Ποια είναι η δική σου ιστορία;


της Δρος Αριστονίκης-Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Ξεκίνα από το σπίτι ως έννοια. Αυτή την έννοια τεμάχισε την και βιώσε την, έστω για λίγο, ως κατάσταση του νου. Αυτός ο αυτοπροσδιορισμός που σηματοδοτεί την προέλευση του ατόμου ως μίγμα από το χωροχρόνο. Εκεί όπου άφησες τα παιδικά σου χρόνια και πήρες μαζί σου μόνο την ανάμνηση τους. Κάθε γωνιά και μια θύμηση. Είναι στα αλήθεια η θυμηση ατόφια; τι είναι για σένα το σπίτι;

Με την έννοια σπίτι συμπορεύεται και η έννοια της οικογένειας. Το ποιος είσαι έχει να κάνει με την ίδια τη φύση της οικογένειας. Είσαι κομμάτι της οικογένειας. Η οικογένεια είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεταβάλλεται συνεχώς. Ο καθένας μας έχει ένα ρόλο μέσα σε αυτήν. Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν οι ήρωες, οι γελωτοποιοί, τα θύματα, τα καλά και τα κακά παιδιά. Αν αποκωδικοποιήσεις την ιστορία που ξετυλίσσεται μπροστά σου θα συνειδητοποιήσεις την ταμπέλα που χαρακτηρίζει τον δικό σου ρόλο μέσα στην οικογένεια. Αυτή η δοτή ταμπέλα μπορεί να αμφισβητηθεί από σένα. Αν την ακολουθήσεις απλούστατα θα παίξεις τον ρόλο που η οικογένεια επέλεξε για σένα πριν από σένα. Θα κάνεις ακόμη ένα κύκλο στο γαιτανάκι των πολυγενεακών σχέσεων. Αν όμως την απαρνηθείς, την ταμπέλα, θα χρειαστεί να παλέψεις με τα απολιθωμένα κόκκαλα των προγόνων σου. Δεν γίνεται αλλιώς!

Τα μυστικά, τα ψέματα της οικογένειας θα ξεχειλισουν από το χρονοντούλαπο και θα μοιάζουν με ερινύες που προσπαθούν να τραφούν με αποξηραμένες συνειδήσεις. Πολλά παιδιά αναρωτιούνται πώς γεννήθηκα από αυτήν την οικογένεια; Είμαι τόσο διαφορετικός. Κι όμως αν δεν καταφέρεις να συνδεθείς με την οικογένεια σου, αν υπάρχει έλλειψη σχέσης τότε θα βιώνεις απώλεια. Η απώλεια θα σε οδηγήσει στην απομόνωση. Τα φαντασματα των γονιών σου θα πλανώνται πάνω σου. Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να συγχωρήσεις άτομα που οι πράξεις τους έχουν ακόμη αντίκτυπο στη ζωή σου. Πώς να συγχωρήσεις κάτι που βιώνεις την ώρα που το βιώνεις; Δύσκολο. Είναι ευκολότερο να συγχωρηθεί κάτι όταν πάψει να υπάρχει, όταν ο χρόνος το πήρε μαζί του και μεινε μόνο ο απόηχος του. Εκείνον τον απόηχο μπορείς να το διαπραγματευτείς. Μπορείς να πεις στον εαυτό σου μια ιστορία για αυτόν και να τον πείσεις πως ίσως αν το τόσο οικείο σου πρόσωπο μπορούσε ποτέ να καταλάβει εσένα, ως ξεχωριστή οντότητα, να μπορούσε να σε αγαπήσει και να σε αποδεκτεί. Η συμφιλίωση με ένα φάντασμα είναι ευκολότερη.

Η πληροφορία είναι φάρος που φωτίζει σκοτεινές οικογενειακές καταστάσεις, μοτίβα σχέσεων, συμπλέγματα και άφατους κανόνες οικογενειακής αρμονίας. Το να θελήσεις να μάθεις τι κρύβεται πίσω από την ταμπέλα που σου έδωσε η οικογένεια σου είναι σαν ένας άθλος. Τους άθλους τους επιτυγχάνουν οι δυνατοί, αυτοί που ξέρουν ποιοι είναι. Αυτοί που δεν θα δειλιάσουν απέναντι στην επίκριση, την κατάκριση, την υποτίμηση, την απόρριψη! Καποιοι είπαν για σας μια ιστορία στους άλλους με σας χωρίς εσάς. Κάποιοι σας τοποθέτησαν σε ένα γαιτανάκι δράσης-αντίδρασης για να κυλάει ο οικογενειακός κύκλος. Κάποιοι δεν αναρωτήθηκαν ποιος είστε πραγματικά γιαυτό δεν μπήκαν στον κόπο να σας ρωτήσουν. Αποφάσισαν να παίξετε αυτόν τον ρόλο και έχετε δύο επιλογές. Ή να τον παίξετε τον ρόλο ή να αντισταθείτε σε αυτόν. Πώς αντιστέκεσαι; Αποστασιοποιείσαι διατηρώντας τόση επαφή μαζί τους όσο αντέχεις!
 
 
 
 
DMCA.com Protection Status