Η ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ



επιμελεία του
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
-κλασσικού φιλολόγου
-μεταπτυχιακού της εφηρμοσμένης παιδαγωγικής
του Πανεπιστημίου Αθηνών

  
  1. Αγαμέμνων

 Τραγωδία του Αισχύλου, στην οποία περιγράφεται η επιστροφή του νικητή στρατηλάτη των Ελλήνων και η δολοφονία του από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Αποτελεί το πρώτο έργο της «Ορέστειας» (458 π.Χ.), της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας.

 

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ




2.   Χοηφόροι

Η τραγωδία «Χοηφόροι» ή «Χοηφόρες» του Αισχύλου αποτελεί το δεύτερο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας.
Αφηγείται τον φόνο της Κλυταιμνήστρας και του Αιγίσθου από τον Ορέστη. Ο Ορέστης, συνοδευόμενος από τον πιστό του φίλο Πυλάδη επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Άργος, για να θρηνήσει στον τάφο του πατέρα του.
Όταν φθάνει ο χορός των Χοηφόρων ακολουθούμενος από την αδελφή του Ηλέκτρα, κρύβεται και αφού παρακολουθήσει τις σπονδές, αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Αμέσως, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του, έχοντας τη συμπαράσταση της αδελφής του και του χορού. Ζητά φιλοξενία στο ανάκτορο του πατέρα του, προσποιούμενος τον ξένο, και αναγγέλλει αρχικά τον δήθεν θάνατο του Ορέστη.
Στη συνέχεια, o Ορέστης παίρνει την εκδίκησή του, σκοτώνοντας πρώτα τον Αίγισθο και έπειτα την μητέρα του την Κλυταιμνήστρα. Ο χορός, μετά την μητροκτονία συμπαραστέκεται στα δύο αδέλφια, στον Ορέστη και στην Ηλέκτρα και προαναγγέλλει την κάθαρση του οίκου των Ατρειδών. Ο Ορέστης καταδιωκόμενος από τις Ερινύες καταφεύγει στους Δελφούς όπου προσπέφτει ικέτης στο ιερό του Απόλλωνα, με τον χορό να τον κατευοδώνει με ευχές.


ΧΟΗΦΟΡΟΙ



3. Ευμενίδες

Η τραγωδία «Ευμενίδες» του Αισχύλου αποτελεί το τρίτο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας.
Στο έργο του αυτό, ο Αισχύλος καταφέρνει να μετατρέψει την φυσιογνωμία των Ερινύων που ήταν θεότητες τρομερές και εκδικητικές και να τις κάνει πιο προσιτές στις εγκλήσεις του λαού μιας και μας δίνει την δυνατότητα μέσω έγκλησης να απευθυνθούμε σ'αυτές και να τις παρακαλέσουμε για επιείκεια

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ





Η ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ











DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him