ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟΛΙΣΕΣ…ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ, ΤΗ ΣΤΟΛΙΣΕΣ;Καλλιόπη Ζιώγου


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ

Πολύ όμορφο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, εκεί, στη γωνία στο σαλόνι, στο παράθυρο μπροστά, να φαίνεται και έξω..Φορτωμένο με πολύχρωμες μπάλες, διαλεγμένες με μεράκι και να ταιριάζουν αισθητικά, μην τυχόν και προκύψει κανένα κιτς θέαμα και σε σχολιάσουν δυσμενώς. Πολύ πιθανόν ο στολισμός όλου του σπιτιού να έχει και κάποιο συγκεκριμένο σημείο αναφοράς, έναν κοινό παρονομαστή, Χριστουγεννιάτικον, να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους, τίποτα παράταιρο.

Εντάξει..όλα στη θέση τους, τα στολίδια, τα λαμπάκια, τα ξωτικά, ο Αη Βασίλης, εκείνος ο γαλανομάτης χοντρούλης και χαμογελαστός παππούλης, οι γιρλάντες και όπου να’ ναι θα ετοιμαστούν και οι πιατέλες με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και αυτές στο σαλόνι..ακούγονται και σχετικά Χρ. τραγούδια.. Όλες οι αισθήσεις, όσφρηση, ακοή, όραση, γεύση, αφή, όλες σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το πνεύμα των Χριστουγέννων..με ποιο;; Με το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Κι όμως..ετοίμασες τα πάντα..μα η ψυχούλα σου δεν νιώθει όμορφα..Όλα γύρω σου είναι όμορφα, μα πάλι κάτι λείπει..Μα τι λείπει; Λείπει το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Η ομορφιά των Χριστουγέννων κρύβεται κάπου μέσα μας, στην ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι η φάτνη του καταδιωκόμενου Χριστού.. Όλα καλά και όμορφα με τις ετοιμασίες, τον στολισμό κτλ. μα τι γίνεται με τη ψυχούλα μας; Πώς τη στολίσαμε φέτος; Σε τι κατάσταση είναι η «φάτνη» μας ( η ψυχή μας ) για να υποδεχτεί τον Κύριο; Το σπίτι μας λαμποκοπάει, όχι όμως και η ψυχή μας.

Λείπουν τα στολίδια της και τα φωτάκια της. Ποια είναι τα στολίδια της; Οι αρετές της. Περισσότερη εγκράτεια, ταπείνωση, εγκαρτέρηση, μακροθυμία, πραότητα και φυσικά περισσότερη αγάπη. Κοντά στον Χριστό καταλαβαίνεις πως το πάρσιμο γίνεται με το δόσιμο. Δηλαδή όσο περισσότερα δίνεις, προσφέρεις, εκφράζεις στους συνανθρώπους σου, τόσο περισσότερα παίρνεις, εισπράττεις και τελικά γεμίζεις την καρδιά σου, την ψυχή σου. Και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για υλικά αγαθά.

Έτσι στολίζεται η ψυχή και ευφραίνεται και γεννιέται ο Χριστός και μόνο τότε καταλαβαίνεις το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, τη χιλιοειπωμένη πια, ευχή « να γεννηθεί ο Χριστός στις καρδιές μας ». Και τότε έχεις κάθε μέρα, Χριστούγεννα..
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More