Γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι;


Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Ευτυχία ορίζεται ως η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου που συντελείται με την εκπλήρωση των επιθυμιών του. Όπως έλεγε ο Τολστόι <Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κανεις>. Ωστόσο, ο Ουγκώ, θεωρούσε ότι ευτυχισμένος είναι κάποιος που νιώθει ότι τον αγαπούν γι'αυτό που είναι ή μάλλον ότι τον αγαπούν παρόλο που είναι αυτός που είναι. Αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε μέσα από την επιστημονική έρευνα. Οι καλές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς φαίνεται να είναι η διαπίστωση μιας μακροχρόνιας και διαχρονικής έρευνας που έγινε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ. Ακόμη η σταθερότητα και η ποιότητα στις σχέσεις μας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια άλλη έρευνα δεικνύει πως το 40% της ευτυχίας οφείλεται σε σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως το να κερδίσει κανείς την εργασιακή θέση των ονείρων του, να γίνει γονιός ή να έχει οικονομική άνεση. Επίσης οφείλεται και στο πως θα ανταπεξέλθει κανείς στις δύσκολες στιγμές της ζωής του αλλά και στην ποιότητα διαβίωσης του. Όπως ανάφερε ο Σακς, ο διευθυντής του SDSN και ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «Ευτυχισμένες χώρες είναι εκείνες όπου παρατηρείται μια υγιής ισορροπία ευημερίας, όπως συνηθίζεται να μετριέται αυτή, και κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή ένας υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στην κοινωνία, χαμηλό ποσοστό ανισότητας και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

Αυτή κατά την γνώμη μου είναι μια δυτικοποιημένη οπτική της ευτυχίας. Μπορεί άραγε η ευτυχία να είναι τόσο στενά συνυφασμένη με την υλική απόλαυση, την ευμάρεια και την χλιδή;

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν ξέρουν τι έχουν (από υλικά αγαθά) όμως δεν τους είδα ποτέ να χαμογελάνε ή να χαίρονται. Και ύστερα για να' μαστε ευτυχισμένοι θα πρέπει όπως λέει και ορισμός που δώσαμε στην ευτυχία να έχουμε εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες μας; Πόσο δύσκολα κατορθωτό μοιάζει να υπάρξει μια στιγμή που να είναι ταυτόχρονα εκπληρωμένες όλες μας οι επιθυμίες σε όλους τους τομείς στη ζωή μας; Πολύ δύσκολο. Γι'αυτό και αυτό αποτελεί συχνά παγίδα σκέψης. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλες μας οι επιθυμίες πραγματικότητα σε μια στιγμή για να χουμε δικαίωμα στην ευτυχία. Όπως έλεγε και Addison, τα τρία θεμέλια της ευτυχίας σ’ αυτήν τη ζωή είναι: κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις. Και αν θες να είσαι ευτυχισμένος, βάλε ένα στόχο που θα οδηγεί τις σκέψεις σου, θα απελευθερώσει την ενεργητικότητά σου και θα σου δώσει ελπίδες, συμπλήρωσε ο Carnegie.

Η ευτυχία κρύβεται στο σκέπτεσθαι και στο πράττειν. Τι συμβαίνει όμως όταν ζει κανείς σε χώρες που το σκέπτεσθαι αδυνατεί να γίνει πράττειν; Σε χώρες που κτυπήθηκαν από το μνημόνιο όπως η Ελλάδα και η Κυπρος τα πράγματα με την ευτυχία χωλαίνουν. Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί; Οι λαοί των μνημονίων βιώνουν κατάθλιψη. Κοινωνίες που ασφυκτιούν, που δεν αναπνέουν από οικονομικές πολιτικές, κοινωνίες που έμαθαν στον πλουτισμό, κοινωνίες χωρίς αξιακό περίβλημα αδυνατούν να νιώσουν ευτυχείς. Η κοινωνία μας ήταν και είναι παρατημένη στον άκρατο υλισμό, έμαθε να ξεχνά, έμαθε μόνο να θέλει χωρίς να αναρωτιέται αν το χρειάζεται ή όχι. Και έτσι χωρίς όραμα και χωρίς νόημα πορεύεται προς τον ίδιο σκοπό: πώς να ανακτήσει την χαμένη υλική ευμάρεια. Εκεί στον βωμό του χρήματος, όμως, δεν κατοικεί η ευτυχία. Η ευτυχία κατοικεί εκεί που υπάρχει αγάπη. Γι'αυτό όταν κάνεις ονειρεύεται, πράττει και ελπίζει. Όταν ο άνθρωπος αναστοχάζεται, κάνει αυτοκριτική και νοηματοδοτεί τα γεγονότα της ζωής του δεν είναι μακριά από την ευτυχία. Φτάνει να μπορεί να βρίσκει κάτι θετικό σε κάθε του μέρα, φτάνει να μπορεί να χαμογελά!


DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected