ΕΣΕΙΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ ΣΤΙΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ;


Καλλιόπη Ζιώγου


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια προβάλλονται και τιμώνται δεόντως οι ποικίλου περιεχομένου «Παγκόσμιες μέρες..». Οσονούπω λοιπόν θα τιμήσουμε και τον «άγιο Βαλεντίνο», «τιμώντας» παράλληλα τον έρωτα, αυτό το ομολογουμένως, υπέροχο συναίσθημα, το οποίο όταν βιώνεται ολοκληρωτικά μπορεί και βουνά να μετακινήσει. 

Είναι συγκλονιστική η στιγμή….τα λίγα λεπτά της ώρας..που εκφράζεις τον έρωτά σου σε κείνον ή σε κείνην που αγαπάς..Όταν αυτό το απίστευτο συναίσθημα σε κατακλύζει ολόκληρον και σαν ασυγκράτητος χείμαρρος, το εκφράζεις στον άνθρωπό σου. Κι αν, ω του θαύματος, είναι αμοιβαίο τότε νιώθεις πως είσαι ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον κόσμο και πως αυτό θα διαρκέσει για πάντα. 

Αυτήν την υπέροχη στιγμή καλείσαι να γιορτάσεις κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, του αγίου Βαλεντίνου. Μάλιστα…Πολύ ωραία..Και τι γίνεται την υπόλοιπη χρονιά; Εκφράζω με τον ίδιο τρόπο την αγάπη μου; Κλέβω στιγμές της καθημερινότητας για τον έρωτά μου; Όπως και να’ χει, αυτή η ημερομηνία, η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί και μιαν υπενθύμιση. Μήπως όμως υπάρχει κι άλλη υπενθύμιση;; 

Κόντρα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, η Εκκλησία μας απάντα με τα δικά της «όπλα» ακόμη και στην περίπτωση του Έρωτα. Στις 13 Φεβρουαρίου, μια μέρα νωρίτερα δηλαδή, τιμώνται οι άγιοι Ακύλλας και Πρίσκιλλα. Ήταν Ιουδαίοι στην καταγωγή και κατοικούσαν στην Κόρινθο. Όταν ο απόστολος Παύλος κήρυξε τον Χριστιανισμό εκεί, στην πόλη τους, γνωρίστηκε μαζί τους και έμεινε μαζί τους για τρία χρόνια. Ο Ακύλλας ήταν σκηνοποιός και ήταν πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Ήταν ευσεβέστατοι και αφού κατηχήθηκαν από τον απ. Παύλο, βαπτίστηκαν από τον ίδιο και τον ακολούθησαν στις περιοδείες του ως βοηθοί του, επιτελώντας πλούσιο αποστολικό έργο.

Το ζευγάρι αυτό έζησε μια ζωή «εν Χριστώ», με αγάπη, σεβασμό, αλήθεια, υπομονή και είχαν μαρτυρικό θάνατο. Αυτήν την κοινή τους πορεία, την αληθινή αγάπη που μπορεί να ζήσει ένα ζευγάρι τιμά η Εκκλησία στις 13 Φεβρουαρίου.. Αφού λοιπόν..ντε και καλά θέλουμε να γιορτάζουμε τον έρωτά μας, γιατί να μην τον τιμούμε μια μέρα νωρίτερα, απέναντι σε κάθε τι ξενόφερτο έθιμο που για διάφορους οικονομικούς κυρίως λόγους προβάλλεται συνεχώς; Γιατί να μην τιμούμε την αγάπη μας κάθε μέρα και όχι μόνο μια συγκεκριμένη μέρα; Ας γίνει η κοινή πορεία ζωής των αγίων Ακύλλα και Πρίσκιλλας, παράδειγμα προς μίμηση..

Φέτος κλείστε το μάτι στην αγάπη, μια μέρα νωρίτερα..
DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More