« ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΕΤΗ ΕΧΟΥΝ, ΤΕΤΟΙΑ ΦΩΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ».



Ζιώγου Καλλιόπη


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ



Απόσπασμα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τόσο επίκαιρο, σα να γράφτηκε χτες. Γράφει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες της εποχής του : 


« Κάνουν και οι μαθηταί τους ( των Ελλήνων ), οι Ευρωπαίοι, την ανταμοιβή εις τους απογόνους εμάς - γύμναση της κακίας και της παραλυσίας. Τέτοια αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν. Μια χούφτα απόγονοι εκείνων των παλαιών Ελλήνων χωρίς ντουφέκια και πολεμοφόδια και τ΄άλλα αναγκαία του πολέμου, ξεσκεπάσαμεν την μάσκαρα του Γκραν Σινιόρε, του Σουλτάνου, όπου ΄χε εις το πρόσωπόν του κι εσκίαζε εσέναν τον μεγάλον Ευρωπαίον. Και του πλέρωνες χαράτζι εσύ ο δυνατός, εσύ ο πλούσιος, εσύ ο φωτισμένος και τον έλεγες Γκραν Σινιόρε, φοβόσουνα να τον πεις Σουλτάνο.

Όταν ο φτωχός ο Έλληνας τον καταπολέμησε ξυπόλητος και γυμνός...τότε πολέμαγε και με σένα τον χριστιανόν - με τις αντενέργειές σου και το δόλο σου και την απάτη σου κι εφοδίασμα τις πρώτες χρονιές των κάστρων. Αν δεν τα εφοδίαζες, εσύ ο Ευρωπαίος, ήξερες, που θα πηγαίναμεν μ΄εκείνη την ορμή.

Ύστερα μας γιομόσατε και φατρίες - ο Ντώκινς μας θέλει Άγγλους, ο Ρουγάν Γάλλους, ο Κατακάζης Ρούσσους και δεν αφήνετε κανέναν Έλληνα - πήρε ο καθείς το μερίδιό του και μας καταντήσατε μπαλαρίνες σας και μας λέτε ανάξιους της λευτεριάς μας, ότι δεν την αιστανόμαστε.

Το παιδί , όταν γεννιέται, δεν γεννιέται με γνώση, οι προκομμένοι άνθρωποι το αναστήνουν και το προκόβουν.

Τέτοια ηθική έχετε εσείς και προκοπή, τέτοιους καταντήσατε κι εμάς τους δυστυχείς ».


Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, εκδ. Καραβία.




DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More