Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ HOMO SAPIENS ΚΑΤΕΛΗΞΕ HOMO ZAPIENS..

Καλλιόπη Ζιώγου

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


« Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πλέον εθισμένος στη διαρκή εναλλαγή καναλιών στην οθόνη της τηλεόρασης..Δεν μιλάμε πλέον για homo sapiens αλλά για homo zapiens ». 

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αμερικανό συγγραφέα και παιδαγωγό Neil Postman ( 1931 – 2003 ). 

Νωχελικά καθισμένοι στον καναπέ, καθόμαστε να παρακολουθήσουμε τηλεόραση για να ξεκουραστούμε, να ξεφύγει το μυαλό μας από τις έννοιες μας, μα τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουμε τι παρακολουθούμε. Δεν είναι μόνο το χαμηλό επίπεδο των όσων προβάλλονται αλλά ο λόγος που θέλουμε να χαζέψουμε μπροστά στην τηλεόραση. 

Μπαίνουμε στο σπίτι και η πρώτη κίνηση που κάνουμε είναι να αναζητήσουμε το τηλεχειριστήριο, να ανοίξουμε την τηλεόραση, έτσι απλά να ακούγεται..χωρίς καν να είμαστε στον ίδιο χώρο για να βλέπουμε..Γιατί; Επειδή δεν αντέχουμε να μείνουμε μόνοι μας, εμείς κι ο εαυτός μας ήσυχα..Δεν θέλουμε να προβληματιστούμε για τίποτα, δεν θέλουμε τη συνείδηση μας να μας ενοχλήσει για τίποτα, γρήγορα γρήγορα να ανοίξουμε την τηλεόραση να μην προλάβουμε να σκεφτούμε κάτι, να μας αγγίξει το ο,τιδήποτε.. 

Δεν μας αρέσει πλέον η ησυχία, η γαλήνη, προτιμούμε κυριολεκτικά να χαζέψουμε μπροστά στην τηλεόραση. Η γρήγορη εναλλαγή των καναλιών εξασφαλίζει στα σίγουρα το ότι το μυαλό θα μείνει «απασχολημένο» με κάτι.. Αλήθεια..πόση σημασία έχει αυτή η γρήγορη εναλλαγή..θέλουμε την ευκολία μας σε όλα, πουθενά κόπος, όλα να γίνονται γρήγορα και χωρίς συναίσθημα. 

Όχι..να μην ζοριστούμε πουθενά, όλα να γίνουν εύκολα..από τον τρόπο που αλλάζω κανάλι, μέχρι τον τρόπο που αλλάζω τρόπο ζωής. Πώς γίνεται αυτό; Αντιμετωπίζοντας τον διπλανό μου σαν αναλώσιμο είδος, εύκολα και συμφεροντολογικά και μετά απλά πατώ ένα κουμπί ( όπως αυτό του τηλεχειριστηρίου ) και τον βγάζω από τη ζωή μου, επειδή πλέον δεν μου είναι χρήσιμος. Κι αν τύχει και ο συνάνθρωπός μου να μου μιλήσει αληθινά, ειλικρινά και μου πει πράγματα ενοχλητικά στη συνείδησή μου, τότε πολύ απλά κάνω zapping και τον βγάζω από τη ζωή μου.. 

Οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις θέλουν κόπο, ειλικρίνεια κι αγάπη που να περισσεύει..τότε υπάρχει ομορφιά κι αρχοντιά και δεν φοβάσαι να μείνεις μόνος..αλλιώς γινόμαστε θεατές της ίδιας της ζωής μας. Μίζεροι άνθρωποι, μονίμως με ένα τηλεχειριστήριο στο χέρι, αλλάζοντας κανάλια, αλλάζοντας ζωή..Τα πράγματα είναι απλά..δεν αλλάζεις κανάλι πλέον αλλά πατάς το κόκκινο κουμπί, την κλείνεις και κοιτάς δίπλα σου, εκεί είναι η Ζωή. 





DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More