Πώς γίνεται μια χρονιά <Καλή>;



Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου





Μια λέξη σκίζει τον αιθέρα του μυαλού σου προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις: ήχους, εικόνες, μυρωδιές, αναμνήσεις, σημασίες, όνειρα, ευχές! Και ύστερα μια λέξη είναι σε θέση να ξυπνήσει εμπειρίες μνήμης, φαντασίας του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος!Μια λέξη δρά και συνενεργεί με μια άλλη λέξη ή άλλες λέξεις για να ανακαλύψουν παρέα νέα σημαίνοντα και σημαινόμενα. Σκοπός μιας λέξης είναι να μετουσιωθεί σε ένα αντικείμενο που να μας δίδει την εντύπωση πως είναι να οραματιζόμαστε!Κατόπιν η λέξή αυτή αποξενώνεται από το ίδιο το αντικείμενο.Έτσι μένοντας με το όραμα ακολουθούμε μια ακολουθία συνειρμικών αντιδράσεων προκειμένου να αντιληφθούμε κάτι βαθύτερο!Και μετά; Η αγαπημένη φράση των παιδιών μετά από κάθε αφήγηση μας. Και μετά...οι λέξεις επαναστατουν δημιουργώντας νοήματα! Τούτα τα νοήματα είναι σε θέση να ξεκλειδώνουν χρονοντούλαπα μυστικών και μύθων ιδιωτικών ή δημόσιων!

Καλή Χρονιά! Τι σημαίνει η φράση <Καλή Χρονιά>!

Ευχόμαστε να έχουμε εμείς και οι οικείοι μας μια καλή χρονιά. Ποιός είναι υπεύθυνος για να ναι μια χρονιά καλή; Τι σημαίνει για τον καθένα ο επιθετικός προσδιορισμός <καλή>;Πώς μπορεί να γίνει μια χρονιά <καλή>; Ποια είναι η δική μας ευθύνη για να είναι <καλή> αυτή η χρονιά;

Γίνεται μια χρονιά <καλή> μόνο με ευχολόγια;

Πριν χρόνια, θα σας απαντούσα με την αφέλεια της εφηβείας μου με ένα μεγαλόστομο Ναι! Τώρα πια όμως, είμαι σε θέση να αμφισβητήσω τούτο το Ναι! Υπάρχουν όντως χρονιές που μπορεί να είναι καλύτερες από κάποιες άλλες.Να είναι καλύτερες σε επιτεύγματα, επιτυχίες, κατορθώματα, κέρδη, οφέλη! Όμως, τι κάνει αυτές τις χρονιές καλύτερες; η τύχη, οι συγκυρίες, οι ευκαιρίες; Ενδεχομένως! Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πάντα την ευκαιρία να επιδείξουμε την αξία μας ή δεν την βλέπουμε πάντα την ευκαιρία όταν έρχεται! Θεωρώ πως αυτό που κάνει ενδεχομένως μια χρονιά πιο γόνιμη από κάποια άλλη, πέραν των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον καθένα μας, είναι ο προσωπικός αγώνας του καθενός μας! Η όρεξη για δημιουργικότητα, η οργανωμένη και επιμελής δουλειά, η καλή πρόθεση, η καλή νοητική, ψυχολογική και σωματική κατάσταση. Αυτή η δική μας προσπάθεια μπορεί να γίνεται για χρόνια και να ευδοκιμήσει μια χρονιά όπου μπορεί να μας παρουσιαστούν ευκαιρίες!

Θα σας ευχηθώ από καρδιάς να έχετε την επιμονή και την υπομονή να επιδεικνύεται τα ταλέντα σας και να ναι αυτή η χρονιά η χρονιά που θα ευδοκιμήσουν!
DMCA.com Protection Status