Καλοκαιρινές διακοπές και Υπολογιστής:Δημιουργία ή εξάρτηση;

Της Καπατσούλια Χρυσαυγής

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ

   Πως διαχειριζόμαστε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας ιδιαίτερα τώρα που κλείνουν τα σχολεία;
 
   Σε πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς τίθεται η προβληματική πόση ευελιξία δίνουμε στα παιδιά μας  να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και ενεργούς βούλησης ώστε ως αυριανοί πολίτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονές απαιτήσεις χωρίς να είναι προσκολλημένοι σε συγκεκριμένα πλαίσια. Η οπτική που αναπτύσσει το άτομο μέσα από την ολιστική εκπαίδευση η οποία του παρέχεται από την παιδική ηλικία του δίνει την δυνατότητα να ελίσσεται και να τοποθετείται στα διαφορετικά σημεία μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο ζεί.


  Μια από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών είναι τα ψηφιακά παιχνίδια , η τηλεόραση και το διαδίκτυο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει το ενδεχόμενο η ενασχόληση τους με τα μιντιακά μέσα να παρουσιάζει  αυξητική τάση λόγω του απεριόριστου ελεύθερου χρόνου .

  Τι συμβαίνει λοιπόν όταν η χρήση των μέσων από μια πολύπλευρη δυνατότητα εξελίσσεται  ενδεχομένως σε κατάχρηση; Οι εξαρτήσεις, τροποποιούν όχι μόνο τις νευροφυσιολογικές λειτουργίες, αλλά και την ψυχική ισορροπία του ατόμου. Με τη συμπεριφορική αυτή εξάρτηση το άτομο επιχειρεί να καλύψει ένα πιθανό εσωτερικό κενό, να το αναπληρώσει μέσα από τις έντονες αισθήσεις που γεννά η μαγεία των μέσων . Η  γρήγορή εναλλαγή εικόνων και ήχων η έτοιμη πληροφορία η ευκολία κατάκτησης των «θέλω» είναι εθιστικά στοιχεία τα οποία όταν δεν κινητοποιούν την φαντασία των παιδιών τα καθιστούν ενεργητικούς  χρήστες της ψηφιακής πραγματικότητας αλλά παθητικούς χρήστες της πραγματικής ζωής. Πως μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» το ενδιαφέρον των παιδιών για τα ψηφιακά μέσα ως έναυσμα για ανάπτυξη αυτενέργειας  σε χώρους μη ψηφιακούς;

  Οι γονείς καλούνται  όχι να απαγορέψουν και να αποκλείσουν με δραστικά μέτρα και τιμωρίες, αλλά αντιθέτως να συνεργαστούν και να πάρουν μέρος στην ενασχόληση των παιδιών τους με τα νέα μέσα, εκμεταλλευόμενοι αυτή την ευκαιρία για μάθηση και ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια – φυσικά πάντα λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια που ισχύουν για την ηλικία του παιδιού τους σε θέματα χρονικά και θεματικά.

  Συμβουλές για γονείς-σωστή χρήση:
Τι καθιστά την χρήση τεχνολογικών μέσων υγιή και πως πρέπει να την διαχειριστούν οι γονείς:

-Οριοθέτηση (συγκεκριμένος χρόνος ενασχόλησης με την τεχνολογία)

-Αποδοχή των ίδιων των γονέων για τα τεχνολογικά μέσα καθώς πέρα από την υπέρμετρη χρήση η οποία μπορεί να ελεγθεί  έχει πολλά πλεονεκτήματα.

- Σωστή χρήση και ενημέρωση (για τις δυνατότητες που προσφέρουν  τα μέσα) των ίδιων των γονέων αφού αποτελούν το πρωταρχικό πρότυπο του παιδιού (μείωση του χρόνου της δικής μας ενασχόλησης με το κινητό, tablet..)

 Πρακτικές Προτάσεις ενασχόλησης με τα ψηφιακά μέσα:
-Όταν βλέπουν τα παιδιά σας τηλεόραση, διαλέξτε και δείτε τις εκπομπές όσο γίνεται μαζί, μετά την παρακολούθηση να ακολουθεί συζήτηση και προσπάθεια καλλιέργειας κριτικής σκέψης σχετικά με το αν ήταν αληθής η ψευδής η πληροφορία ήαν υπήρχαν στοιχεία που ανταποκρίνονται στην πραγματική ζωή.

-Συζητήστε μαζί τους για το τι τους έκανε εντύπωση και πως ένιωσαν παίζοντας ένα ψηφιακό παιχνίδι και εντάξτε αυτές τις καταστάσεις σε συμβολικά παιχνίδια και παραμύθια (για παιδιά προσχολικής ηλικίας) . Δώστε την δική σας εκδοχή τέλους ή στόχου για το παιχνίδι.

-Διερευνήστε αν η υπερβολική ενασχόληση του παιδιού σας με τον Η/Υ ή την τηλεόραση υποδηλώνει κάποια συναισθηματική δυσκολία.

- Χρησιμοποιήστε τα μέσα πέρα από τα ψηφιακά παιχνίδια  ως εργαλεία που μας προσφέρουν κάποιο προιόν. Πραγματοποιούμε φωτογραφικές λήψεις, φτιάχνουμε τα σκηνικά , τα φωτογραφίζουμε και δημιουργούμε μια δική μας ψηφιακή ιστορία βάζοντας αφήγηση.

- Φτιάχνουμε βίντεο για το πώς περνάμε στις διακοπές και τα αποστέλλουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα (γιαγιά, παππούς,συγγενείς)

- Επιλέγουμε μαζί με τα παιδιά ένα θέμα που άπτεται στα ενδιαφέροντα τους και δημιουργούμε ένα ντοκυμαντέρ , γινόμαστε σκηνογράφοι, σκηνοθέτες , παραγωγοί και το στέλνουμε σε ένα διαγωνισμό.

Αυτό που επιφέρει την ισορροπία είναι η γνώση της σωστής  χρήσης του κάθε μέσου εκεί έγκειται η διαφορά εάν είναι ένα εργαλείο που μας διευκολύνει ή που μας «χρησιμοποιεί».


DMCA.com Protection Status