Ἀριθμός εἰσακτέων εἰδικῶν κατηγοριῶν (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013)
του

ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗ

- ΕΘΝΟΣΠάνω από 10.000 θέσεις αναμένεται να διατεθούν φέτος για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Ο αριθμός των επιπλέον θέσεων που δόθηκαν πέρυσι στις πανελλαδικές εξετάσεις έφτασε το 15,9% επί του αριθμού θέσεων της κατηγορίας 90%. Ειδικότερα, εισήχθησαν πέρυσι 12.124 φοιτητές που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων. Μάλιστα, την περσινή χρονιά, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος εκτός απροόπτου, είχαν διευρυνθεί τα κριτήρια με τα οποία μπορούσε να διεκδικήσει ένας υποψήφιος τον πρόσθετο αριθμό θέσεων.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν τον Μάιο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τις θέσεις για την κατηγορία του 90%, αλλά τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πάνω από 10.000 και δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο αριθμός, ειδικά σε τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις από πλευράς υποψηφίων. Σύμφωνα με όσα ισχύουν, τον αριθμό των θέσεων ειδικών κατηγοριών μπορούν να διεκδικήσουν οι παρακάτω υποψήφιοι:

Πολύτεκνοι ή υποψήφιοι τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι εφεξής η πολυτεκνική ιδιότητα θα διατηρείται ισοβίως.

Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών. Ειδικότερα, όσοι έχουν τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας.

Υποψήφιοι με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών. Σημειώνεται ότι ο αδελφός του υποψηφίου δεν θα πρέπει να είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και θα πρέπει να σπουδάζει σε πανεπιστήμιο, ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

Ορφανά από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα.

Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, ή κωφάλαλοι, ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne, ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

Τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Πολυδύναμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ίδιο έτος.

Περιζήτητα τμήματα

Αύξηση εισακτέων στα περιζήτητα τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μείωση στα περισσότερα περιφερειακά φέρνει η ανακατανομή των θέσεων σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

Με τα νέα δεδομένα για τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα σε όλα τα επιστημονικά πεδία, φαίνεται ότι θα υπάρξουν βάσεις δύο ταχυτήτων για τους φετινούς υποψηφίους.

Και αυτό διότι φαινομενικά μειώνεται ο ανταγωνισμός για αρκετά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ευκολότερη η εισαγωγή, ενώ την ίδια στιγμή «ψαλιδίζονται» οι θέσεις σε σχολές της περιφέρειας.

Αν δούμε την εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο, παρατηρούμε ότι οι θέσεις εισακτέων στα Τεχνολογικά Ιδρύματα για την κατηγορία του 90% των θέσεων μειώνονται σε 12.975 από 18.336.

Για το 1ο επιστημονικό πεδίο, οι θέσεις «ψαλιδίζονται» κατά 566 (1.100 από 1.666 πέρυσι). Ελάχιστη μείωση που δεν ξεπερνά τις 67 παρατηρείται στο 3ο πεδίο Επιστημών Υγείας, ενώ πιο τυχεροί θα σταθούν όσοι επιλέξουν τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου, καθώς οι εισακτέοι αυξάνονται σε 1.350 από 1.113 την περσινή χρονιά. Πρόκειται για σχολές Βρεφονηπιοκομίας, Γεωπονίας, Δασοπονίας κ.λπ.

Το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις θέσεις εντοπίζεται στο 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα, στο 4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών οι θέσεις μειώνονται κατά 37,8% (θα διατεθούν 5.100 από 8.208 πέρυσι) και στο 5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης κατά 40% (θα απορροφηθούν 2.775 από 4.632).

Εισακτέοι

Ποια τμήματα χάνουν και ποια κερδίζουν θέσεις

Ευνοημένοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τους εισακτέους του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, είναι όσοι υποψήφιοι στοχεύουν σε Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Βρεφονηπιοκομίας Θεσσαλονίκης, Αισθητικής και Κοσμητολογίας Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον θέσεις θα δοθούν και στα περιζήτητα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Κρήτης, καθώς πρόκειται για μια επιστήμη η οποία αντέχει ακόμη στην αγορά εργασίας και υπάρχει ικανοποιητική απορρόφηση για τους αποφοίτους. Το ίδιο ισχύει και για τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας, αφού οι απόφοιτοι εξασφαλίζουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 42% αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας και κατά 31% στο αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Βρεφονηπιοκομίας

Στη Σχολή Βρεφονηπιοκομίας, όπου η βάση εισαγωγής είχε διαμορφωθεί πέρυσι στα 14.088 μόρια, οι εισακτέοι αυξάνονται σε 100 από 62. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Αθήνας (+42 θέσεις), ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα απορροφήσει 17 επιπλέον σπουδαστές συγκριτικά με το 2012-13.

Στο 45% ανέρχεται η αύξηση των θέσεων σε ένα από τα καλύτερα τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, το Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης. Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα εισάγονται κάθε χρόνο αρκετοί αριστούχοι φοιτητές, οι οποίοι προτιμούν το συγκεκριμένο τμήμα από πολλές πανεπιστημιακές σχολές με υψηλότερες βάσεις εισαγωγής.

Μικρή αύξηση των θέσεων υπάρχει και στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Αθήνας, αλλά το αντίστοιχο που εδρεύει στη Λάρισα χάνει 49 θέσεις, εξέλιξη που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό. Αντίθετη πορεία στον αριθμό των εισακτέων έχουν τα Τμήματα Λογοθεραπείας Ηπείρου και Πάτρας. Στην πρώτη περίπτωση οι θέσεις κόβονται κατά 38 ενώ στην Πάτρα αυξάνονται κατά 45. Πρόκειται για δύο τμήματα που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πρώτων προτιμήσεων, αφού οι απόφοιτοι εξασφαλίζουν εργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού.

Κατά τα λοιπά, μείωση στις θέσεις των τμημάτων Μαιευτικής και Νοσηλευτικής αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Στη Μαιευτική Αθήνας οι θέσεις μειώνονται κατά 8 και στης Θεσσαλονίκης κατά 5. Στη Νοσηλευτική Αθήνας και Κρήτης θα δοθούν από 100 θέσεις, όταν πέρυσι είχαν απορροφηθεί σε κάθε τμήμα 124 σπουδαστές.

Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους στοχεύουν στις Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθήνας και Καβάλας. Στην Αθήνα θα εισαχθούν 42 περισσότεροι σπουδαστές και στην Καβάλα επιπλέον 47.
(η ανάρτησις θα συμπληρωθή
με τον αριθμό των εισακτέων
ανά σχολή του 1ου επιστημονικού πεδίου,
ευθύς άμα τη ανακοινώσει αυτού,
υπό του υπουργείου Παιδείας)
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him