ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΛΑΛΟΝ»;



Καλλιόπη Ζιώγου

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


..Πνεύμα άλαλον. Κάτι τέτοιο στην εποχή μας έχει καταλάβει πολλά από τα σύγχρονα παιδιά και τους έχει πλήξει, όχι τη μιλιά αλλά το λόγο, την εσωτερική, δηλαδή πνευματική τους συγκρότηση, καθώς και τη δυνατότητα επικοινωνίας με το στενότερο ( οικογενειακό ) ή το ευρύτερο ( κοινωνικό ) περιβάλλον. Ένα πνεύμα, που βέβαια δεν εκδηλώνεται ως δαιμονισμός, αλλά πάντως κατευθύνεται από αυτόν, που σκοπό έχει να οδηγήσει στην α - λογία, το λογικό πλάσμα του Θεού και στην εξομοίωσή του με τα άλογα κτήνη. 

Αποτελεί φαινόμενο διαρκώς ογκούμενο που μελετάται από ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς), το γεγονός ότι πολλά από τα σύγχρονα παιδιά δεν είναι σε θέση να οργανώσουν το λόγο τους και δεν μπορούν να εκφραστούν με συνέχεια, συνέπεια και πληρότητα. Δεν μπορούν να δομήσουν συγκροτημένο προφορικό λόγο, ούτε καν να ολοκληρώσουν μια πρόταση. Το λεξιλόγιό τους είναι φοβερά περιορισμένο και μεταξύ τους συνεννοούνται ως επί το πλείστον, συνθηματικά.

Επιπλέον βρίσκονται και σε πλήρη αδυναμία συνεννοήσεως και αλληλοκατανόησης προς το οικογενειακό τους περιβάλλον. Δεν είναι λίγοι οι γονείς εκείνοι που αισθάνονται να μιλούν σε άλλη γλώσσα με τα παιδιά τους ή άλλοτε να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι το παιδί τους δεν τους μιλά, έρχεται από το σχολείο, πετά την τσάντα του, κλείνεται στο δωμάτιό του για να ανοιχτεί στον δικό του κόσμο..στον κόσμο της οθόνης του υπολογιστή..

Εδώ, ίσως πρέπει να αναζητήσουμε και μία από τις βασικές αιτίες του φαινομένου. Οι ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή καλλιεργούν έναν αποδέκτη κατεξοχήν παθητικό. Το παιδί καλείται να ενεργοποιήσει σχεδόν μηδενικά, την κριτική του σκέψη. Επιπλέον το οπτικό ερέθισμα εντυπώνεται και εγχαράζεται βαθύτερα από ο,τιδήποτε άλλο στον εγκέφαλο. Έτσι εύκολα και σύντομα μπορούν να διαμορφωθούν συμπεριφορές, ήθη, συνειδήσεις, τύποι ανθρώπων, με έλλειμμα ωστόσο εσωτερικών ερεθισμάτων.

Άραγε είναι τυχαίο το ότι ο πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός, ο περιπλανώμενος εκείνος άγιος καλόγηρος-φωτιστής του Γένους μας πριν από 250 χρόνια έλεγε : « Θα έρθει εποχή που θα μας κυβερνούν τα άλαλα και τα μπάλαλα » ; Ίσως τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα « μπάλαλα » , τα άψυχα προϊόντα της τεχνολογικής εξέλιξης είναι και « άλαλα » , όταν μόνα τους αυτά, χωρίς πνευματική θωράκιση των παιδιών και την κατάλληλη καθοδήγηση από τους γονείς , μεταφέρουν στους ανθρώπους και ειδικά στα παιδιά, « πνεύμα άλαλον » ; 

Ίσως τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε ότι το πνεύμα το άλαλον εκδιώκεται από τα παιδιά μας με το Άγιο Πνεύμα.. Και επομένως να κάνουμε τη σωστή κίνηση για το παιδί μας από την πρώτη του ηλικία. « Δότε τω Θεώ τον λόγον », προτρέπει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Αυτός να έχει λόγο πάνω στα παιδιά μας. Αυτός να ενσπείρει μέσα τους τα σπέρματα εκείνα που θα καταργήσουν την αλογία των παθών και της αμαρτίας.



Πηγή : www.drasimas.gr





DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More