ΑΝ ΔΕΝ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ, ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΟΥ ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ..



Καλλιόπη Ζιώγου

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ



Οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ..

Ιμμάνουελ Καντ , φιλόσοφος

Ελπίδα γιατί από τη φύση της εμπεριέχει την αισιόδοξη προοπτική στη ζωή, τη γλυκιά προσμονή για κάτι καλύτερο, για μιαν πολυπόθητη αλλαγή την τελευταία στιγμή, για το ευχάριστα αναπάντεχο..

Όνειρο γιατί χωρίς να το θες ή χωρίς να το έχεις καταλάβει, έχεις ήδη βάλει έναν στόχο στη ζωή σου, κοιτάς ψηλά, μιαν κορυφή και επιθυμείς να την κατακτήσεις διακαώς..

Χιούμορ γιατί είναι ο ιδανικός τρόπος να αμυνθείς στις δυσκολίες, κλείνεις το μάτι στη ζωή, χαμογελάς, κι ας είσαι έτοιμος να λυγίσεις, να πέσεις ..

Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος να αντέξεις.. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας λέει χαρακτηριστικά: «Κι όπου έχεις μια λύπη, έστειλε ο Θεός και τη δύναμη». Υπάρχει και μια άλλη διάσταση στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής..μια πιο πνευματική. Το πώς δεχόμαστε μιαν αναποδιά, μιαν δυσάρεστη ανατροπή στα σχέδια μας, όλο αυτό αντικατοπτρίζεται και στην ψυχή μας.

Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, τα μικρά ή τα μεγάλα προβλήματά μας καθαρίζουν την ψυχή μας, όπως, όταν τρίβει κάποιος το χρυσάφι..όσο το τρίβεις, τόσο περισσότερο γυαλίζει. Έτσι είναι και η ψυχή μας, όσο δοκιμάζεται, τόσο περισσότερο λάμπει. Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε πως για να μπορέσει μια ψυχή να αντιμετωπίσει καρτερικά και αγόγγυστα τις δυσκολίες, πρέπει να έχει πολλά πνευματικά αντισώματα. 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την προσευχή. Η αδιάλειπτη προσευχή που δεν απαιτεί αλλά απευθύνεται στην αγάπη και στη μακροθυμία του Θεού έχει ψυχωφελέστατα αποτελέσματα. Ο Δάντης έλεγε πως «η θλίψη μας ξανασυνδέει με τον Θεό». Αλήθεια είναι.. Οι δυσκολίες μας σμιλεύουν, όπως ο γλύπτης δίνει ζωή και σχήμα, στο μάρμαρο. 

Η αληθινή και καθαρή προσευχή κρύβει μέσα της και την ελπίδα και το όνειρο. Σε κρατά, όταν έχεις φτάσει στα όρια σου. Ο Θεός, ποτέ δεν επιτρέπει σε κάποιον, μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να σηκώσει.. Εξάλλου «Αν δεν φτάσεις στην άκρη του γκρεμού, δεν φυτρώνουν στις πλάτες σου φτερούγες».
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More