ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟ ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΥΡΙΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ




Μακαριότατε ευλαβικά ασπάζομαι τη δεξιά σας.

Είμαι ένας ταπεινός και ασήμαντος κληρικός και σαν τέτοιος δεν θα τολμούσα ποτέ, να υποδείξω το ρόλο ενός πνευματικού αναστήματος του δικού σας επιπέδου. Ο λόγος που θα το επιχειρήσω είναι, αφ' ενός για να σας εκφράσω την κραυγή αγωνίας, που βγαίνει μέσα από τα τρίσβαθα της ψυχής μου, διαβλέποντας που οδηγούν τη χώρα το έθνος και φυλή μας κάποιοι 《Έλληνες》 εμφορούμενοι από άκρατη αλαζονεία και αυτοκαταστροφική μανία και αφ' ετέρου με αφορμή την υβριστική απάντηση που πήρατε, στη δήλωση που κάνατε για το θέμα της Μακεδονίας από κάποιο υπουργό «είσθε χουντικοί», να σας παρακαλέσω, θέλω να πιστεύω εκ μέρους όλων των Ελλήνων, που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας μας, να αναλάβετε ενεργό αποφασιστικό τολμηρό γενναίο και θαρραλέο ρόλο, αυτόν που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί, για την αποτροπή του πολύπλευρου κακού που εξυφαίνεται για την πατρίδα και το λαό μας σε σκοτεινά κέντρα αποφάσεων.

Αυτό δεν είναι άλλο από τη Γεωγραφική εθνική και φυλετική συρρίκνωση, κάτι που δεν καταφέρθηκε για τετρακόσα χρόνια σκλαβιάς. Μην αυταπατάσθε. Μετά την απώλεια του θέματος της Μακεδονίας, είναι θέμα χρόνου η ικανοποίηση των εδαφικών διεκδικήσεων τόσο των Τσάμιδων Αλβανών, όσο και αυτών της Τουρκίας σε Δυτική Θράκη και Αιγαίο. Η αναφορά στη συμφωνία της Λωζάνης δεν είναι τυχαία. Αυτά είναι υπεσχημένα σαν ανταλλάγματα. Ο σκοπός είναι ανάμεσα σε άλλους να πληγεί το λίκνο της Ορθοδοξίας, ώστε να πάψει να υπάρχει, γιατί Αυτή και μόνον Αυτή είναι το εμπόδιο στα σχέδια τους, για την επικράτηση της νέα τάξης πραγμάτων εκφρασμένης μέσα από την παγκοσμιοποίηση.

Όπως προκλητικά και απροκάλυπτα πια διαφαίνεται, το σχέδιο υλοποιείται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η οικονομική εξαθλίωση εξάρτηση και υποθήκευση του μέλλοντος της Χώρας μας και ο δεύτερος είναι η επιλογή διαμόρφωση στα μέτρα τους και τοποθέτηση σε θέσεις εξουσίας κιοτήδων ραγιάδων προδοτών εντολοδόχων πολιτικών απατεώνων, που δέχθηκαν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο, με αντάλλαγμα την εξουσία. Εξ άλλου είχε το θράσος και την αναίδεια αλλά και την ειλικρίνεια, μπορώ να πω, η κυβερνητική βουλευτής Άννα Βαγενά να μας ομολογήσει ότι, «σκλαβωθήκαμε για ενενήντα εννιά χρόνια και αφού αντέξαμε τα τετρακόσα με τους Τούρκους, θα τα αντέξομε και αυτά».

Μακαριότατε αυτή την αγιασμένη και αιματοβαμμένη γη των σοφών, των αγίων και των ηρώων επέλεξε ο Θεός, για να την καταστήσει το λίκνο της φαεινότερης του Ηλίου απαστράπτουσαςκαι ακτινοβολούσας Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, της σώζουσας και νοηματοδοτούσας τη ζωή του ανθρώπου. Αυτή την ευλογημένη επίσης γη προόρισε, να την κατοικίσει ο νέος περιούσιος λαός Του, ο νέος Ισραήλ, μιας και ο δικός Του δεν Τον αποδέχθηκε. Αυτός ο λαός Τον εμπνεύστηκε, Τον υπέδειξε, και Τον αποδέχθηκε πριν την Ενσάρκωση Του και μετά απ΄αυτή. Αυτό όχι γιατί υπεροπτικά εμείς θέλουμε να πιστεύουμε, αλλά γιατί αυτό μαρτυρούν τόσο η κλασική ελληνική σκέψη, όσο και η Ιστορία. Αν στο Μωυσή ενέπνευσε το «σπείρων σπέρμα» στην Κλασική Σκέψη ενέπνευσε, τι περιείχε το «σπέρμα», όπως θα διαπιστώσει κανείς αν βυθισθεί μέσα στη απαράμιλλη ομορφιά έργου «Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ» του Πλάτωνα .Αλλά και στη συνέχεια τη φιλοσοφική ελληνική γλώσσα επέλεξε, για να διαδοθεί το αναστάσιμο μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο Λαός ο φορέας του απείρου κάλους και ασύλληπτου μεγαλείου ανάδελφου, Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, έμελε ανυποψίαστος και απροστάτευτος από τις εκάστοτε πολιτικές του ηγεσίες, να πέσει σε μια παγίδα, που του έστησαν, οι σύγχρονοι Κροίσοι, μέσω μιας τέλεια σχεδιασμένης τεχνικής χρεοκοπίας, για του υποθηκεύσουν και απομυζήσουν τα αμύθητα πλούτη του.

Μέρος του σχεδίου είναι αυτός ο λαός να απειληθεί αυτή τη φορά από ένα κίνδυνο εξαφάνισης, που όμοιο του δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει. Επίσης μέρος του σχεδίου είναι να του προκληθεί μια πολύπλευρη κρίση, που όμοια της δεν έχει να παρουσιάσει η διαχρονική Ιστορία του. Και ακόμα μέρος του σχεδίου είναι, η για πρώτη φορά στα παγκόσμια οικονομικά ιστορικά χρονικά η κατάρρευση Κράτους εν ειρήνη και με τη συμμετοχή τη συγκατάθεση και τις υπογραφές των μνημονικών Κυβερνήσεων η παραχώρηση άνευ όρων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, κατακτηθέντων από τη Γαλλική επανάσταση. Αυτό σημαίνει ότι, η δημοκρατία καταλύθηκε. Τελούμε υπό οικονομική κατοχή εποπτεία κηδεμονία και επιτήρηση. Η λειτουργία του Συντάγματος ανεστάλη για δήθεν «λόγους εθνικής σωτηρίας» και η Βουλή λειτουργεί, για νά επικυρώνει νόμους που σχεδιάζουν αυτοί. Η φερεγγυότητα και αξιοπιστία του Κράτους κατέρρευσε. Καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής. Αποδομούνται θεμελιώδεις αναλλοίωτες αιώνιες πανανθρώπινες ηθικές κοινωνικές και θρησκευτικές αξίες, που χωρίς αυτές δεν μπορεί να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος κατά το EINSTEIN. Καταργούνται θεσμοί τριών χιλιάδων χρόνων. Υπονομεύεται το κύτταρο ο πυρήνας της κοινωνίας η οικογένεια. Αμφισβητείται η έννοια της πατρίδας και των συμβόλων. Μπροστά σ' αυτό το πολυδαίδαλο φάσμα του κινδύνου, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εφησυχάζει.

Αυτός ο λαός και αυτή η Πατρίδα φαίνεται να συνέρχεται, από το λήθαργο που τον έριξε, η σκόπιμη με δανεικά χλιδή και απεγνωσμένα αναζητά το σωτήρα, το μπροστάρη, τον καθοδηγητή. Τον άνθρωπο που σαν άλλος Κοσμάς Αιτωλός θα πυρπολήσει ξανά την Ελληνική ψυχή και θα ορθώσει 《τη σκυμμένη》 Ρωμιοσύνη. Θεριεύστε την 《να καμακώσει το θεριό》, για να επαληθεύσετε το Ρίτσο και το Σολωμό. 

Στα χείλη του κάθε Έλληνα κρέμεται το εναγώνιο ερώτημα. Που πάει Η Χώρα μας; Που είναι η εκκλησία; Αυτή μόνο, όπως πάντα, μπορεί να μας σώσει. Έμελε σε σας να επιφυλάξει η Ιστορία αυτό το δυσβάστακτο όντως ρόλο σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία Μακαριότατε. Ούτε μπορείτε, ούτε έχετε το δικαίωμα να τον αρνηθείτε. Θα είναι αμείλικτη η συμφορά που επέρχεται, αν δεν την ανακόψετε. Μιας και ορφανεύσαμε από πολιτικούς από διανόηση από ακαδημαϊκή κοινότητα. Μιας και οι φορείς των θεσμών εφησύχασαν βολεύθηκαν και επανακάμφθηκαν. Μιας και ο Κορυφαίος Θεοσύστατος Θεσμός της Δικαιοσύνης βάλλεται και συκοφαντείται ασύστολα, προκειμένου να μειωθεί το κύρος του απέναντι στο λαό. Εσείς έχετε απομείνει σαν ύστατη ελπίδα. Σε σας έπεσε ο κλήρος αυτήν την ανεπανάληπτη ιστορική καμπή για το έθνος. Εσείς θα πρέπει να προλάβετε το κακό, που προελαύνει ακάθεκτο, πριν θρηνήσομε επί ερειπίων. Έχω επίγνωση της θυσίας που σας ζητώ να κάνετε. Το κακό είναι αδίστακτο. Θα κινδυνεύσει ακόμα και η βιολογική σας υπόσταση. Δεν είμαι συνεπαρμένος από το συναίσθημα, αλλά από την επίγνωση του ολέθρου που έρχεται. Ο Σωκράτης λέει «όταν κάνεις το καλό είσαι επαινετός, όταν όμως αποτρέπεις το κακό είσαι άριστος» και ο Παύλος τον επικυρώνει λέγοντας «Τιμωρείτε τους άτακτους ίνα μη υπεραίρονται». Γίνετε λοιπόν και Ο ΑΡΙΣΤΟΣ και ο ΤΙΜΩΡΟΣ. Το κακό αφήνιασε με τη μέχρι τώρα υπομονή σας, ανεχόμενοι τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι Ιεράρχες τα τελευταία χρόνια, μύδρους ύβρεων κατηγοριών χλευασμών εμπαιγμών σπίλωση και ηθικό διασυρμό. Το κακό εξαχρειώθηκε και θα πρέπει να του ανακοπεί η ορμή του. Ο Πέρσης Φιλόσοφος και Ποιητής Σααδί λέει 《τι είναι καλύτερα να ζεις για το τίποτα ή να πεθαίνεις για κάτι》. Καλείστε να «πεθάνετε» για κάτι σαν εκείνο για το οποίο πέθανε ΕΚΕΙΝΟΣ που υπηρετούμε. Ο Καβάφης προσθέτει «Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ναι, ή το μεγάλο όχι να πούνε». Επειδή γνωρίζετε το υπόλοιπο του ποιήματος πείτε αυτό, για το οποίο δε θα μεταννοιώσετε. Το πλοίο βρίσκεται σε δύνη Κυκλώνα ακυβέρνητο χωρίς πυξίδα, χωρίς πηδάλιο, χωρίς μηχανές, χωρίς στίγμα, χωρίς ασύρματο, έρμαιο θεόρατων κυμάτων έτοιμα να το καταποντίσουν. Δεν έμεινε άλλος πάνω παρά μόνο εσείς για να το διασώσετε. 

Αφουγκραστείτε λοιπόν αυτή την Ιστορική επιταγή. Τολμήστε και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, από το σπινθήρας που θα ανάψετε θα φωτίσει τις σκοτεινιασμένες από το φόβο ψυχές των Ελλήνων και θα απελευθερώσει από στις τρομοκρατημένες καρδιές τους τα λουφαγμένα μεγαλειώδη χαρακτηριστικά του, ήτοι την εκφυλισμένη λεβεντιά την πληγωμένη περηφάνια την εξασθενισμένη αγάπη του για την πατρίδα το χαμένο φιλότιμο, για να γράψει ένα νέο έπος ακυρώνοντας τα καταχθόνια σχέδια των ανά τον κόσμο σκοτεινών δυνάμεων, όχι μόνο για τη Ελλάδα, αλλά για όλους τους καταδυναστευμένους λαούς από τη νέα μορφή αδίστακτης και σατανικής μεθόδου επικυριαρχίας. Αυτή η μικρή κουκίδα της γης απέτρεψε την προέλαση και επικράτηση των βαρβάρων στην Ευρώπη κατά την αρχαιότητα. Αυτή και πάλι η μικρή κουκίδα καλείται, να αποτρέψει μια χειρότερη από εκείνη επέλαση των σύγχρονων βαρβάρων, μέσω ημών, αφυπνίζοντας όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά όλους τους κολασμένους της γης, τους εξαθλιωμένους και καταδυναστευμένους λαούς της, τους κατά το ν αμερικανό Πρόεδρο «απόπατους».

Αυτή η Άγια πατρίδα, ο Ναός της ορθόδοξης πίστης, σαν άλλος Ναός του Σολομώντος κατελήφθη από βέβηλους κερδοσκόπους και τυχοδιώκτες διατεθειμένους να τα γκρεμίσουν όλα και ό,τι απομείνει να το ξεπουλήσουν. Δεν έχετε παρά μιμηθείτε Τον Ιησού. Δεδομένης ευκαιρίας από τηλεοράσεως, μην αρκεσθείτε σε μια απλή δήλωση, η μια τυπική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την τιμή των όπλων, για να εισπράξετε ένα ακόμα χλευασμό, αλλά δράξετε την ευκαιρία και κάνετε τίποτα ολιγότερο και τίποτα περισσότερο απ' αυτό περίπου που έκανε ο γέρο σοφός πανεπιστημιακός Δάσκαλος Γ Κασιμάτης καλώντας σε 《εθνικό συναγερμό》 τους έλληνες λέγοντας 《Έλληνες ξεσηκωθείτε. Αφήστε τούς καναπέδες η χώρα εάλω. Κάνετε χρήση του 12Ο άρθρου του συντάγματος, βάσει του οποίου, όταν κινδυνεύει η δημοκρατία και τώρα κινδυνεύει και η δημοκρατία και η Πατρίδα, την ευθύνη της προάσπιση της την αναλαμβάνει ο λαός. Όχι αίμα, όχι βία, όχι καταστροφές αυτά ευνοούν το σύστημα.. Βέβαια κάτι τέτοιο απαιτεί θυσίες, σαν και κείνες που υπέστη η αντιστασιακή γενιά μου. Ή θυσίες ή ενενήντα εννιά χρόνια σκλαβιά».

Χρησιμοποιείσθε πύρινη ρομφαία του Εκκλησιαστικού λόγου, για να αφυπνίσετε τον εφησυχασμένο, φοβισμένο ή βολεμένο Έλληνα. Δώστε την ευκαιρία στην Ιστορία να στήσει σε σας ανδριάντα δίπλα στο Γρηγόριο τον Ε και το Ανδριάντα της Εκκλησίας στις καρδιές των Ελλήνων, αποκαθιστώντας την τρωθείσα για κάποιους αίγλη της, εξ' αιτίας λαθών προκατόχων σας. Αποδείξτε για άλλη μια φορά ότι, η Εκκλησία είναι αυτή και μόνο αυτή, στην οποία μπορεί ο έλληνας να ελπίζει. «Μη πεποίθατε επάρχοντας ανθρώπων εν οις ουκ έστι σωτηρία» λέει ο Δαυίδ. Τώρα συντρέχει λόγος σοβαρότερος κατά την άποψη μου εκείνου του 1821, που δικαιολογεί το ξανασήκωμα του Επαναστατικού Λαβάρου. Τολμήστε. Σηκώστε το. Κηρύξτε την ειρηνική επανάσταση. Ξεκινήστε τη χριστιανική αντίσταση. Βρείτε το θάρρος του Αρχιεπισκόπου της Χιλής Ρομέρο που πυροβολήθηκε από το στυγνό Δικτάτορα Πινοσέτ, την ώρα που τον κατήγγειλε από τον Άμβωνα ότι, βάλθηκε να εξοντώσει το λαό του, ρίχνοντας από τα αεροπλάνα και από δέκα χιλιόμετρα ύψος τους αντιφρονούντες Χιλιανούς. Δεν έχετε περιθώρια «ο Αννίβας προ των πυλών». Ανακόψτε του την προέλαση. Σας περιμένουμε. Αλλά τούτη την ώρα, που γράφω αυτά τα πονεμένα λόγια, διαπιστώνω ότι ματαιοπονώ, γιατί παρεμπιπτόντως ακούω την ανίερη και ύποπτη συμμαχία σας με την κοσμική εξουσία, σκανδαλίζοντας το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, προκαλώντας το πανελλήνιο εθνικό συναίσθημα και τον Εκκλησιαστικό Διχασμό. Αν το αντάλλαγμα, όπως ψιθυρίζεται, είναι ο μη χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, μήπως ήλθε το Πλήρωμα του χρόνου επί τέλους, να αποδώσετε ελευθέρα και ζώσα την Εκκλησία στο Λαό αποκαθιστώντας το Πρωτοχριστιανικό της Μεγαλείο Της; 

Με Βαθύτατο Σεβασμό
Ιερεύς Προμπονάς Γεώργιος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: προς τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες.
Ιερές Μονές Αγίου Όρους
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him