«Θὰ ἔρθη καιρὸς ποὺ θὰ διευθύνουν τὸν κόσμο τὰ ἄλαλα καὶ τὰ μπάλαλα*»

 «Θὰ ἔρθη καιρὸς ποὺ θὰ διευθύνουν τὸν κόσμο τὰ ἄλαλα καὶ τὰ μπάλαλα*»


τῆς
Σόνιας Σιούτη
φιλολόγου



Ὁ Ἅγιος Κοσμὰς ὁ Αἰτωλός





Τάδε έφη ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πολλά χρόνια πριν και δεν είχε άδικο. Τα μηχανήματα μάς κυρίευσαν. Δεν υπάρχει σπίτι και σπιτάκι χωρίς ἄλαλα καὶ μπάλαλα! «Του διαβόλου μηχανήματα» τα αποκαλούσε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου μέσα στην υπερβολή της. Και τι μ΄ αυτό; Πρέπει να τα εξοβελίσουμε; Πρέπει να τα αποκηρύξουμε;

Η απάντηση είναι πως όχι. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα τεχνολογικά μέσα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία στη σύγχρονη εποχή, όπως ήταν πάντα. Σύμμαχοι και αρωγοί. Κακά τα ψέματα, δίχως αυτά η ανθρωπότητα δε θα εξελισσόταν σε κανέναν τομέα. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο δίχως ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα. Αδυνατώ, για παράδειγμα, να σκεφτώ ότι δεν θα είχα τη δυνατότητα να στείλω ένα e-mail στους μαθητές μου και να επικοινωνώ ταυτόχρονα με όλους σε μηδενικό χρόνο όπου και αν βρίσκονται. Θα μου φαινόταν αδιανόητο να μην μπορώ να πάρω τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.
Βέβαια, αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχουν πολλοί που θα πουν «Και η μάνα μου που δεν είχε όλα αυτά στην εποχή της τι έπαθε;» Είναι γεγονός πως δεν έπαθε τίποτα αλλά σίγουρα παιδεύτηκε περισσότερο σε πολλά πράγματα. Γιατί, άλλο είναι να μαγειρεύεις στη σιδερωστιά και άλλο στην ηλεκτρική κουζίνα σου. Απλοϊκό το παράδειγμα αλλά ενδεικτικό!
Ωστόσο, είναι άλλο να χρησιμοποιείς τα ἄλαλα καὶ μπάλαλα και άλλο να σε «χρησιμοποιούν»- για να μην πω χειραγωγούν-γιατί για να σε ἄγουν από το χέρι θα έπρεπε να έχουν ανθρώπινη υπόσταση. Μήπως εμείς τους τη δώσαμε τελικά; Και ακόμα χειρότερα, μήπως υποκαταστήσαμε τους συνανθρώπους μας με αυτά;
Παρατηρώ τους μαθητές μου, τους συνομηλίκους μου, τον κόσμο όλο. Με το i-Pad, τo i-Phone και όλα τα i-… ανά χείρας να είναι προσηλωμένοι σε μία οθόνη. Στο παρελθόν ο «μέγας κίνδυνος» ήταν η τηλεόραση. Τώρα είναι αυτά, στο μέλλον θα είναι άλλα και έπεται συνέχεια.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Τα τεχνολογικά μέσα είναι αναγκαία. Μπορεί να είναι άψυχα αλλά, αν αξιοποιούνται με ορθό τρόπο και σύνεση, αναδεικνύονται σε πολύτιμους «φίλους». Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στον κόσμο, γιατί πιστεύω ακράδαντα σε αυτό που μου έλεγε κάποτε ένας πολύ σπουδαίος δάσκαλος που είχα την τύχη να γνωρίσω στα μαθητικά μου χρόνια: «Όλα αυτά τα μηχανήματα, παιδί μου, είναι δημιουργήματα του ανθρώπου και άρα κατώτερα από αυτόν». 


*άψυχα



DMCA.com Protection Status