Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ



Καλλιόπη Ζιώγου

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1930 μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στη λεβεντιά του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη και στην προσφορά του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αξίζει όμως να επιμείνουμε στην αγάπη που έδειξε έμπρακτα στα νέα παιδιά καθώς και στο υψηλό πνευματικό ανάστημά του απέναντι στους δολοφόνους του πρωτότοκου γιου του Πάνου.

Η αγάπη του Θ. Κολοκοτρώνη προς τα νέα παιδιά έγινε ιδιαιτέρως εμφανής, όταν δύο μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου τον προσκάλεσαν να μιλήσει στην Πνύκα, όπου τελικά συγκεντρώθηκαν να τον ακούσουν όχι μόνο μαθητές αλλά και πλήθους κόσμου.

Ο Θ. Κολοκοτρώνης απευθυνόμενος στους μαθητές, μεταξύ άλλων ανέφερε: « … Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι, όταν πιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μία Θρησκεία. Και αυτοί, οι Εβραίοι, οι οποίοι κατατρέχονται και μισούνται και από όλα τα έθνη, μένουν σταθεροί εις την πίστη τους.

Να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε εις τους καφενέδες και τα μπιλιάρδα. Να δοθείτε στις σπουδές σας και καλύτερα να κοπιάσετε λίγο, δυο και τρία χρόνια και να ζήσετε ελεύθεροι στο υπόλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσερα – πέντε χρόνια τη νεότητά σας και να μείνετε αγράμματοι. Να ακούτε τις συμβουλές των δασκάλων και γεροντότερων και κατά την παροιμία, “ μύρια ήξευρε και χίλια μάθαινε ” . 

Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μην γίνει σκεπάρνι μόνο για το άτομό σας αλλά να κοιτάζει το καλό της κοινότητας και μέσα σε αυτό το καλό βρίσκεται και το δικό σας καλό.

Εγώ παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξαιτίας των περιστάσεων έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, άκουσα και γνώρισα για να ωφεληθείτε από τα περασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχόνοιας, την οποία να αποστρέφεστε και να έχετε ομόνοια.

Εμάς μη μας τηράτε, πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας πέρασε. Και οι μέρες της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετά από λίγο να περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει να διαδεχτεί η νύχτα και η αυριανή μέρα. Σε σας μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όπου εμείς ελευθερώσαμε και δια να γίνει τούτο πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του θρόνου και την φρόνιμη ελευθερία!....».

Το μεγαλείο της ψυχής του Θ. Κολοκοτρώνη φαίνεται και από τα λόγια του για τους φονιάδες του γιου του Πάνου: « Κύριε συγχώρεσε τους φονιάδες του παιδιού μου..». Ποιος από μας θα το έλεγε..ούτε καν σαν σκέψη..

Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνόδευσε τα λείψανά του στην Τρίπολη, όπου βρίσκονται έως και σήμερα, σε ειδική κρύπτη στη βάση ενός ανδριάντα, προς τιμήν του Θ. Κολοκοτρώνη.

Πηγή: www.imp.gr 




DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More