ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΠ) – ΘΕΜΑΤΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ





επιμελεία τοῦ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
-πτυχιούχου κλασσικῆς φιλολογίας
πανεπιστημίου Ἀθηνῶν







ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2013 by ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ






Ενδεικτικαί απαντήσεις θα βρήτε κατωτέρω:

4.     Διάλογος (θέμα 35) (σελ 78/97)





ΕΠΕΚΤΑΣΙΣ 1 (ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ)
Ο Νίκος Χανιωτάκης στο βιβλίο του "Παιδαγωγική του χιούμορ" ισχυρίζεται πως το χιούμορ απουσιάζει από τις διάφορες εκπαιδευτικές θεωρίες και δεν εντάσσεται στα παιδαγωγικά διδακτικά και μεθοδολογικά πλαίσια ανάλυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ούτε στους σκοπούς και στόχους ή στη μεθοδολογία των αναλυτικών προγραμμάτων. Με άλλα λόγια το χιούμορ δεν χρησιμοποιείται ως μέσο διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς.
Επίσης αναφέρει πως  το μόνο μέρος όπου το χιούμορ χρησιμοποιείται ως μέσο διδασκαλίας βρίσκεται στα σχολικά βιβλία με τη μορφή γελοιογραφιών και χιουμοριστικών κειμένων.
Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα το χιούμορ στην διδασκαλία δεν είχε απασχολήσει τις Επιστήμες της Αγωγής καθώς οι παραδοσιακές παιδαγωγικές αντιλήψεις θεωρούσαν το χιούμορ στοιχείο που δεν ταίριαζε στη διδασκαλία. Τέτοιου είδους αντιλήψεις έχουν τις ρίζες τους στην εκκλησιαστική εκπαίδευση του 17ου αιώνα. Το χιούμορ είχε μόνο μία θέση στο σχολείο κατά το παρελθόν, η οποία βρισκόταν έξω από τη σχολική αίθουσα και λειτουργούσε ως ένα είδος εκτόνωσης για τους μαθητές.
Οι παραδοσιακές αντιλήψεις αναφορικά με την ασύμβατη σχέση του χιούμορ με τη διδασκαλία άρχισαν να μεταβάλλονται  κατά τη δεκαετία του 1970 όπου το χιούμορ απασχόλησε τις Επιστήμες της Αγωγής.
Στις μέρες μας το χιούμορ δεν είναι πλέον εκτός τάξης, έχει εισχωρήσει σε αυτήν και χρησιμοποιείται από μαθητές και καθηγητές. Η βιβλιογραφία όμως σε σχέση με αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ by ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ



DMCA.com Protection Status Copyrighted.com Registered & Protected


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him

9 σχόλια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Συνεχίζεται η "παράδοσις", να τίθεται στις επαναληπτικές πιο δύσκολο κείμενο απ' ότι στις εξετάσεις της κανονικής περιόδου. Δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο. Πολλά παιδιά διαμένουν σε ξενοδοχεία και προέρχονται απο επίπονα ταξείδια.. έλεος πια

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Η ερώτησις Β1 τίθεται δια Παιδαγωγούς ή για μαθητές Λυκείου;

"Β1. «… συστατικό της διδασκαλίας είναι και το λεγόμενο χιούμορ του δασκάλου, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα αναγκαίο για επιτυχή μάθηση, ώστε αποκαλείται παιδαγωγική αρετή»: Με θεματική περίοδο το παραπάνω απόσπασμα, να αναπτύξετε την άποψη που εκφράζεται σε αυτό, σε μία παράγραφο 100-120 λέξεων συνολικά.

Και ημείς ως μεταπτυχιακοί της παιδαγωγικής θα κομπιάζαμε μπροστά σε τέτοιο θέμα. Είναι θέμα διδακτορικής διατριβής...

Ανώνυμος είπε...

πραγματικα ηταν αρκετα δυσκολα...οι επιδωσεις στις επαναληπτικες επηρρεαζουν τις βασεις ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Αναλόγως τον αριθμόν εν συνόλω των συμμετεχόντων εν αυταίς και εν συγκρίσει του συνολικού αριθμού των υποψηφίων δια φέτος. Πάντως κατά πολύ λιγότερο απο 10%...

Mαρινα είπε...

θα ηθελα την αποψη σας για ενα θεμα που με ταλανιζει. εδωσα πανελληνιες και θελω να περασω φιλολογος αλλα αμφιταλαντευομαι ως προς το ποιο τμημα να παω.εγω βεβαια θελω κλασσικη φιλολογια αλλα μαθαινω πως ειναι αρκετα δυσκολη..απο την αλλη για το φπψ δεν ακουω και τα καλυτερα. η απαντηση σας θα με διευκολυνε αρκετα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Τα τμήματα δεσποινίς Μαρίνα που δίδουν το δικαίωμα εις τους πτυχιούχους των να καλούνται Φιλόλογοι είναι τα κάτωθι:

1. Τμήμα Φιλολογίας
2. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
3. Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Δια το τμήμα Φιλολογίας:
Οι Κατευθύν¬σεις Σπουδών είναι τρεις και αντιστοιχούν σε τρεις ειδικότητες της επιστήμης της Φιλολογίας:
α) Κλα¬σι¬κής Φιλολογίας,
β) Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (ΜΝΕΦ) και
γ) Γλωσσολογίας.
• Το πτυχίο Φιλολογίας είναι ενιαίο με αναγραφή της ειδικότητας του πτυχιούχου, ανάλογα με την Κατεύθυνση Σπουδών που έχει επιλέξει (η επιλογή γίνεται στο Γ΄ εξάμηνο σπουδών).
• Το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών είναι κοινά και για τις τρεις Κατευθύνσεις.
Δια το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας:
Το Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας είναι ένα από τα Τµήµατα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Το Τµήµα αποτελείται από δύο Τοµείς:
• Τοµέας Ιστορίας
• Τοµέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.
Δια το τμήμα Φ.Π.Ψ:

Λειτουργούν οι εξής τρείς κατευθύνσεις: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Ο καθείς επιλέγει αυτό το οποίο λατρεύει και πιστεύει ότι δύναται να υπηρετήση πιστά εις άπαντα τον λοιπόν βίον

ΜΑΡΙΝΑ είπε...

ΣΑς ΕΥΧΡΙΣΤΩ ΤΑ ΜΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑς ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΨΗΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑς ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ: ΘΑ ΔΗΛΩΣΩ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΩς ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ! ΧΩΡΙς ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟς ΣΑς ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑς ΕΧΕΙς ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ? ΠΙΘΑΝΩΣ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ Η ΧΑΖΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΠΡΙΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Σας συγχαίρω δεσποινίς δια την επιλογή. Διότι και ο Καλλίμαχος είχεν ειπεί πως δια τους θηρευτάς τα καλύτερα θηράματα πετυχαίνονται στα δυσπρόσιτα μονοπάτια. Είθε λοιπόν εις τον βίον σας να επιλέγετε τα δύσκολα και όχι τα εύκολα. Και εις την Φιλολογία η δύσκολη κατεύθυνσις είναι τω όντι η Κλασσική. Τώρα αν με ρωτάτε αν παίζει ρόλο και το Παν/μιο αποφοιτήσεως ναι παίζει. Άλλο απόφοιτος Παν/μίου Αθηνών φερ' ειπείν κι άλλο Κρήτης. Αλλά αυτά είναι σχετικά και ο καθείς άλλως αξιολογεί. Όλες οι σχολές Φιλολογίας είναι σπουδαίες. Δεν έχω άποψη δια κάτι Καλαμάτες ή Πάτρες και Κομοτηνές. Εξάλλου δεν έχουν όλες κλασσικά τμήματα

ΜΑΡΙΝΑ είπε...

ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑς ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΡΧΕΣΤΕ ΚΑΘΩς ΔΙΑΝΘΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙς ΤΗς ΑΡΧΑΙΑς ΕΛΛΗΝΙΚΗς.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΑΜΑΓΑΛΜΑ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩς ΕΥΤΥΧΩς ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩς ΕΚΛΕΙΠΕΙ...