Θεματικαί ἑνότητες & 54 ἐνδεικτικά θέματα ἐκθέσεως Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ





τοῦ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
-πτυχιούχου κλασσικῆς φιλολογίας
πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
-μεταπτυχιακοῦ ἐφηρμοσμένης παιδαγωγικῆς
πανεπιστημίου Ἀθηνῶν



 
 
Σας παρουσιάζω την ύλη του μαθήματος της Ν.Ε γλώσσης της Β’ Λυκείου που εντάσσεται στις κατωτέρω 7 θεματικές ενότητες και που αποτελούν και ύλη πανελληνίων εξετάσεων.
Συνάμα σας δίδονται και πενήντα τέσσερα(54) ενδεικτικά θέματα παραγωγής κειμένου – εκθέσεως προς εξάσκησιν.






ΘΕΜΑΤΙΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΙ:

·        δημοσιογραφία, τύπος
·        μέσα μαζικής επικοινωνίας
·        εργασία, επάγγελμα
·        στερεότυπα, ρατσισμός
·        βιβλιοκριτική, τέχνη, κριτική έργου τέχνης
·        κριτική, αξιολόγηση ατόμου, αυτοκριτική
·        λακωνικότητα, ελεύθερος χρόνος



ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:



1.    Εσύ και οι συμμαθητές σου αποτελείται ένα σύνολο που δεν είναι ομοιογενές και ενιαίο, αντίθετα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία τόσο στις απόψεις όσο και σε άλλα χαρακτηριστικά. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει επίκληση στην «κοινή γνώμη» των μαθητών. Από ποιους γίνεται κάτι τέτοιο; Για ποια θέματα και σε ποιες περιπτώσεις; Σε αυτές τις περιπτώσεις που σκέφτεσαι, κατά πόσο νιώθεις ότι εκφράζεσαι μέσα από την «κοινή γνώμη»;

2.    «Ηθικοί κανόνες στο ρεπορτάζ, ηθικά διλήμματα, εισβολή στην ιδιωτική ζωή». Έχει αναλυθεί η ανάγκη οι δημοσιογράφοι να ερευνούν σοβαρά και να ψάχνουν σε βάθος οποιοδήποτε θέμα πριν το καταγράψουν για το μέσον όπου μελλοντικά θα εργάζονται. Να αναπτύξετε με παραδείγματα και να σχολιάσετε περιπτώσεις όπου η δημοσιογραφία δε σέβεται τους κανόνες που αναφέρει το απόσπασμα. Γράφετε ένα κείμενο, διαμαρτυρίας που απευθύνεται σε εφημερίδα.

3.    Γράφετε κείμενο σχετικό με την τηλεόραση και ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες: α. να σκεφτείτε παραδείγματα που δείχνουν ότι η τηλεόραση δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. β. να εξηγήσετε για ποιο λόγο η τηλεόραση δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. γ. να σκεφτείτε παραδείγματα που δείχνουν ότι η τηλεόραση λειτουργεί όπως θα έπρεπε. δ. να διαπιστώσετε τι προσφέρει η «σωστή» λειτουργία της τηλεόρασης. ε. να αποτιμήσετε γενικότερα τη λειτουργία και τον ρόλο της τηλεόρασης. 

4.    Συμμετέχετε σε συγγραφή λεξικού εννοιών και πρέπει να διευκρινίσετε σύντομα τις παρακάτω έννοιες: κοινή γνώμη, παραπληροφόρηση, αυταρχισμός, ενημέρωση, ισοπολιτεία, δημοκρατία.

5.    «Το κρίσιμο πρόβλημα που τίθεται σήμερα σε σχέση με τα MME δεν είναι ζήτημα γλωσσικής μορφής, αλλά ζήτημα περιεχομένου». Σύμφωνα με την κρίση αυτήν πρέπει να εστιάσουμε το πρόβλημα στο περιεχόμενο όσων μεταδίδουν τα ΜΜΕ. Ποια μπορεί να είναι αυτά τα προβλήματα; Να γράψετε ένα κείμενο που θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα.

6.    Οι σχολικές εφημερίδες σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να μιμηθούν τις «κανονικές» εφημερίδες. Μπορείτε να βρείτε στοιχεία μίμησης και στοιχεία πρωτοτυπίας που τις διαφοροποιούν; Ποια από αυτά έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για σας; Η γλώσσα της σχολικής εφημερίδας θα πρέπει να προσαρμόζεται στη γλώσσα διδασκαλίας ή να είναι πιο κοντά στους εκφραστικούς τρόπους του διαλείμματος; Το κείμενό σας θα αξιοποιηθεί από τους συντάκτες της σχολικής εφημερίδας για να βελτιωθεί το περιεχόμενό της.

7.    Ραδιοφωνικές εκπομπές για γλωσσικά θέματα. Ποια είναι η άποψή σας για εκπομπές που σχετίζονται με τα γράμματα και τις τέχνες; Νομίζετε ότι τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης (μ.μ.ε) θα πρέπει να περιλαμβάνουν τέτοιες εκπομπές στο πρόγραμμά τους; Ποια είναι η απήχησή τους στο κοινό; Το κείμενο που γράφετε απευθύνεται προς το ραδιοφωνικό σταθμό, που ζήτησε τη γνώμη των ακροατών του.

8.    Πώς καταλαβαίνετε την παρακάτω φράση και διαπίστωση: «Η ενασχόληση των εφημερίδων με την εγκληματικότητα γενικά –και των μεταναστών ιδιαιτέρως– έχει ενταθεί».

9.    Γράψτε ένα κείμενο στο οποίο θα προσπαθήσετε να προσεγγίσετε την τηλεθέαση ως ένα χαρακτηριστικό της εποχής μας. Ποιες είναι οι αιτίες εξαιτίας των οποίων αυξάνεται η τηλεθέαση;

10.                       Γράφετε άρθρο για τη σχολική εφημερίδα για τη σχέση των νέων με τα τεχνολογικά προϊόντα, όπως είναι οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές. Κατά πόσο η αγορά τέτοιων προϊόντων εξαρτάται από τις ανάγκες χρήσης και πόσο από άλλους παράγοντες;

11.                       Γράφεις ένα κείμενο που θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα και προσπαθείς να εμβαθύνεις στα αίτια βίαιων περιστατικών.

12.                       Νομίζεις ότι θα μπορούσαν να γίνονται κάποιες ενέργειες στα σχολεία, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας; Πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι; Γράφεις ένα κείμενο για τη σχολική εφημερίδα.

13.                       Γράφετε ένα κείμενο για τη σχολική εφημερίδα. Σ’ αυτό σχολιάζετε πώς επιδρά στο χαρακτήρα και στην ψυχοσύνθεση του παιδιού η τηλεθέαση. Να πάρετε υπόψη σας το παρακάτω απόσπασμα του κειμένου: «Όπως έλεγε ο Ράσελ, αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα, μαθαίνει να καβγαδίζει· αν ζει μέσα στην ντροπή, μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο· αν ζει μέσα στην κατανόηση, μαθαίνει να είναι υπομονετικό· αν ζει μέσα στον έπαινο, μαθαίνει να εκτιμά· αν ζει μέσα στη δικαιοσύνη, μαθαίνει να είναι δίκαιο· αν ζει μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνει να πιστεύει...»

14.                       Ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου να δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο ένα κείμενο με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των συμπολιτών σου για την προστασία των αδέσποτων ζώων

15.                       Γράφεις ένα κείμενο για τη σχολική εφημερίδα. Σ’ αυτό αναφέρεσαι στα πρότυπα συμπεριφοράς που καλλιεργεί η τηλεόραση μέσα από τις εκπομπές που απευθύνονται στους νέους. Πώς θα μπορούσε η οικογένεια και το σχολείο να βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν κριτική στάση απέναντι σε αυτά;

16.                       «Η οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον είναι οι παράγοντες με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που ανταποκρίνεται το παιδί στην τηλεοπτική ή στην ηλεκτρονική βία.» Πώς αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης φράσης; Αναπτύξτε τις σκέψεις σας για την οικογένεια και για το κοινωνικό περιβάλλον.

17.                       Γράφετε ένα κείμενο για να εξηγήσετε πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (μμε) αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Ποια εικόνα για τον κόσμο παρουσιάζουν; Για ποιο λόγο τα μμε λειτουργούν παραπλανητικά; (Στο κείμενό σας μπορείτε να αξιοποιήσετε παραδείγματα από τη δική σας εμπειρία)

18.                       Η βία στους σχολικούς χώρους είναι φαινόμενο με πολλές διαστάσεις και καθημερινά συμβαίνουν μικροπεριστατικά. Ωστόσο, τα γεγονότα αυτά μένουν στα όρια του μαθητόκοσμου και δεν γνωστοποιούνται ούτε στους γονείς/ κηδεμόνες των θυμάτων, ούτε στους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Να παρουσιάσετε το χαρακτήρα αυτών των περιστατικών και να τα σχολιάσετε. Στη συνέχεια να εξηγήσετε για ποιους λόγους δεν γνωστοποιούνται και δεν συζητιούνται ευρύτερα ώστε να γίνουν προσπάθειες για τον περιορισμό και την αντιμετώπισή τους.

19.                       Γράφεις ένα γράμμα στην/στον καλύτερη/ο φίλη/ο σου, στο οποίο, με ενθουσιασμό, της/του αναλύεις πόσο σημαντικό είναι το Διαδίκτυο για τη ζωή των ανθρώπων. (ή εναλλακτικά: α) του παρουσιάζεις τον τρόπο λειτουργίας του Facebook, νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αναλύοντας με ενθουσιασμό τις δυνατότητές που προσφέρει στους χρήστες του ή β) αφού παρουσιάσεις τον τρόπο λειτουργίας του Facebook, στη συνέχεια, εξηγείς τους κινδύνους – παγίδες που μπορεί να κρύβει.)

20.                       Σε ένα άρθρο σας που πρόκειται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να επισημάνετε τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τους νέους η χρήση του Διαδικτύου και να προτείνετε τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρέμβουν για την ασφάλεια στο ίντερνετ, η οικογένεια, η παιδεία και η πολιτεία.

21.                       Υπόθεσε ότι ως πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων διαφωνείς με την άποψη συναδέλφου σου που μιλάει για δικτατορία των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Γι’ αυτό γράφεις ένα κείμενο που θα δημοσιευθεί σε εφημερίδα και  προσπαθεί να αποδείξει ότι τα ΜΜΕ συμβάλλουν αποφασιστικά στη θωράκιση και διεύρυνση της δημοκρατίας.

22.                       Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας νέος που επιλέγει ως επάγγελμα κάτι σχετικό με τα γράμματα και τις τέχνες; Μπορείς να σκεφτείς εσύ το επάγγελμα όπου θα αναφερθείς ανάλογα με τα δικά σου ενδιαφέροντα.

23.                       Γράφετε κείμενο για να συμμετέχετε σε συζήτηση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων. Εξετάζετε τα κριτήρια που κυριαρχούν στην επιλογή του επαγγέλματος. ποια θέση έχουν οι προσωπικές προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των νέων; Πόσο μπορεί να τους βοηθήσει και να τους συμβουλεύσει στην επιλογή τους το σχολείο, η οικογένεια ή άλλοι φορείς;

24.                       Γράφετε ένα κείμενο που θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα με τίτλο: «Με ποιους τρόπους θα μπορούσε το σχολείο να προετοιμάζει για τη ζωή και όχι μόνο για την εργασία»

25.                       Ο Ευ. Παπανούτσος επισημαίνει: Το επάγγελμα σχηματίζει τον άνθρωπο, τον φτιάχνει. Με αφορμή την άποψη αυτή έχετε αναλάβει να συντάξετε ένα άρθρο για τη σχολική σας εφημερίδα όπου θα επισημαίνετε τη θετική συμβολή του επαγγέλματος στον άνθρωπο, καθώς και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο νέος σήμερα πρέπει να επιλέγει την επαγγελματική του αποκατάσταση

26.                       Συμμετέχετε ως εκπρόσωπος νέων στη Βουλή των Εφήβων, όπου εκθέτονται οι προβληματισμοί σας σχετικά με τη σύγχρονη επαγγελματική πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων έχετε αναλάβει να παρουσιάσετε μια εισήγηση για την αναγκαιότητα αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξειδίκευση στις μέρες μας

27.                       Γράφετε ένα κείμενο για την σχολική εφημερίδα. Αναφέρετε και σχολιάζετε ένα περιστατικό που δείχνει ότι τα στερεότυπα που αφορούν ορισμένες μειονότητες είναι πολύ ισχυρά.

28.                       Αποφασίζετε να αναρτήσετε στον σχολικό σας ιστότοπο ένα άρθρο, στο οποίο θα αναφερθείτε στα αίτια της εχθρικής συμπεριφοράς ορισμένων Νεοελλήνων απέναντι στους μετανάστες που έρχονται στην πατρίδα μας, καθώς και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το σχολείο για την άμβλυνση αυτών των φαινομένων.

29.                       Σ’ ένα κείμενο για τη μαθητική εφημερίδα γράφετε τις σκέψεις σας για τους αλλοδαπούς που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Από ποιους παράγοντες καθορίζεται η στάση των ελληνόπουλων απέναντί τους; 

30.                       «... ως Έλληνες τυγχάνουμε πατροπαραδότως υπεράνω πάσης ρατσιστικής μικρότητας ...». Να γράψεις, ένα κείμενο που θα δημοσιευτεί σε μαθητική εφημερίδα, για να υποστηρίξεις ή να αναιρέσεις την παραπάνω άποψη με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή.

31.                       Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας υπάρχουν παρεξηγήσεις ή έλλειψη συνεννόησης εξαιτίας της απροσεξίας μας στην έκφραση. Αυτό άλλες φορές μπορεί να είναι διασκεδαστικό ή χωρίς σημαντικές συνέπειες και άλλες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Γράφετε ένα κείμενο, το οποίο θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα, με τις σκέψεις σας για αυτό το θέμα. (Μπορείτε, αν θέλετε, να αφηγηθείτε τέτοια περιστατικά).

32.                       Συχνά ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, είναι καθοριστικός για και για τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Κατά πόσο αυτό μπορεί να δημιουργήσει μία θετική ή αρνητική εικόνα για το πρόσωπο μας; Γράφετε ένα κείμενο που θα δημοσιευτεί στο προσωπικό σας ιστολόγιο και στο δικτυακό τόπο του σχολείου σας.

33.                       Σχετικά με τα γλωσσικά θέματα γίνονται συχνά συζητήσεις και συμβαίνουν διάφορα περιστατικά όπως αυτό με το χωρικό στο γραφείο καθηγητών. Γράφετε ένα κείμενο στο οποίο εκφράζετε τις απόψεις σας στο ερώτημα σε ποιο βαθμό και με ποιο κριτήριο θα πρέπει η εκπαίδευση να ρυθμίζει και να διδάσκει τη γλώσσα και σε ποιο βαθμό να δέχεται τη γλώσσα έτσι όπως διαμορφώνεται από τους ομιλητές της.

34.                       Πώς αντιμετωπίζονται οι νέοι και πως οι ηλικιωμένοι σ’ ένα σύγχρονο μοντέρνο café; Αναπτύξτε τις σκέψεις σας σ΄ ένα κείμενο που θα αποκτά συνοχή καθώς θα είναι αντίθετες νοηματικά.

35.                       Στις μέρες μας, ο αριθμός των αστέγων και των επαιτών έχει αυξηθεί δραματικά, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα, να καταθέσεις τις σκέψεις σου σχετικά με αυτό το φαινόμενο, προσπαθώντας να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: α) ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν κάποιους συνανθρώπους μας σε αυτήν την κατάσταση, β) πώς θα πρότεινες στους συμμαθητές σου να αντιμετωπίζουν αυτούς τους ανθρώπους και γ) πώς μπορεί το κράτος να βοηθήσει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος.

36.                       «Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι» είναι ο τίτλος μίας ευρωπαϊκής διαφημιστικής εκστρατείας στην οποία συμμετέχετε γράφοντας ένα άρθρο που θα συμπεριληφθεί μαζί με άλλων μαθητών από όλη την Ευρώπη σε νεανικό περιοδικό. Ποιοι είμαστε «εμείς» και ποιοι είναι οι «άλλοι» στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι συμπεριφορές και αντιλήψεις κάθε μορφής ρατσισμού; Πώς θα μπορούσε το σχολείο να συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του ρατσισμού σήμερα; Ποιοι άλλοι φορείς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα;

37.                       Στο 21ο δημοτικό σχολείο της πόλης όπου ζείτε, δημιουργήθηκε φέτος οξύ πρόβλημα λόγω της φοίτησης μεγάλου ποσοστού παιδιών αλλοεθνών (Ρωσοποντίων, Αλβανών, Τσιγγάνων κλπ) στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Κάποιοι γονείς των "ελληνοπαίδων" διαμαρτυρήθηκαν έντονα, απειλώντας ότι θα αποσύρουν τα παιδιά τους απ΄ το σχολείο, γιατί πιστεύουν ότι θα υποβαθμιστεί το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας λόγω της παρουσίας των "ξένων" παιδιών. Υποθέστε ότι συμμετέχετε, ως γονιός, στη συνέλευση του συλλόγου γονέων που συγκλήθηκε για να συζητήσει το θέμα κι εκφράστε τεκμηριωμένα την άποψή σας σ' ένα μονόλογο

38.                       Να εκθέσετε τις δικές σας απόψεις σχετικά με την αποστολή της τέχνης και με το ρόλο του καλλιτέχνη.

39.                       Γράφετε ένα κείμενο 500 περίπου λέξεων για την σχολική εφημερίδα. Διαπραγματεύεστε τη θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνία και πιο συγκεκριμένα προσπαθείτε να απαντήσετε: ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ώστε να διατηρεί την υποκειμενικότητά του χωρίς όμως να γίνεται εγωιστής; Και από τη άλλη: πώς μπορεί να συντάσσεται με το σύνολο χωρίς να χάνει τα ατομικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν;

 
40.                       Στο περιβάλλον που ζεις θα έχεις συναντήσει ανθρώπους που έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Προσπάθησε να σκιαγραφήσεις τα χαρακτηριστικά τους. Μπορείς να αναφέρεις και παραδείγματα περιστατικών που δείχνουν την έπαρση ή την εγωπάθειά τους.

41.                       Στο περιβάλλον που ζεις θα έχεις γνωρίσει ανθρώπους που συνηθίζουν να μιλούν για τον εαυτό τους τονίζοντας συνεχώς ό,τι κάνουν. Νομίζεις ότι η περιαυτολογία είναι απόδειξη για την αξία τους; Με ποια κριτήρια αποδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε την αξία του άλλου;

42.                       Στο περιβάλλον που ζεις θα έχεις γνωρίσει ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από αίσθηση του χιούμορ ή το αντίθετο, δηλαδή χωρίς καμία αίσθηση του χιούμορ. Να περιγράψεις σχηματικά τους χαρακτήρες των δύο τύπων. Πώς αυτό το χαρακτηριστικό που έχουν σε σχέση με το χιούμορ επηρεάζει τη σχέση τους με τους υπόλοιπους ανθρώπους;

43.                       Ποια στοιχεία νομίζετε ότι οδηγούν στη βράβευση ενός ανθρώπου των γραμμάτων; Με ποιον τρόπο αποδέχονται συνήθως τη βράβευσή τους οι άνθρωποι; Πώς κρίνετε τη διαφορετική στάση κάποιων; Το κείμενό σας θα πρέπει να δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα.

44.                       Η αναγνώριση, απ’ ότι φαίνεται είναι σημαντική ανάγκη των περισσοτέρων ανθρώπων. Στα πλαίσια του σχολείου με ποιους τρόπους αναγνωρίζεται η δουλειά και η προσπάθεια των μαθητών; Σκεφτείτε πρώτα από το σχολείο ως θεσμό, στην συνέχεια από τους καθηγητές και τέλος από τους συμμαθητές τους. Το κείμενό σας θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα.

45.                       Είστε στη Β΄ Λυκείου και έχετε ήδη διαλέξει την κατεύθυνση σπουδών που παρακολουθείτε. Μπορείτε να σκεφτείτε τη σημασία που είχαν για τη σχέση σας με τα γράμματα οι δάσκαλοι του δημοτικού, οι καθηγητές του γυμνασίου, πιθανοί φροντιστές κλπ. Επίσης να αποτιμήσετε το ρόλο που έπαιξαν οι φίλοι και το συγγενικό περιβάλλον σας. Το κείμενό σας απευθύνεται σε φίλο που γνωρίσατε σε κοινωνικό δίκτυο του Ίντερνετ

46.                       Στο σχολείο σου υπάρχει σχολική βιβλιοθήκη. Μπορείς να σκεφτείς πώς επηρεάζει (ή όχι) τη σχολική ζωή γενικά; Πώς χρησιμοποιείται (ή όχι) στην ευρύτερη εκπαιδευτική διαδικασία; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί (ή όχι) στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων; Τέλος μπορείς να γράψεις τεκμηριωμένα αν έχει σημασία για σένα η ύπαρξη σχολικής βιβλιοθήκης ή αν σου είναι αδιάφορο. (Το κείμενο που θα γράψεις ίσως δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα, αν σου προταθεί και συμφωνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβεις υπόψη την πιθανότητα δημιοσίευσής του).

47.                       Γράφετε ένα κείμενο στο οποίο σκέφτεστε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος αυτοκριτική. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της αυτοκριτικής; Πόσο ποιο δύσκολο είναι να γίνει δημόσια; Νομίζετε ότι η παραδοχή των λαθών και των ελαττωμάτων μας δείχνει αδυναμία; Το κείμενο σας είναι μυστικό, μπορεί να υποθέσετε ότι γράφετε σε ημερολόγιο ή σε καλό σας φίλο, αλλά θα το διαβάσει ο καθηγητής /τρια δημόσια στην τάξη

48.                       Γράφετε ένα κείμενο ακολουθώντας τα παρακάτω ερωτήματα: Πώς αντιλαμβάνεστε τη συγκεκριμένη έννοια; Μπορείτε να σκεφτείτε θετικές ή αναγκαίες χρήσης του; Κατά πόσο εντάσσονται στη ζωή σας συσκευές του ψηφιακού πολιτισμού; Ανάλογα με την προηγούμενη απάντησή σας, μπορείτε να φανταστείτε την αντίθετη κατάσταση (αν είστε συστηματικός χρήστης, πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς ψηφιακές συσκευές);

49.                       Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, της αληθινής ψυχαγωγίας;

50.                       Συχνά όταν κάθεστε χωρίς να κάνετε κάτι συγκεκριμένο οι δικοί σας σάς συμβουλεύουν να αξιοποιήσετε το χρόνο σας. Ωστόσο εσείς έχετε την ανάγκη της ξενοιασιάς από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Μπορείτε να σκεφτείτε τέτοιες περιπτώσεις που ο χρόνος σας περνά ανέμελα; Γιατί αυτές οι στιγμές γίνονται όλο και πιο σπάνιες;

51.                       Γράφετε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε μαθητικό περιοδικό. Σ’ αυτό θα εξετάσετε τους παράγοντες που ευθύνονται για τους γρήγορους και αγχώδεις ρυθμούς ζωής των νέων. Επίσης σκεφτείτε με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι νέοι και κυρίως οι μαθητές ώστε η ζωή τους να αποκτήσει ανθρώπινους ρυθμούς.

52.                       Γράφετε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε περιοδικό για νέους. Να αφηγηθείτε μια συνηθισμένη μέρα ενός μαθητή λυκείου. Επίσης σχολιάζετε τα συναισθήματα που του προκαλούν οι καθημερινές δραστηριότητές του και το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου που απομένει για να διαθέσει κάθε νέος όπως θέλει.

53.                       Η γλώσσα είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο που μπορεί να βοηθήσει τους νέους να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις της εποχής μας. Ωστόσο, πολλοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην υποβάθμισή της και στην εκφραστική ένδεια. Σε ένα άρθρο σας σε μαθητικό διαγωνισμό να αναφερθείτε σε αυτούς, αλλά και στα πλεονεκτήματα της σωστής χρήσης της γλώσσας και ιδιαίτερα της λακωνικότητας.                                                        

54.                       Καλείστε να αποστείλετε ένα κείμενο στην επιτροπή του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών. Αφού αναφερθείτε στη σημασία του ελεύθερου χρόνου, να αναπτύξετε τις προτάσεις σας για τη συμβολή του σχολείου και της πολιτείας στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.






DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him