ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ


Πρεσβύτερος Γεώργιος Προμπονάς*



ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ





Ιερή μνήμη σήμερα 30η Ιανουαρίου των τριών Σοφών Θεοπνεύστων γιγάντων του πνεύματος Τριών Μεγάλων Ιεραρχών ,που η σοφία τους διδάσκεται σήμερα σε πολλά ξένα σχολεία εκτός βέβαια από τα δικά μας ! Παρά την ρητή και κατηγορηματική επιταγή όλων των μέχρι τώρα Ελληνικών Συνταγμάτων από συγκροτήσεως του νεοσύστατος Ελληνικού Κράτους · στην επικείμενη αναθεώρηση αυτή θα καταργηθεί αφού ήδη με αντισυνταγματική υπουργική απόφαση καταργήθηκε - τα οποία αποσκοπούσαν απαραίτητα ,στην πάνω από όλα και πρώτα από όλα διάσωση και διατήρηση της εθνικής ταυτότητα μέσω της σφυρηλάτησης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης του Έλληνα ,που θα πρέπει να έχει σαν κύρια αποστολή της η Ελληνική Παιδεία. 


Αυτή την· ξεχασμένη και περιφρονημένη πια από εμάς τους ανιστόρητους, επιλήσμονες, ψευδονεωτεριστές νεοέλληνες- ιερή μνήμη αυτών, των «μετενσαρκωμένων» προγόνων μας ,ήτοι του Σωκράτη του Πλάτωνα του Αριστοτέλη του, του , του …. · αυτών «των φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητας τους καταρδεύσαντες με νάματα θεογνωσίας όλη την οικουμένη» , μπροστά τους οποίους υποκλίνεται ολόκληρη η ανθρωπότητα - σήμερα το χθεσινό και σημερινό μπάχαλο, παράφρον ,ανιστόρητο, αυτοκαταστροφικό Κράτος· και σαν τέτοιο κατεδαφιστικό όλων των ιδεωδών και ιδανικών, αρχών και αξιών ,ηθών και εθίμων της φυλής - καρατόμησε στη λαιμητόμο του δήθεν ψευδονεωτερισμού, που του επιβάλουν οι επίβουλοι ξένοι πάτρωνες του και οι ραγιάδες ντόπιοι .

Αφού, μέσω το Υπουργείου Παιδείας · απαιδείας για μένα- το τωρινό Κράτος του · υποτίθεται συντηρητικού με ό,τι αυτό σημαίνει - Κυριάκου ανακοίνωσε απόψε 15η -1- 2020 ανερυθρίαστα , προκλητικά και απροκάλυπτα , ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει στην ουσία την καταργητική απόφαση αυτής της μνήμης του· υποτίθεται «προοδευτικού»- προκατόχου Αλέξη. Βέβαια με μια πολύ πιο εμπαικτική και μεσοβέζικη ,από εκείνη της πλήρους κατάργησης ,Εγκύκλιο προς τα Σχολεία ,βάσει της οποίας: « επαφίεται στην κρίση ,στην διάθεση και την επιλογή τους αν, κατά πόσο, και πως θα γιορτάζουν την γιορτή των τριών Ιεραρχών» »! Ερωτώ: αν τον καλό καιρό που υποτίθεται ήταν υποχρεωτικός ο εορτασμός παρατηρούταν μια νωχελικότητα, τώρα με αυτή την ελαστικότητα ποιός θα ανταποκριθεί , όχι πια στην θρησκευτική ,αλλά στην εκπαιδευτική υποχρέωση του; .Αν και ο ένας και ο άλλος κόπτονται υποκριτικά για την απώλεια μαθητοωρών τότε γιατί καταργούν επιλεκτικά μόνον αυτή και δεν καταργούν όλες τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και άλλες ,ιδιαίτερα τις θρησκευτικές; Όταν μάλιστα αυτές δεν ανταποκρίνονται στον αντικειμενικό τους σκοπό, που δεν είναι άλλος παρά η τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων ,αφού κανείς πια δεν εκκλησιάζεται παρά τις βρίσκει σαν ευκαιρία για ψυχαγωγικές και κάθε λογής άλλες δραστηριότητες ; Και πάλι υποχρεούμαι να ανοίξω μια παρένθεση για να στηλιτεύσω το απόγειο της υποκρισίας σε όλο τη το μεγαλείο: αν κάποιος οραματιστής πολιτικός επιχειρήσει να τις καταργήσει θα σηκωθούν τα πεζοδρόμια γιατί αυτές τις θέμε μόνο για χαβαλέ!!!!!. 

Επανερχόμενος θα σας εξηγήσω γιατί καταργούν οι σύγχρονοι ραγιάδες αυτή την μνήμη . Γιατί αυτή η συγκεκριμένη αναδεικνύει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για το Έλληνα ο ξεχωριστό Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός , έτσι όπως αυτοί που γιορτάζουν αυτή την ημέρα το συνέλαβαν και τον δόμησαν . Γιατί αυτός αποδίδει το ορισμό ,του τι είναι ο Έλληνας. Αυτή η ιερή μνήμη του θυμίζει ποιός είναι και τι κουβαλάει τις πλάτες του .Και αυτό θα πρέπει να το ξεχάσει κατά το δολοπλόκο διπλωμάτη και σφαγέα των λαών Χένρυ Κίσιγκέρ: «για να τιθασευτεί, γιατί είναι αθεράπευτα ατίθασος». Αυτό, γιατί όσες φορές κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε με τα όπλα δολοπλοκίες και άλλα μέσα απέτυχε. Η δύναμη του κρύβεται σ’ αυτόν τον Πολιτισμό ,όπως του Σαμψών στα μαλλιά του και θα πρέπει να κοπούν από την Δαλιδά –πάλι από τον προδότη έλληνα. Και το πέτυχαν .Γιατί το πέτυχαν; Μα ήδη το ανέφερα . Απλά γιατί η μοίρα αυτής της Χώρας ορίζει να γεννά ήρωες αλλά και προδότες….. . 

Παρενθετικά εδώ θα πρέπει να πω την αμαρτία μου : τον «άθεο»(τα εισαγωγικά σημαίνουν ότι στην ουσία όπως έχω αποδείξει δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι είναι άθεος) δεν τον φοβάμαι ,με τη λογική που δεν φοβάμαι τον εχθρό μου ,γιατί γνωρίζω ότι είναι εχθρός μου και παίρνω τα μέτρα μου .Εκείνο όμως ,το δήθεν φίλο ,που κρύβει τον αληθινό πρόσωπο , καλυπτόμενος εν προκειμένω κάτω από το μανδύα της πατριδοκαπηλίας και θρησκοκαπηλίας , τον φοβάμαι. 

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω από εκεί που την άνοιξα λέγοντας ότι, θα πρέπει να ξεχαστεί αυτή η μνήμη, γιατί οι σημερινοί ξένοι πάτρωνες επαναλαμβάνω , αυτό απαιτούν από τους σημερινούς ραγιάδες με αντάλλαγμα την καρέκλα της εφήμερης εξουσίας. Τι ψυχή θα παραδώσουν και τι λόγο θα δώσουν αυτοί οι ανθέλληνες; « ….τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμον όλο και ζημιώσει τη ψυχή του …..» τους βροντοφωνάζει ο Χριστός .Αλλά δεν τους συμφέρει να τον ακούσουν .Προτιμούν την καρέκλα της εξουσίας σαν τον Πιλάτο . 

Ξεχάστηκε και αυτή πια ,αφού ακόμα, εκτός από τους εγκάθετους ηγέτες , οι κάθε λογής φορείς των θεσμών · εδώ βρίσκεται η γενικότερη εθνική ηθική προδοσία- ήτοι: Διοικούσα Εκκλησία, Διανόηση Πνευματική Ακαδημαϊκή η ευρύτερη Εκπαιδευτική ακόμα και Μαθητική Κοινότητα ,κοιμούνται «το ύπνο του δικαίου». Έτσι ώστε αυτή η ιερή μνήμη να ξεχασθεί από την νεολαία ιδιαίτερα , αφού αν ρωτήσετε ένα μαθητή οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας «ποιοι ήταν αυτοί οι μεγάλοι άνδρες ;» θα απαντήσουν ακαριαία «δεν γνωρίζω», ή στη χειρότερη περίπτωση ότι ήταν μπορεί και Πακιστανοί. Ενώ αν τον ρωτήσετε ευθύς αμέσως: « ποιος είναι ο τερματοφύλακας ,όχι μιας επώνυμης μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας ,αλλά μιας μικρής» θα απαντήσει επίσης ακαριαία καταφατικά . ( αυτό συνέβη στα προπύλαια της Ακρόπολης! ). 

Αυτό που δεν μπόρεσε να καταφέρει η τετρακοσάχρονη σκλαβιά , μπόρεσε να το καταφέρει, με ευθύνη καθαρά δική μας ,η υλοποίηση του γνωστού ανθελληνικού και αντιχριστιανικού δόγματος του Χένρυ Κίσινγκερ , βάσει του οποίου : « οι Έλληνες είναι ένας ατίθασος λαός και για αυτό θα πρέπει να πλήξομε βαθειά στις πολιτιστικές και πολιτιστικές του ρίζες .Μόνο έτσι θα το τιθασεύσομε. Δηλαδή να του πατάξομε τα ιστορικά και πνευματικά του αποθέματα ,ήτοι: τα ,ανάμεσα στα άλλα , την θρησκεία, την Πατρίδα ,την οικογένεια ,τη γλώσσα την ,την, …. Έτσι ώστε να εξουδετερωθεί κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί και να προοδεύσει και ως εκ’ τούτου να επικρατήσει».(ατόφιο το δόγμα στο Περιοδικό ΝΕΜΕΣΗΣ Τεύχος 35-1ης-2ου-1997). 

Όμως μη φανεί παράξενο αν ισχυριστώ ότι , δεν ευθύνεται κανένας απ’ αυτούς ,όσο παράξενο επαναλαμβάνω , και αν ακούγεται. Μα θα μου πείτε τότε ποιος τελικά ευθύνεται; Αν βρούμε την δύναμη να το αντέξομε και να το αποδεχθούμε θα πω ποιος. Ε! λοιπόν εμείς και μόνον εμείς ,σαν άτομα και σαν λαός ,φέρομε καθαρά την ευθύνη .Αυτό θα μας απαντήσει ο καθρέπτης μας το πρωί που θα τον αντικρίσομε για να κτενισθούμε .Αυτός θα μας ρωτήσει : «είσαι σωστός Έλληνας πολίτης που, πάνω από όλα και πρώτα απ’ όλα , τοποθετείς το συμφέρον του Έθνους ,της Πατρίδας ,της Κοινωνίας του ,του, του,…….;». Αν απαντήσεις ψέματα ναι, εκείνος δεν ξεγελιέται ούτε κοροϊδεύεται ,θα επιμείνει: «Στην πράξη αυτό το εφαρμόζεις; Π.χ όταν καλείσαι να επιτελέσεις το ύψιστο και αναφαίρετο δικαίωμα και καθήκον ενός πολίτη ,αυτό της ψήφου , η αφαίρεση του οποίου αποτελεί υψίστη τιμωρία ακόμα και από την θανατική ποινή · το ιερό και ύψιστο αυτό καθήκον ,το οποίο εκφράζει την ύπαρξη σου σαν ανθρώπου γενικά- σκέφθηκες ότι το ευλογημένο εκείνο χαρτάκι που κάθε φορά πας να ρίξεις στην κάλπη ,πως από αυτό εξαρτάται η προάσπιση των ιδεωδών και ιδανικών της φυλής και η τύχη σου ; Καθαρά σου λέω: Όχι δεν το σκέφθηκες ποτέ .Ένα και μόνο είναι τον κριτήριο σου εκείνη τη στιγμή: το κομματικό σου πάθος, συσχετισμένο άμεσα με το προσωπικό σου συμφέρον από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο ευτελές. Δηλαδή να φέρεις το στρατευμένο γιό σου να υπηρετήσει από μέσα στο σπίτι του. Τώρα κατάλαβες ότι ευθύνεσαι εσύ εγώ και όλοι μαζί για ό,τι συμβαίνει; Μη αποποιείσαι λοιπόν τις ευθύνες σου μεταθέτοντας τις σε άλλους. Σύνηθες φαινόμενο για τον Έλληνα. 

Αυτές λοιπόν τις συγκροτημένες απαστράπτουσες και ακτινοβολούσες προσωπικότητες του Βασιλείου, του Γρηγορίου και του Χρυσοστόμου ,που σαν τέτοιες φωτίζουν όλη τη οικουμένη με τη διαυγή Θεϊκή γνώση, αποφάσισε το Ελληνικό Κράτος, σαν πρώτο μέλημα του, να ανακηρύξει δικαίως προστάτες των γραμμάτων , αμέσως μετά το τέλος της τατρακοσάχρονης σκλαβιάς , με σκοπό την προαγωγή των αξιών και αρχών του γένους. Αυτές θα πρέπει να θαφθούν μια για πάντα μέσα στη χοάνη ης ιστορικής λήθης «γιατί είναι επαναστατικές, αφυπνιστικές, απελευθερωτικές και σαν τέτοιες επικίνδυνες» πάντα κατά τον ίδιο τον Κίσινγκερ. Κάτι που δεν κατορθώθηκε τότε, επαναλαμβάνω, με την βία, κατορθώνεται σήμερα με την κάθε λογής μαύρη προπαγάνδα. Και εν πάση περιπτώσει , αν τους ενοχλεί η θρησκευτική μνήμη γιατί δεν κρατούν την εκπαιδευτική …;

Τέλος πάντων όμως ποιοι ήταν αυτοί οι μεγαλοφυείς, ανθρωπιστές ,οραματιστές ενάρετοι και τολμηροί διδάσκαλοι της πίστης και του γένους που γεννήθηκαν και έδρασαν τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.; Θα επιχειρήσω ακροθιγώς να σκιαγραφήσω το απύθμενο βάθος της σοφίας αυτών των Αγίων Ανδρών, των πολυδιάστατα και πολύπλευρα αυτών συγκροτημένων και εξιδανικευμένων προσωπικοτήτων ·την ανεκδιήγητη προσφορά τους γενικά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και το ασύλληπτο μεγαλείο της ελεύθερης και δημοκρατικής σκέψης τους, που αφορά την έννοια και της αποστολή της Παιδείας , έτσι όπως την συνέλαβε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την προσηύξανε το Χριστιανικό . 

Αυτή την Παιδεία επαγγέλλεται και υπόσχεται ο ανάδελφος ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ,όπως αυτοί τον συνέλαβαν και τον δόμησαν, ευλογώντας τον ιδεώδη γάμο του μέτρου και της αρμονίας ,της οργιάζουσας φαντασίας ,το στοχαστικού βάθος, τον ενδελεχή διαλογισμό και την ακατάπαυστα ανήσυχη σκέψη της Αρχαίας Ελλάδας με αυτή του Χριστιανισμού. Παραστατικά αν το θέλετε αυτοί οι πολυεπιστήμονες φιλόσοφοι και θεολόγοι, αυτοί οι άριστοι χειριστές του λόγου φιλοτέχνησαν ένα περίτεχνο νόμισμα που από την μια του πλευρά έχει τον Παρθενώνα και από την άλλη την Αγιά Σοφιά. Αυτοί οι δεξιοτέχνες του Ελληνικού και Χριστιανικού λόγου , «οι μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας κατήρδευσαν την οικουμένη » ,επαναλαμβάνω, κατά τον υμνογράφο τους «με θεογνωσίας νάματα». Πιο συγκεκριμένα, πότισαν με το πνευματικό νέκταρ που ρέει μόνο από την αστέρευτη και κρυστάλλινη πηγή της Ελληνικής και Χριστιανικής σκέψης ,βοηθώντας στην αποδοχή και την κατανόηση της Ελληνικής Παιδείας από τους χριστιανούς ,και όχι μόνο , όλο το τότε κόσμο μέχρι σήμερα .Τα κατάφεραν γιατί διέθεταν απύθμενη εκτός από τη θεολογική ,και πολυεπιστημονική και φιλοσοφικη γνώση, την οποία ρούφηξαν με ψηλό καλαμάκι από την αρχαία ελληνική γραμματεία την θεόπνευστη σοφία . Αρκεί , όπως πίστευαν, «η μελέτη αυτή να γίνεται σε βάθος προσεκτικά όπως συμβαίνει με την μέλισσα, η οποία παίρνει από το κατουρημένο ενίοτε άνθος μόνο το μέλι .Μάλιστα τόνιζαν ότι , «αν δεν μελετήσει κανείς σε βάθος αυτή τη σοφία δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει το Χριστό και αντίστροφα, αν δεν μελετήσει το Χριστό δεν κα θα καταλάβει αυτήν» .Ιδιαίτερα προέτρεπαν τους νέους να μελετούν εκτός από τη θεολογική γνώση και «τη θύραθεν» ,δηλαδή την εξωεκκλησιαστική, ενστερνιζόμενοι την σχετική προτροπή του Α. Παύλου «τα πάντα δοκιμάζετε το καλό κατέχετε». 

Μετά από αυτές τις διαυγείς και κρυστάλλινες αντιλήψεις τις σχετικές με τι σημαίνει ΠΑΙΔΕΙΑ από τις οποίες εμφορούντο , δικαίως αναγνωρίσθηκαν και ανακηρύχθηκαν προστάτες των γραμμάτων, εμπνευστές και θεμελιωτές του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού . Αυτοί αγωνίσθηκαν για τη εδραίωση μιας Παιδείας και Εκπαίδευσης προσανατολισμένης στο Θεό και τον άνθρωπο ,η οποία δεν θα προσφέρει απλά τεχνική επαγγελματική μόρφωση ,αλλά θα είναι διδασκαλία γνώσεων και ήθους .Έτσι ώστε η μόρφωση να σφυρηλατεί ακέραιους χαρακτήρες ,υγιείς συνειδήσεις, ολοκληρωμένες συγκροτημένες προσωπικότητες, ελεύθερες κριτικές σκέψεις, ισχυρές αυτοπεποιθήσεις και αυτοεκτιμήσεις. Για το σκοπό αυτόν έκτισαν ένα ΣΧΟΛΕΙΟ με προορισμένο να διδάσκει την φιλανθρωπία ,το σεβασμό στο αδύνατο και πάσχοντα συνάνθρωπο ,την ελευθερία, που συνδυάζεται με την υπευθυνότητα, την ανοχή στην όποια ιδιαιτερότητα, στην πρόταξη του εμείς και όχι του εγώ ,τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό, την σφαιρική γνώση. Με δυο λόγια μια Παιδεία που διαμορφώνει εκείνο το άτομο που την έχει ανάγκη για την πρόοδο του πνευματικού και βιοτικού επιπέδου του ,το ίδιο αλλά και η Κοινωνία, η Πατρίδα και η ανθρωπότητα ευρύτερα. 

Συμπερασματικά ,επαναλαμβάνω για να εμπεδωθεί, για όλα αυτά τα χαρίσματα και την προσφορά τους γενικότερα στον Παγκόσμιο Πολιτισμό , αυτές οι μοναδικές στο είδος τους μεγάλες μορφές επάξια και κα δίκαια ανακηρύχτηκαν Πατέρες των Γραμμάτων ,αφού οι κρυστάλλινες απόψεις τους για αυτά είναι διαχρονικές, αναλλοίωτες και πάντα επίκαιρες και διδάσκονται ανά τους αιώνες σε όλα τα σχολεία του κόσμου εκτός, επαναλαμβάνω με βαθειά πίκρα, από τα ελληνικά ! 

Τώρα το κατά πόσο μπορεί να συγκριθεί αυτή η Παιδεία, έτσι όπως την οραματίστηκαν και την έκτισαν αυτοί οι «τρεις φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος» ,με τη σημερινή ,το αφήνω σε σας να το κρίνετε. Θα σας βοηθήσω να την συγκρίνετε για να διαπιστώσετε την αγεφύρωτη απροσμέτρητη και χαοτική διαφορά με την μεθεπόμενη δημοσίευση μου με θέμα: ΒΛΑΠΟΥΝ Η ΩΦΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ . 





*Πρεσβύτερος της Γ' Αρχιερατικής Περιφέρειας Νάξου, Τραγαίας - Δρυμαλίας. Συγγραφεὐς κατά το πάλαι και στο ΙΕΡΟ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ» στο Φιλώτι Νάξου




DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him