Πώς συγχωράς τον εαυτό σου;



της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


«Αν είχα ένα σφουγγάρι που μπορούσε να σβήνει τα λάθη του παρελθόντος θα έσβηνα πολλά από τα λάθη που έκανα. Θα επέλεγα να σβήσω εκείνα που πλήρωσα ακριβά, που με βασάνισαν περισσότερο, που με έκαναν να μετανιώσω. Αλλά κυρίως αυτά τα λάθη που δυσκολεύτηκα να συγχωρήσω στον εαυτό μου», μου είπε.

-Πιστεύεις πως τα λάθη σου, σε βοήθησαν κάπως να αντιληφθείς καποια πράγματα;

-Ναι, ίσως να με βοήθησαν. Δεν ξέρω όμως.Δεν υπάρχει άραγε κάποιος πιο ανώδυνος τρόπος να μάθεις κάτι; Χρειαζεται ό,τι μαθαίνεις να το πληρώνεις;

-Υπάρχουν πράγματα που μπορεί κανείς να τα μάθει βλέποντας τα λάθη των άλλων. Ακόμη μπορεί κανεις να περιορίσει τις λάθος επιλογές του αν θελήσει να συμβουλευθεί ανθρώπους που εμπιστεύεται. Υπάρχουν φυσικά και τα λάθη που κάνουμε σε νεαρή ηλικία καθότι είμαστε ανώριμοι.

-Γι'αυτά τα λάθη σου μιλάω. Αυτά που κάνει κανείς όταν είναι νέος. Στην ηλικία που βράζει το αίμα και νομίζεις πως ο κοσμος σου ανήκει. Ποιος μπορεί να συγκρατήσει τον οίστρο για ζωή που νιώθει ένας νέος; Εκείνα τα λάθη που κάνεις ως νεαρός ενήλικας και καλείσαι να τα αντιμετωπίσεις καθότι στην ενήλικη ζωή σου δεν δικαιολογούνται οι παιδιάστικες συμπεριφορές.

-Από ποιους δεν δικαιολογούνται;

-Από όλους! Κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει ότι μπορεί να μιλά η νεανικότητα σου, τα θέλω σου, οι προσδοκίες σου. Ότι μπορεί να μιλάς καθισμένος σε ένα ροζ συννεφάκι το οποίο κάποια στιγμή θα κατεδαφιστεί. Κανένας δεν σε αντιμετωπίζει ανάλογα με την ηλικία σου. Ακόμη και οι γονείς σου κάποιες φορές σε κρίνουν σαν να μην υπήρξαν πότε οι ίδιοι νέοι.

- Γενικεύεις. Πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε καταλάβουν αλλά προέχει να μάθεις εσύ πως να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου. Κάθε άνθρωπος που έχεις απέναντι σου και έχεις μια οποιαδήποτε σχέση μαζί του είτε φιλική, είτε συναδελφική κτλ περιμένει κάτι από εσένα. Και εσύ περιμένεις κάτι από αυτόν/η. Υπάρχουν λοιπόν εκατέρωθεν κινητοποιές δυνάμεις που σας κινητοποιούν να περιμένετε πράγματα από αυτή τη σχέση. Το κόλπο είναι να ξέρεις τι θες από αυτή τη σχέση και να ξέρει και ο άλλος τι θέλει από σένα. Το μυστικό όμως είναι να είσαι σε θέση να καταλάβεις το τι περιμένει ο άλλος από εσένα. Αν το καταλάβεις αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετριαστούν τα λάθη. Γιατί το μεγαλύτερο λάθος, που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου, είναι να φοβάσαι συνεχώς ότι θα κάνεις λάθος.

-Και όταν τα λάθη, πλήξουν την αυτοεκτίμηση σου;

-Εσύ επέτρεψες να γίνει αυτό, καθότι στη σκέψη σου στροβιλίζει η παγίδα της τελειομανίας. Αυτή η ψευδαισιογόνως παγίδα, τρέφει την ματαιοδοξία της τελειότητας. Και όταν γίνει το λάθος δυσκολεύεσαι να το αποδεκτείς, να το παραδεκτείς και να συγχωρήσεις τον εαυτό σου.

-Και πως συγχωράς τον εαυτό σου;

- Αγάπησε τον! Μόνο η αγάπη μπορεί να συγχωρεί και να αποδέχεται. Τον αποδέχεσαι τον εαυτό σου και τον μαθαίνεις και κατόπιν αλλάζεις ότι δεν σου αρέσει επάνω του και ύστερα καταλαβαίνεις πως δεν είναι τα λάθη μας που καθορίζουν ποιοι είμαστε. Είναι το πώς συνερχόμαστε από αυτά τα λάθη.
 
 
 
DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected