Τα βατά θέματα ανεβάζουν τις βάσεις


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2014

Οριακή άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας και μεγαλύτερη άνοδο στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης φέρνει η «εντολή» που φαίνεται ότι δόθηκε εφέτος για βατά θέματα. Σε μια περίοδο κρίσιμη, με την Τράπεζα Θεμάτων στην Α' τάξη του Λυκείου σε πανελλαδική «πρώτη» (στο πλαίσιο της οριστικής αλλαγής του συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ), αλλά και τις αντιδράσεις από τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια να μην έχουν κοπάσει, η άτυπη «γραμμή» της θεματοδοσίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν ξεκάθαρη.


Τα πιο εύκολα θέματα τα τελευταία τρία χρόνια

Οπως αναφέρουν καθηγητές που μίλησαν στο «Βήμα», οι οδηγίες που άτυπα είχαν εφέτος οι επιτροπές θεματοδοσίας στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν το 50% των θεμάτων να είναι προσιτό στο σύνολο των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, απαλλαγμένα από συγκεκριμένες οδηγίες και πολιτικές κατευθύνσεις, τα μέλη των επιτροπών θεματοδοσίας των πανελλαδικών εξετάσεων είχαν επιλέξει εξαιρετικά δύσκολα θέματα, ειδικά στη Φυσική και στα Μαθηματικά.

Εφέτος ωστόσο η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. «Η γενική τάση για εύκολα θέματα φαίνεται ότι υλοποιήθηκε εφέτος στα περισσότερα μαθήματα χωρίς μέχρι στιγμής να δημιουργηθούν μείζονα ζητήματα δυσπιστίας σε κανένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων» λέει σχετικά μιλώντας στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και στατιστικός αναλυτής των εξεταστικών στοιχείων κ. Γ. Χατζητέγας.

«Πάντως το γεγονός ότι τα θέματα εφέτος ήταν ευκολότερα δεν θα μεταφραστεί οπωσδήποτε σε άνοδο των βάσεων, καθώς στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί οι θέσεις των πολύτεκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κριτηρίων που πέρυσι αποτελούσαν ειδική κατηγορία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ» λέει ο κ. Χατζητέγας.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσειςΚατά συνέπεια η εικόνα των βάσεων εισαγωγής αναμένεται ότι θα είναι η εξής:

·        n Οριακή άνοδος θα καταγραφεί σε όλα τα επιστημονικά πεδία με εξαίρεση το πέμπτο (σχολές οικονομίας και διοίκησης) όπου ο αριθμός των υποψηφίων είναι εφέτος μικρότερος συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Βεβαίως αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η εξέταση των υποψηφίων στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Ωστόσο η πτωτική τάση των βάσεων εφέτος στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο δεν είναι εύκολο να αναστραφεί.

·        n Η άνοδος των βάσεων θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Η άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

·        n Ανοδος που μπορεί να περιλαμβάνει και εντυπωσιακές εκπλήξεις θα καταγραφεί και στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.


Ο παράγοντας «μηχανογραφικά»



Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι εφέτος η τάση που αναμένεται ότι θα καταγραφεί κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, η οποία θα επηρεάσει και την κίνηση των βάσεων. Εδώ αναμένεται στροφή των παιδιών που ανήκουν στις παλαιές ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες). Εκτιμάται ότι θα στραφούν, όπως είναι φυσικό, προς τα χαμηλόβαθμα απομακρυσμένα τμήματα της επαρχίας, τα οποία και θα τους εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα του κέντρου.

Ετσι, επειδή εφέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» αισθητά τα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ. το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης).

πηγή: tovima.gr


DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him