Η Παναγιά.. η a la carte ;

Καλλιόπη Ζιώγου,

θεολόγος


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Σε προκαλεί ο τίτλος του άρθρου, ε; Σε ξενίζει ; Σε θυμώνει ; .. Μη βιάζεσαι.. σε καμία περίπτωση δεν θα έγραφα κάτι εις βάρος της Παναγιάς μας, της Μάνας μας, της Υπερμάχου Στρατηγού του έθνους μας. Το βάρος των σκέψεων μου που αποφάσισα να αποτυπώσω ψηφιακά πέφτει στις υπόλοιπες λέξεις του τίτλου, τις γαλλικές και πασίγνωστες : a la carte. Μα πώς σχετίζονται αυτές οι λέξεις, μαζί της ; Φυσικά και δεν σχετίζονται από μόνες τους.. εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς τις συνδέσαμε.Όταν θυμάσαι την Παναγία μόνον στον κίνδυνο, στη θλίψη, στον πόνο, στη λύπη, στο ασήκωτο βάρος. Δυστυχώς ο τρόπος της βιωτής μας πιστοποιεί και το πνευματικό μας αποτύπωμα. Τι εννοώ ; Τα έχεις όλα, σου τα δίνει όλα ο Κύριος κι όμως ένα ευχαριστώ δεν λέμε. Κι άμα έρθει η τρικλοποδιά απλώνουμε το χέρι για βοήθεια δεξιά και αριστερά , ψάχνοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια αλλά δεν έρχεται, κι άμα έρθει και πάλι δεν αναπαυόμαστε, όπως θα θέλαμε, γιατί ; Επειδή ζητήσαμε βοήθεια δεξιά, αριστερά αλλά όχι από ψηλά..

Εκεί είναι η βοήθεια.. απλωμένο είναι το χέρι του Θεού για να μας τραβήξει και να μας βγάλει από τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς όμως δεν του απλώνουμε το δικό μας χέρι να μας πιάσει. Δεν θα μας τραβήξει με το ζόρι. Ο Χριστός είναι ευγενικός, διακριτικός στην παρουσία Του. Δεν εισβάλει στην ζωή μας επ’ ουδενί τρόπο. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον « Αόρατο πόλεμο » τονίζει μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά το εξής : « …Ο Θεός παραχωρεί να πέσουμε και με την πτώση, μας προσκαλεί αντί να ελπίζουμε στο δικό μας θάρρος και ελπίδα, να ελπίζουμε και να δίνουμε εμπιστοσύνη σε Αυτόν μόνο. Και από την υπερηφάνεια μας, μας προσκαλεί στη γνώση του εαυτού μας. Θέλεις να γνωρίζεις άνθρωπε, πότε είναι δυνατές και στερεές οι αποφάσεις σου; Όταν δεν έχεις καμία εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και όταν είναι όλες θεμελιωμένες με ταπείνωση στην ελπίδα και το θάρρος του Θεού ».

[…]

Και συνεχίζει λίγο παρακάτω : « Γι’ αυτό εσύ συνήθιζε να αγαπάς πολύ περισσότερο τις δυσκολίες που φέρνουν την απόκτηση των αγαθών, παρά τις ίδιες τις αρετές και από αυτές τις δυσκολίες, ας τρέφεται πάντα η θέλησή σου, πότε με το λίγο και πότε με το πολύ, αν θέλεις πραγματικά να αποκτήσεις τις αρετές κι ας είσαι βέβαιος, ότι τόσο πιο γρήγορα και πιο γενναία θα νικήσεις τον εαυτό σου και τους εχθρούς σου, όσο πιο γενναία θα αγκαλιάσεις τις δυσκολίες και όσο περισσότερο τις αγαπάς ».

Ο εαυτός μας.. αυτός είναι ο πιο δυνατός, ο πιο επικίνδυνος εχθρός μας. Και η Παναγία το ξέρει, σα Μάνα όλων που είναι και φροντίζει τα παιδιά της. Να μην θυμόμαστε αυτή τη φροντίδα μόνον στο λυγμό μας, στο αδιέξοδό μας, στο δίλημμά μας. Να μην θυμόμαστε να τραβάμε το φουστάνι της Παναγίας, που έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος μόνον τότε. Η Παναγία, όπως όλες οι μάνες θέλει την αλήθεια από μας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας λέει σχετικά ότι συνηθίζει να κλέβεται η αλήθεια, από την αγάπη ή το μίσος : « Δεν υπάρχει τίποτε τόσο ευχάριστο στους ανθρώπους, όσο το να συζητούν τα ξένα και μάλιστα όταν επηρεάζονται από μίσος ή συμπάθεια για κάποιον, εξ’ αιτίας των οποίων, ως συνήθως, εξαφανίζεται η αλήθεια ». (Λογ. Απολ. 17 ) Άρα λοιπόν ακόμη και στις απλές και καθημερινές μας στιγμές, η Παναγία μας θέλει να προσπαθούμε, να αγωνιζόμαστε κι έτσι τη θυμόμαστε.. με τα έργα μας την ευχαριστούμε για όλες τις ευεργεσίες της προς εμάς κι εκείνη ξέρει και τρέχει και μεσιτεύει στον Υιό της. Γι’ αυτό και ο βασιλεύς Αύγαρος, αφού αναστήλωσε την αχειροποίητη εικόνα του Κυρίου μας, πάνω στην Πόρτα της πόλης Έδεσσα, έγραψε κι αυτά τα λόγια : « Χριστέ ο Θεός, ο εις σε ελπίζων, ουκ αποτυγχάνει ποτέ ».

Ας μην θυμόμαστε τη Μάνα όλων ευκαιριακά, στα ζόρικα ή επετειακά, σε κάποια γιορτή της και επί της ευκαιρίας .. Η πίστη μας είναι ζωντανή και δεν είναι έθιμο. Η Παναγία δεν είναι απλά σε μιαν εικόνα, μια ζωγραφιά που την κοιτώ στον πόνο μου, στη χαρά μου. Η Παναγία είναι δίπλα σου κάθε στιγμή κι όπως έγραψε ο Φώτης Κόντογλου : « Η Παναγία είναι το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας. Για μας τους Έλληνες είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια και η προστάτρια, που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση ».






Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία

Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ιστολόγιο : Αποστάγματα Φωτός https://ziogoukalliopi.blogspot.com









DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More