2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ..


Καλλιόπη Ζιώγου

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως την ημέρα της εορτής, της Υπαπαντής του Κυρίου ( 2 Φεβρουαρίου – σταθερή εορτή ) τιμάται από την Εκκλησία μας, η Μάνα. Είναι η γιορτή της Μητέρας για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, μα ο περισσότερος κόσμος τιμά τη Μητέρα κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Λίγα λόγια για το γεγονός της Υπαπαντής. Πρόκειται για την υποδοχή από τον Συμεών (προφήτης) του -μόλις 40 ημερών- Χριστού, στο Ναό των Ιεροσολύμων. Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η αφιέρωση του μικρού Ιησού στον Θεό. Άλλωστε ήταν ένα από τα έθιμα της εποχής εκείνης και έπρεπε να τηρηθεί και από την Παναγία και τον Ιωσήφ. 

Μα τι ωραία κίνηση..μια μάνα να αφιερώνει το νεογέννητο παιδί της στον Θεό..πώς να μην τιμήσει η Εκκλησία μας όλες τις μάνες του κόσμου, στον πρόσωπο της Θεοτόκου, αυτήν τη συγκεκριμένη μέρα; Όταν από την αγκαλιά της, εμπιστεύεται το παιδί της και το εναποθέτει στην αγκαλιά του Θεού..

Τι σημαίνει άραγε αυτή η κίνηση; Αυτή η αφιέρωση; Είναι μια κίνηση της Παναγίας προς όλες τις μανούλες του κόσμου. Δείχνει πως όλη η φροντίδα μας για τα παιδιά μας, όλα τα όνειρα που κάνουμε για κείνα..όλα να έχουν Χριστό μέσα τους..και τότε Εκείνος είναι δίπλα τους, μαζί τους και τα καθοδηγεί. Υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από την αγκαλιά του Χριστού για ένα παιδί; Υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση για μια μάνα, όταν αποφασίζει να εμπιστευτεί το παιδί της στην Πρόνοιά Του; Υπάρχει καλύτερο τέλος στην προσευχή μιας μάνας, όταν αφήνει τον ίδιο τον Θεό να δείξει το καλύτερο για την πορεία και την προκοπή των παιδιών της;

Επειδή η προσευχή της Μάνας για τα παιδιά της δεν τελειώνει ποτέ, υπάρχει καλύτερη μέρα για να τιμήσουμε την Μητέρα; Έχουμε συνειδητοποιήσει ποτέ άραγε, πως όταν μας συμβεί κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό, αμέσως λέμε: «Παναγία μου!»..Γιατί;; Μα επειδή είναι η Μάνα όλων..

Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο πως την επομένη της εορτής της Υπαπαντής, στις 3 Φεβρουαρίου κάθε έτους τιμάται ο άγιος Συμεών ο Θεοδόχος ως ο προστάτης των εγκύων γυναικών και των εμβρύων. Ας έχουν όλες οι Μάνες του κόσμου την ευλογία της Παναγίας μας και ας ευχηθούμε στις 2 Φεβρουαρίου πλέον, Χρόνια Πολλά και στις δικές μας μάνες..


Χαῖρε κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε· ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβύτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἡμῶν, χαριζόμενον ἡμῖν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More