Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να αγαπούν το διάβασμα;


Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης




Πολύ συχνά οι γονείς ασκούν πίεση στους εκπαιδευτικούς για να μάθουν τα παιδιά τους να διαβάζουν. Το να μάθεις όμως τον μαθητή να διαβάζει και να αντλεί ευχαρίστηση από το διάβασμα είναι μια σύνθετη διαδικασία. Το διάβασμα διδάσκεται και η αγάπη για το διάβασμα εμπνέεται. Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν επειδή έχουν επαφή με την καλή λογοτεχνία, επειδή παροτρύνονται στο να γράφουν, επειδή ενθαρρύνονται από το περιβάλλον αλλά πρωτίστως επειδή βλέπουν τους οικείους τους και τους εκπαιδευτικούς να διαβάζουν με ευχαρίστηση οι ίδιοι.

Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα είναι να τους διαβάζετε τις αγαπημένες τους ιστορίες μεγαλόφωνα. Να παίρνετε ύφος και μια να διαβάζετε με στόμφο και μια να κάνετε μια ψιλή φωνή όλο γλύκα. Αυτού του είδους οι θεατρινισμοί επιβοηθούν την ανάγνωση και κερδίζουν την προσοχή των παιδιών. Διαλέξτε βιβλία που έχουν θεματικές που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Προσπαθήστε να αγοράζετε τις αυθεντικές εκδόσεις της κλασικής παιδικής λογοτεχνίας και οχι τις υπεραπλουστευμένες. Πάντοτε να διαβάζετε με ενθουσιασμό. Μπορείτε ακόμη να διοργανώσετε ενδοοικογενειακούς διαγωνισμούς βιβλιοανάγνωσης, όπου το κάθε μέλος της οικογένειας να φροντίσει να διαλέξει, να μελετήσει και έπειτα να αναγνώσει αποσπάσματα από το βιβλίο της διαλογής του δίνοντας έτσι στην υπόλοιπη οικογένεια την ευκαιρία για να συζητήσει και να σχολιάσει το μήνυμα και αυτά που του προκάλεσαν εντύπωση από το βιβλίο. Κερδίζει αυτός που διάλεξε το βιβλίο με το πιο ηχηρό μήνυμα και αυτό θα προκύψει από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η κριτική σκέψη των παιδιών αλλά και η εκμάθηση δημοκρατικών αξιών.

Παροτρύνετε τα παιδιά σας σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό να δανείζονται και να διαβάζουν βιβλία από την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου και έπειτα να παρουσιάζουν αυτό το βιβλίο με ευφάνταστο τρόπο στους συμμαθητές τους. Με αυτή την πρακτική ενισχύεται και η δημιουργικότητα των μαθητών αλλά και διευρύνονται οι ορίζοντες της μάθησης.

Οι εκπαιδευτικοί είναι να καλό να ενθαρρύνουν τους μαθητές τους στο να χρησιμοποιούν τη γλώσσα όσο καλύτερα γίνεται και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους κάθε φορά. Μια καλή πρακτική είναι να παρακινούν τους μαθητές τους στο να ανοίγουν το λεξικό σε μια τυχαία σελίδα και να σημειώνουν όσες λέξεις δεν γνωρίζουν από αυτή την σελίδα. Στην συνέχεια μπορούν να προσπαθήσουν να συνθέσουν μια ιστορία ή ένα ποίημα χρησιμοποιώντας όλες τις νέες λέξεις που έμαθαν. Ακόμη, το περιβάλλον μάθησης στις σχολικές αίθουσες είναι καλό να περιλαμβάνει επιγραφές με εικόνες, γωνιά βιβλιοθήκης, γραπτά κείμενα μαθητών στους πίνακες κ.ά ούτως ώστε να είναι ένα εγγράμματο περιβάλλον.

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα πρότυπα παρά κριτικές, όπως έλεγε και ο Joubert.


DMCA.com Protection Status