Θεωρητική κατεύθυνση: Συμβουλές για την τελευταία επανάληψη
Αν είστε υποψήφιος της θεωρητικής κατεύθυνσης, τότε αξίζει να δείτε τις τελευταίες οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για την τελευταία στιγμή και την αύξηση των επιδόσεών σας, όπως και την εκμετάλλευση του διαβάσματός σας στο έπακρο, φτάνει να έχετε προετοιμαστεί σωστά."Αγαπητοί υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης,
Η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλήνιες έχει ήδη ξεκινήσει.  Το διάστημα αυτό που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την  επιτυχή διεκπεραίωση των εξετάσεων. Έχετε ήδη ξεκινήσει τις επαναλήψεις σας και πάνω από όλα θα πρέπει να παραμένετε ψύχραιμοι και να κάνετε υπομονή.  "Δε θυμάμαι τίποτα", "Δεν προλαβαίνω τίποτε", "Δεν ξέρω τίποτε" είναι οι συνηθισμένες φράσεις στο στόμα των υποψηφίων αυτό τον καιρό. Ωστόσο, ας καταλάβετε ότι η αντίδραση αυτή είναι φυσιολογική μια τέτοια περίοδο και αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει.
Γι’ αυτό και προτείνουμε τα εξής:
 • Κάθε φορά, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες σας, μπορείτε να προσεγγίσετε είτε ένα μάθημα στην ολότητα της ύλης του είτε ταυτόχρονα  δύο -το πολύ- μαθήματα.
 • Φροντίστε να μοιράσετε σωστά το χρόνο σας, ώστε να μην δαπανήσετε υπερβολικό χρόνο για ένα μάθημα. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να ασχολείστε με τα αρχαία ή την  ιστορία για δεκαπέντε ή είκοσι μέρες, γιατί έτσι στερείτε χρόνο από κάποιο άλλο μάθημα. Θυμίζουμε ότι ένας άσχημος βαθμός, από όποιο μάθημα κι αν προέρχεται, μπορεί να επηρεάσει το μέσο όρο σας.
 • Επειδή η κατεύθυνσή μας έχει πολλά μαθήματα αποστήθισης προσπαθήστε κατά τις επαναλήψεις σας να εναλλάσσετε τα μαθήματα ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας, δηλαδή τη μια φορά να κάνετε την ιστορία ή τα αρχαία και την άλλη να κάνετε έκθεση,  λατινικά ή το μάθημα επιλογής ώστε να ξεκουράζεστε.
 • Προσοχή ιδιαίτερη στα μαθήματα βαρύτητας. Ό,τι καλύτερο πετύχετε σε αυτά θα είναι προς όφελος της γενικής βαθμολογίας.
 • Καλό είναι τα μαθήματα αποστήθισης να τα λέτε σε οικείο σας πρόσωπο, ώστε να είστε βέβαιοι για το βαθμό που τα κατέχετε.
 • Αυτή τη στιγμή με σωστό προγραμματισμό μπορείτε να καλύψετε πλήρως την ύλη όλων των μαθημάτων σας και να ξεκινήσετε αμέσως μια δεύτερη επανάληψη . Την πρώτη φορά ξεκινήστε την επανάληψη με τη σειρά που εσείς επιθυμείτε. Τη δεύτερη φορά ξεκινήστε από τα τελευταία κατά σειρά εξεταζόμενα  μαθήματα ώστε, όταν τελειώνετε την επανάληψη,  να κάνετε το μάθημα που θα είναι το πρώτο προς εξέταση.
 • Στη δεύτερη επανάληψη αφιερώστε λιγότερο χρόνο για κάθε μάθημα. Δεν πρέπει να χρονοτριβείτε, ώστε να προλάβετε να τα επαναλάβετε όλα. Θυμηθείτε ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα υπάρξει μάθημα που θα πρέπει να το επαναλάβετε μέσα σε διάστημα μιάμισης μέρας.
 • Κατά την επανάληψή σας φροντίστε να κατανοήσετε πλήρως τα φαινόμενα που εμφανίζονται ανά μάθημα και για τυχόν απορίες να ζητάτε οπωσδήποτε διευκρινήσεις από τους καθηγητές σας.
 • Έχετε στο νου σας ότι κατά τη διάρκεια της επανάληψης δεν είναι σκόπιμη η εκμάθηση νέας ύλης  αλλά  επανάληψη της ύλης που ήδη γνωρίζετε ώστε να την τελειοποιήσετε.
 • Ωστόσο, αν κάποιοι από εσάς αποφάσισαν τελευταία στιγμή να διαβάσουν καλύπτοντας "κενά" της ύλης, ας προσπαθήσετε να διαβάσετε και να κατανοήσετε βασικές έννοιες κάθε μαθήματος.
 • Προσπαθήστε να εκμεταλλεύεστε το διάβασμά σας σε όλη τη διάρκεια της μέρας και να αποφεύγετε το νυχτερινό διάβασμα. Εξάλλου οι εξετάσεις είναι πρωινές.
 • Τέλος, εκμεταλλευτείτε θετικά το άγχος, ως παρώθηση για διάβασμα και όχι ως δικαιολογία για αποφυγή του.
Να θυμάστε ότι πάνω από όλα σε αυτές τις εξετάσεις είστε εσείς. Εσείς που θα πρέπει να βρεθείτε στην καλύτερη κατάσταση και από άποψη σωματικής υγείας και διανοητικής και ψυχικής ευεξίας αλλά και γνωστικής πληρότητας.
Στηριχτείτε στις γνώσεις σας με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. Μόνο έτσι ο καθένας σας θα πλησιάσει το δικό του άριστα, δηλαδή θα πετύχετε στις εξετάσεις ανεξάρτητα από την τελική σας επίδοση.
Καλό διάβασμα!!!".

 * Μια ανάρτηση απ’ το Σύγχρονο Φροντιστήριο Μ.Ε.

και το news.grDMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him