ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ;



Ζιώγου Καλλιόπη



ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ



Η Ορθοδοξία μπορεί το ίδιο καλά - ή το ίδιο άσχημα - να ζήσει και μέσα σ’ ένα καπιταλιστικό και μέσα σ’ ένα κομμουνιστικό καθεστώς, με μοναδική προϋπόθεση να μην της ζητηθεί να αρνηθεί τον Θεό της. Εκείνο που δεν μπορεί ποτέ να κάνει, είναι να γίνει η ίδια « καθεστώς ». Μπορεί να συνυπάρξει, να εμπνεύσει οποιαδήποτε πολιτική. Αλλά δεν μπορεί ποτέ να γίνει η ίδια κόμμα και πρόγραμμα πολιτικό.

Σκοπός της είναι να πάρει όλα τα σχήματα, να μπει σε όλες τις ιστορικές μορφές για να διώξει το κακό και να γεμίσει όλες τις ιστορικές πραγματικότητες με το Πνεύμα. Αλλά αυτό είναι διαμετρικά αντίθετο από το να γίνει η ίδια μία από τις πραγματικότητες αυτές.

Όπως το ηλιακό φως έρχεται από άλλον πλανήτη και χωρίς να ταυτιστεί ή να δεσμευτεί στο παραμικρό από τη γη, διεισδύει σε όλες τις μορφές και τα σχήματα της επιφάνειάς της και φωτίζοντάς τα, τα ζωοποιεί, κατά τον ίδιο τρόπο και η Εκκλησία διοχετεύει μέσω των πιστών μελών της, που είναι συγχρόνως και μέλη της Πολιτείας, τη ζωή της στον πολιτειακό οργανισμό. Μαρτυρώ περί του Χριστού δεν σημαίνει απλώς μιλάω κατά τρόπο εξωτερικό γι’ Αυτόν, αλλά μεταδίδω τη ζωή Του..


Από το περιοδικό Σύνορο 
DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Καλλιόπη Ζιώγου - She has finished the theological Athens school and she is serving as a teacher in a public school. She is writing for Φιλόλογος Ερμής since the July of 2016. Read More