ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ



της Αγγελικής Μουστάκου
- Φιλολόγου


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ

Πέρασα έξω απ'το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και είδα που προστέθηκαν εκεί αντίγραφα απ'τα αγάλματα των Μαγεμένων της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο που σκέφτηκα είναι γιατί στήθηκαν σ'αυτό το Μουσείο και όχι στον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής αγοράς - εκεί όπου υπήρχαν και τ' αυθεντικά πριν κλαπούν. Εξάλλου λειτουργεί πλέον κι εκεί ένα καινούριο όμορφο Μουσείο. Η αλήθεια είναι πως αυτή η σκέψη μου εκτοπίστηκε σχετικά γρήγορα από πολλές άλλες. Με πήρε το παράπονο που η πατρίδα μου έχει μάθει να συμβιβάζεται με αντίγραφα. Όλο σε καλούπια μπαίνουμε και ξεχάσαμε σχεδόν την γνώση που υπήρχε μέσα στ' αληθινά αγάλματα και στις αληθινές δημιουργίες. Γκρινιάζουμε για την πολιτιστική κληρονομιά που μας έκλεψαν - αλλά νομίζω πως πιο πολύ για την γκρίνια το κάνουμε. Αν ήταν για τον πολιτισμό θα φαινόταν μέσα στις σύγχρονες μάχες μας,στις σύγχρονες δημιουργίες και γνώσεις μας. Αλλά εμείς προτιμούμε να είμαστε περήφανοι για 'κείνο που υπήρξαν οι πρόγονοί μας κι αυτό δίχως βασανισμένες γνώσεις κι απόψεις αλλά με την αλαζονία της ημιμάθειας και την ευκολία της αδιαφορίας. Οι ξένοι παίρνουν τους μύθους μας και πλάθουν λογοτεχνία όπως ταιριάζει στην δική τους θέαση-εμπνεύσεις που γίνονται ταινίες κι εμείς τρέχουμε να τις δούμε και παραχαράζεται οικτρά ο αυθεντικός μας τρόπος μέσα στην πολλή συνάφεια της πολιπολιτισμικής εποχής μας.

Ο ήλιος είναι αυθεντικός σ'αυτην την ξεχωριστή χώρα,οι ομορφιές της είναι μοναδικές στην οικουμένη γη, ο τρόπος της να μας πεισμώσει και να μας εμπνεύσει υπάρχει πάντοτε. Δεν μας ευνοούν βέβαια οι ιστορικές συγκυρίες ,μας αδικούν οι πολιτικές άθλιες πρακτικές και μας ενοχλεί που η εκπαίδευση υφίσταται εκπτώσεις. Κι όμως έχουμε όλες της ελληνικές λέξεις, τόσα βιβλία ελληνικά,τόσες μεταφράσεις -έστω-αρχαίων κειμένων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βρούμε πάλι την αληθινή γνώμη-γνώση-δόξα γι'αυτό που είμαστε. Με δική μας ατομική πρωτοβουλία πρέπει να νοιαστούμε,να μελετήσουμε και να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό που μας καθορίζει.

Σίγουρα μ'ενδιαφέρει και με μαραζώνει η μοίρα όσων μαρμάρινων -και όχι μόνο -σπλάχνων του ελληνικού πολιτισμού φυγαδεύτηκαν και ξενιτεύτηκαν. Ήταν αποστολή τους φαίνεται να μιλούν στα πέρατα του κόσμου για το ελληνικό πνεύμα. Και- παρόλο που πονά η ψυχή τους κι η ψυχή μας -την κάνουν καλά την δουλειά τους. Κι αν οι λαοί έχουν γεμίσει αντίγραφα είν'επειδή την έχουν ανάγκη την ομορφιά για ν'αναγεννά την κουρασμένη τους καθημερινότητα ,ώστε να την αντέχουν. Αλλά απορώ -παντα θ'απορώ-εμείς τί τα χρειαζόμαστε τ'αντίγραφα. Με ημίμετρα θα θεραπεύσουμε τους πόθους μας; Κι αν (μεταφυσικά το λέω ετούτο) κάποιος κακοήθης πάει στ'αγάλματα τα δικά μας τ'αυθεντικά ,εκεί στα ξένα-και τους φανερώσει πως ήδη εμείς εδώ έχουμε τ'αντίγραφά τους ,τότε κι εκείνα ίσως απογοητευτούν-ίσως πιστέψουν πως τις βρήκαμε τις άκρες μας και τα 'χουμε αντικαταστήσει ήδη-δεν τα περιμένουμε πια. Και τότε θα 'ταν σκόπιμο να πάει κάποιος σύγχρονος Έλληνας και να τους πει " μην ανησυχείτε δεν πιστεύει η Ελλάδα μας στ'αντίγραφα,δεν βολεύεαι με απομιμήσεις -από απέραντη νοσταλγία τα φτιάχνει- κι απ'την ανάγκη της να θυμίζει στους πολίτες πως πρέπει να εμνευστούν καινούρια λύτρωση για τον κόσμο, συνεχίζοντας το δικό σας έργο κι εκσυγχρονίζοντάς το για ν'αντέξει να ζει γιατί μόνο ό,τι κινείται ζει. Κι ο Πρωτέας ακόμα τόσες άλλαζε μορφές για να γίνει κατανοητός-κι ο υπέρτατος πρϊστορικός Τυνδάρεως σε Δία μεταλλάχτηκε για να γεννηθεί το φως της Ελένης και η κοσμική αγκαλιά των Διοσκούρων.''

Κι αν τόσα χάθηκαν μέσα στον μύθων την αχλύ,η η αχλή είναι ακόμα εδώ για να μας τυλίγει και να χαρίζει την νηφάλια εκείνη μέθη που μόνο ο γνήσιος Έλληνας μπορεί ν'αντέξει. Γιατί ο γνήσιος Έλληνας δεν κατάγεται ακριβώς απ'τον πλανήτη γη. Το διαισθάνεται πως ήρθε από αλλού . Ίσως γι'αυτό σχνά τον ουρανό κοιτάει-και την σελήνη πάντοτε.

DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Αγγελική Μουστάκου - She was born in Mani and grew up in Munich, in Germany, where she finished school. She studied Greek literature at the Aristotle University of Thessaloniki and she teaches for the past twenty years. She studies thoroughly the ancient Greek thought, through language and the secretariat. She seeks her views in a novel in which she's been working on lately. She also likes to write essays... She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2017. Read More