοντας τη σωστή λέξη από τα ομόηχα-παρώνυμα που βρίσκονται μέσα στις παρενθέσεις:
  • Η ______________ (θύρα-θήρα) άγριων ζώων απαγορεύεται κατά τις περιόδους αναπαραγωγής τους.
  • Κάθε φορά που ____________ (παίρνω-περνώ) από το σπίτι της το βρίσκω γεμάτο κόσμο.
  • Η ισότητα των δύο ____________ (φύλων-φύλλων) εξακολουθεί να απασχολεί την κοινωνία μας
  • Ο Πέτρος έχει ___________ (κλίση, κλήση) προς τα γράμματα.
  • Οι _________________ (αμαρτωλοί-αρματολοί) αποτέλεσαν μαζί με τους κλέφτες την πιο αξιόπιστη μάχιμη δύναμη του υπόδουλου Ελληνισμού κατά την Επανάσταση του 1821.
ΜΟΝΑΔΕΣ 1,25


Β΄ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Να γράψετε στη σχολική σας εφημερίδα ένα άρθρο 4 παραγράφων στο οποίο θα αναφέρετε τις συμφορές που προκαλεί ο πόλεμος στη ζωή των ανθρώπων και να προτείνετε τρόπους για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

ΜΟΝΑΔΕΣ 10



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!




DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να μάθω από που έχετε πάρει το κείμενο.