Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (2016)




Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο το Νέο Σύστημα Εισαγωγής ρυθμίζεται ως εξής :


- Στη Γ΄ Λυκείου και στην αρχή της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές επιλέγουν μια από τις τρεις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού.


- Το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε Προσανατολισμό περιλαμβάνει 5 μαθήματα, που δεν είναι απαραίτητα όλα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα.


- Οι υποψήφιοι εξετάζονται πανελλαδικά σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα (Προσανατολισμού ή και Γενικής Παιδείας) και για την εισαγωγή στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ λαμβάνονται υπόψη οι τέσσερις ή πέντε βαθμοί τους στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.


- Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας. Αν ο μαθητής έχει επιλέξει να δώσει πέντε μαθήματα τότε ο αριθμός των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος είναι διαφορετικός για κάθε Επιστημονικό Πεδίο.



Πιο συγκεκριμένα:


1)Διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Στην Γ΄ λυκείου του ημερήσιου ΓΕΛ οι μαθητές θα παρακολουθούν 32 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.


2) Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια. Ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη.


3) Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου συνολικά περιλαμβάνει 15 ώρες. Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι πέντε (5) αλλά δεν είναι και τα πέντε πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Γ΄ λυκείου συνολικά και ανά ομάδα προσανατολισμού διαμορφώνεται ως εξής:


4)Οι Σχολές και τα Τμήματα των Α.Ε.Ι , των ΤΕΙ , των Στρατιωτικών και άλλων Σχολές κατανέμονται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε πέντε Eπιστημονικά Πεδία.



5) Στις Εξετάσεις Εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-16 δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες:
Α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο ( σύστημα εισαγωγής (Ν.4186/2013).
Β) Δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού), όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες που ακολουθούν.


6) Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία ένα ή δύο επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.


7) Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση.


8) Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ) η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.


Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα 4 ή 5 Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα ορίζονται ως μαθήματα βαρύτητας για κάθε επιστημονικό πεδίο θα συμμετέχουν με αυξημένους συντελεστές. έτσι το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος διαφέρει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που θα επιλέξει.


Για να αυξήσει τις επιλογές του και να δηλώσει Τμήματα από δύο Επιστημονικά Πεδία ένας υποψήφιος μπορεί εκτός από τα τρία υποχρεωτικά μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει, να εξεταστεί σε ένα πέμπτο μάθημα.


Στη συνέχεια παρουσιάζουμε ανά Ομάδα Προσανατολισμού τα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα και τα Επιστημονικά Πεδία.




Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα 4 ή 5 Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα ορίζονται ως μαθήματα βαρύτητας για κάθε επιστημονικό πεδίο θα συμμετέχουν με αυξημένους συντελεστές. έτσι το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος διαφέρει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που θα επιλέξει.





Χρήσιμα για το Νέο Σύστημα
Μέσος όρος από 4 μαθήματα


• Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα υποχρεωτικά και επιλέγοντας πέμπτο μάθημα, προαιρετικά και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σχολές που εντάσσονται και σε ένα ακόμα επιστημονικό πεδίο.


• Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου ο μέσος όρος της βαθμολογίας θα εξάγεται από 4 μαθήματα ακόμα και αν ο υποψήφιος επιλέξει να εξεταστεί σε 5 μαθήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 5ο μάθημα, που θα διευρύνει τις επιλογές, δεν θα επηρεάζει τη βαθμολογία του άλλου επιστημονικού πεδίου. Δίνουμε παράδειγμα που αφορά υποψήφιο της Θεωρητικής που επιθυμεί εισαγωγή στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών και στα παιδαγωγικά.



Σύμφωνα με τον πάνω πίνακα η βαθμολογία στα μαθηματικά γενικής δεν επηρεάζει τη βαθμολογία στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, ούτε βέβαια τα λατινικά επηρεάζουν τη βαθμολογία για την εισαγωγή στα παιδαγωγικά. έτσι ο υποψήφιος θα έχει δυο διαφορετικές βαθμολογίες για τα παιδαγωγικά και για τα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών.




DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him