ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ -ΚΡΙΤΗΡΙΟ







 
ΚΕΙΜΕΝΟ
Έκθεση της Unicef για την ασφάλεια ανηλίκων στο Διαδίκτυο


      Στη νέα γενιά που βιώνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της μέσα από το Ιντερνετ και αποτελεί τη σημερινή εμπροσθοφυλακή της τεχνολογικής αλλαγής, εναποτίθενται από τους περισσότερους οι ελπίδες για μελλοντικές καινοτόμες στρατηγικές αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά online.


     Οι ανήλικοι, για τους οποίους σήμερα ο γονιός, ο δάσκαλος, το κράτος και πολλοί άλλοι ανησυχούν «τι να κάνουν τόσες ώρες στον υπολογιστή» και «τι κακό μπορεί να πάθουν εκεί μέσα», είναι τελικά αυτοί που φαίνεται να κατανοούν περισσότερο τους κινδύνους που διατρέχουν.


       Το χάσμα ανάμεσα στη γνώση που έχουν τα παιδιά και οι γονείς τους γύρω από τις τεχνολογίες του Ιντερνετ, έχει αποτυπωθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες από ειδικούς μέχρι σήμερα. Ως σημαντικό παράγοντα της αδυναμίας προστασίας των ανηλίκων στον online κόσμο το επικαλείται και έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Innocenti της UNICEF που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Εστιάζοντας στα θέματα της διακίνησης φωτογραφιών εκμετάλλευσης παιδιών, της προσέλκυσης(grooming) και τον κυβερνο-εκφοβισμό (cyberbullying), ως τις τρεις κύριες απειλές, η έκθεση καταλήγει σε γενικές συστάσεις για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής,  ώστε να υπάρξει διεθνής συντονισμός για την αντιμετώπισή τους. Αυτή περιλαμβάνει την ενδυνάμωσητων παιδιών ώστε να ξέρουν πώς να αντιδράσουν, την ανάπτυξη μηχανισμών ενημέρωσης και αναφοράς των κινδύνων, την άρση της ασυλίας των δραστών, τον περιορισμό του σχετικού περιεχομένου που συνήθως διακινείται επί χρόνια και την υποστήριξη της ανάρρωσης των παιδιών που έχουν πέσει θύματα.


       Οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψη τους τις σημαντικότερες σχετικές έρευνες που έχουν γίνει στον πλανήτη και επισημαίνουν πως αυτές αφορούν κυρίως τον αναπτυγμένο κόσμο. Μεγάλα κενά υπάρχουν σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από τη χρήση του Ιντερνετ σε Αφρική, στα μεγαλύτερα τμήματα της Ασίας και στη Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις περιοχές, όμως, φαίνεται πως τα παιδιά είναι λιγότερο προστατευμένα, αφού σερφάρουν κυρίως από Ιντερνετ-καφέ και οι γονείς τους αγνοούν το Ιντερνετ.


       Ο φόβος της έκθεσης των παιδιών σε κινδύνους διαρκώς μεγαλώνει. Και μεγαλώνει όσο διευρύνεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων (ακόμη και αυτών χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ) σαν πλατφόρμες επικοινωνίας, διασκέδασης, παιχνιδιού, δικτύωσης, πληροφόρησης, στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση οι "ανησυχούντες" ενήλικοι. Όπως φαίνεται όμως, κομμάτι της ανησυχίας καλλιεργείται  από ενήλικες ακριβώς λόγω της άγνοιάς τους για το μέσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχετικός προβληματισμός μειώνεται στην Ευρώπη, όσο ευρύ ποσοστό των γονιών προσχωρεί στην πλευρά των χρηστών και εξοικειώνεται με το διαδίκτυο.


     Ο κίνδυνος, πάντως, είναι υπαρκτός. Μόνο το 2010 η βρετανική υπηρεσία καταπολέμησης της online διακίνησης εγκληματικού περιεχομένου εντόπισε και ανέλαβε δράση για περίπου 16.700 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν. Υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν εκατομμύρια τέτοιες εικόνες, στις οποίες τα θύματα είναι δεκάδες χιλιάδες ανήλικοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο μέσος όρος ηλικίας τους μειώνεται διαρκώς, με το 73% των θυμάτων να είναι παιδιά κάτω των 10 ετών. Παρ’ όλο που η Interpol χρησιμοποιεί πλέον προϊόντα λογισμικού που της επιτρέπουν να επιταχύνει τις έρευνες (π.χ. συγκρίνοντας αυτόματα μέσα από μεγάλες βάσεις δεδομένων φωτογραφίες ανηλίκων), θεωρείται βέβαιο ότι σε πολλές χώρες θα πάρει χρόνια μέχρι να αποκτήσουν νομοθεσία και ειδικά τμήματα αστυνόμευσης και ακόμη περισσότερα για να συντονιστούν σε ένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας.


Πηγή άρθρου: ΑΓΓ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ, Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.




Α . Να πυκνώσετε το κείμενο που διαβάσατε σε μια περίληψη 90-110 λέξεων


Β1. "Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη γνώση που έχουν τα παιδιά και οι γονείς τους γύρω από τις τεχνολογίες του Ιντερνετ"
Να σχολιάσετε το περιεχόμενο της παραπάνω φράσης σε μια παράγραφο 60-80 λέξεων

Β2. Στις παρακάτω προτάσεις να αναγνωρίσετε τη σύνταξη και την τρέψετε στο άλλο είδος:


 α)  Στη νέα γενιά εναποτίθενται από τους περισσότερους οι ελπίδες για μελλοντικές καινοτόμες στρατηγικές αντιμετώπισης των κινδύνων από το ίντερνετ .


β)   Το χάσμα ανάμεσα στη γνώση, γύρω από τις τεχνολογίες του Ιντερνετ , που απομακρύνει τα παιδιά από τους  γονείς, έχει αποτυπωθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες από ειδικούς μέχρι σήμερα


 Β. 3. α) Να βρείτε από μία συνώνυμη για κάθε μία από τις παρακάτω λέξεις:


ενδυνάμωση , άρση , περιορισμό , ανάρρωσης , εξοικειώνεται


β) Να βρείτε από ένα αντώνυμο για κάθε μία από τις παρακάτω λέξεις:


καινοτόμες,  προσέλκυσης, διευρύνεται , επιτρέπουν ,επιταχύνει


Β4. Να αξιολογήσετε τα τεκμήρια που χρησιμοποιούνται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου


 Γ. Σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το σχολείο σας με θέμα : " Ανήλικοι στο διαδίκτυο" αναλαμβάνετε να αναπτύξετε τον προβληματισμό σας σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν τον ανήλικο χρήστη του διαδικτύου αλλά και τους παράγοντες που τον καθιστούν ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτούς, καθώς και να αναδείξετε τη συμβολή των κοινωνικών και κρατικών φορέων για τη θωράκισή του απέναντι στις παγίδες που κρύβει ο αχανής κυβερνοχώρος.  
                                                                                                             500 -600 λέξεις


DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him