ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ «Ανδρομάχη»





Ευριπίδης, Ανδρομάχη
μετάφρασις 
Γ. Τσοκοπούλου
Εν Αθήναις Φέξης 1910









Ανδρομάχη
·         Αβέβαιη η χρονολόγηση (Ανάμεσα στο 430 και 415 π.Χ)
·         (1288 στίχοι)
·         Χορός: Φθιώτισσες γυναίκες
·         Πρόσωπα: Ανδρομάχη, θεράπαινα, Ερμιόνη, Μενέλαος,
Παιδί Ανδρομάχης, Τροφός, Ορέστης, Άγγελος, Θέτιδα


Ο Νεοπτόλεμος (γιος του Αχιλλέα), μετά την άλωση της Τροίας  πήρε βραβείο την γυναίκα του ΄Εκτορα, Ανδρομάχη, και έκανε ένα παιδί μαζί της.


Αργότερα    παντρεύτηκε την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου. Ο Νεοπτόλεμος απουσιάζει στους Δελφούς. Η Ερμιόνη   από ζήλια θέλει να εξοντώσει την Ανδρομάχη με τη βοήθεια του πατέρα της.


Στην αρχή του έργου η Ανδρομάχη καταφεύγει στο βωμό της θέμιδος στη Φάρσαλο. Με ρήση προλογική μας κατατοπίζει σχετικά με την προϊστορία. Βασικό κίνητρο της Ερμιόνης είναι η στειρότητα της και γι’ αυτό το λόγο επιδιώκει την εξόντωση και του γιου της. 


Ο Μενέλαος εμφανίζεται ως κακούργος (αντισπαρτιατική προπαγάνδα). Ο γέρο-Πηλέας στολίζει με τα χειρότερα λόγια τον Μενέλαο και τον εξευτελίζει αυτόν και τη χώρα  του. Η Ανδρομάχη γλιτώνει, αφού ο Μενέλαος επιστρέφει άπρακτος. Η Ερμιόνη αναλογίζεται την απόπειρα της και τρέμει το γυρισμό του άντρα της. Εμφανίζεται ο Ορέστης (εχθρός του   Νεοπτόλεμου) που παραμόνευε για ν’ αρπάξει την Ερμιόνη.   Αγγελιαφόρος εμφανίζεται και ανακοινώνει ότι ο Νεοπτόλεμος έπεσε θύμα επίθεσης στους Δελφούς που οργάνωσε ο Ορέστης. Ο Πηλέας θρηνεί το χαμό του εγγονού του τη στιγμή  που εμφανίζεται η Θέτιδα σαν από μηχανής  θεά για να κλείσει το έργο με ευχάριστες υποσχέσεις: ο γιος της Ανδρομάχης θα ιδρύσει το βασιλικό οίκο των Μολοσσών, ο Πηλέας θ’ ανυψωθεί σε θεό   και θα κατοικεί μαζί της στο παλάτι της θάλασσας. θα ξαναδεί και τον Αχιλλέα που κατοικεί σαν ήρωας στο νησί  ”Λευκή”.


http://www.24grammata.com/?did=1632&fname=euripide-anromacha-24grammata-com_-pdf



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΠΗΓΗ
via ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him